At de gode mælkesyrebakterier hjælper os med at fordøje og bygge et sundt immunforsvar op, er de færreste efterhånden i tvivl om. Og forskerne er efterhånden heller ikke i tvivl om, at nogle af bakterierne kan bidrage med endnu mere på sundhedskontoen.
Alt efter hvad vi spiser, hvordan vi lever, motionerer og sover, har vi et vist antal gode bakterier, der hjælper os med mange daglige opgaver – lige fra at nedbryde maden, optage vitaminer og noget så simpelt, som at tage pladsen i tarmen, så dårlige bakterier og svampe ikke får lov at brede sig for meget.
At have mange – og mange forskellige af de gode bakterier – har vist sig at være en klar sundhedsmæssig fordel. Og dem får vi bl.a. ved at indtage mad, hvor der er mælkesyrebakterier i – f.eks. fermenterede eller syrnede fødevarer – men også ved at indtage gode fibre, der fungerer som mad for bakterierne. Denne foretrukne mad kalder vi prebiotika, fordi det baner vejen for vores probiotika: De gode bakterier.
Som de fleste efterhånden er blevet opmærksomme på spiller probiotika en stor rolle for immunforsvaret, helbredet og humøret. Derfor er tilskud med mælkesyrebakterier også blevet dagligdag for mange og ikke blot noget, man tager op til en ferie for at undgå rejsemave.
Til gengæld kan det være lidt af en jungle at finde de rette tilskud. I dag fås probiotiske tilskud til forskellige aldre og formål. Der skrives om millioner og milliarder, sjove navne på bakteriestammer osv. Og det er faktisk heller ikke ligegyldigt. For ligesom med vores mad, har vi glæde af at variere indtaget (vi vil jo gerne have mange forskellige bakterier), og så oplever vi, at noget virker (vi kan mærke en forskel), mens andet tilsyneladende ikke har effekt (men gør det alligevel noget for os?)
Et af de områder, vi især bør interessere os for, når vi skal vælge tilskud, er om producenten har tænkt over, hvordan bakterierne når ned i tarmene. På vejen skal bakterierne nemlig igennem maven, hvor vores mavesyre – hvis den er velfungerende – er designet til at slå levende bakterier ihjel. Dette er for at beskytte os, men mælkesyrebakterierne skulle gerne være levende, når de når ned i tarmen, hvis de skal have en effekt.
Blandt andet derfor anbefales det ofte, at man tager sine mælkesyrebakterier sammen med mad. Så mener man, at flere bakterier overlever, da de kan smutte med denne mad gennem systemet.
I nogle tilskud har man tænkt over det i indpakningen. Det gælder f.eks. VitaBiotic Premium, der har pakket bakterierne ind i en ”Delayed Release”-kapsel.
Det er en såkaldt mavesyre-resistent kapsel, der beskytter mælkesyrebakterierne i længere tid og sikrer, at de bevarer deres effektivitet helt frem til tarmsystemet, hvor de frigives.
Et andet område, man som forbruger kan undersøge, er, hvorvidt der er dokumentation for, at tilskuddets bakterier har en effekt.
VitaBiotic Premium består f.eks. af udvalgte, specifikke bakteriestammer, der har vist deres gavnlige virkning på tarmfloraen og fordøjelsen gennem veldokumenterede kliniske studier.
Vi mangler endnu at afdække alle de mange bakteriers egenskaber og opgaver i vores tarmflora, men vi ved allerede nu, at nogle har god effekt for vores immunforsvar, andre giver resultater for vores hud, nogen giver udslag for vores mentale helbred osv.
Groft sagt kan man sige, at vi gerne skal have mange forskellige og selvfølgelig i gode mængder. Det er også derfor, at producenterne gerne remser antallet af bakterier og bakteriestammer op på deres produkter.
En bred sammensætning af bakterier sikrer desuden, at der suppleres i hele tarmsystemet. Bakterierne har nemlig foretrukne levesteder ned igennem tarmsystemet, og hvis du gerne vil holde de dårlige bakterier stangen, så gælder det om at befolke så meget som muligt med gode bakterier.
Så vælg tilskud med mange og mange forskellige stammer samt en kapsel, der kan beskytte bakterierne og sikre, at de når så langt omkring i tarmsystemet som muligt – fra tyndtarm til tyktarm – indtil endetarm.
Kilder:
*Salva, S., et al., Immunomodulatory activity of Lactobacillus rhamnosus strains isolated from goat milk: Impact on intestinal and
respiratory infections, Int. J. Food Microbiol. (2010)
*Villena, J. Et al., Probiotics for Everyone! The Novel Immunobiotic Lactobacillus rhamnosus CRL1505, International Journal of
Biotechnology for Wellness Industries, 2012, 1, 189-198
*Silvi, S. et al., Probiotic-enriched foods and dietary supplement containing SYNBIO positively affects bowel habits in healthy adults:,
International Journal of Food Sciences and Nutrition, volume 65, 2014, p. 994-1002
VitaBiotic Premium indeholder hverken gær, laktose eller prebiotika.
Nogle tilskud har en lille madpakke med i form af prebiotika til bakterierne, men da nogle kan reagere med mavesmerter m.m. på forskellige typer prebiotika, hvis man f.eks. har irritabel eller sensitiv tarm, er det valgt fra i dette tilskud.
Forrige artikelGode fedtsyrer er vigtigt for dit barns hjerne
Næste artikelHurtige salattacos med yoghurtdressing