1 stort glas
Gør grønsagerne i stand. Riv dem, og blend dem derefter til en mere fast masse. Hæld dem i en skål, og massér dem med saltet, til de slipper væden.
Tilsæt nu dine yndlingskrydderier (vi har brugt karry og spidskommen), og rør godt, så de fordeler sig. Tilsæt Vita Biosa, og hæld postejen i et skoldet og tørret patentglas. Sæt låget på, og stil glasset på køkkenbordet et døgn. Næste dag åbner du låget, så luften slipper ud.
Sæt glasset i køleskabet, og lad det fermentere i ca. 14 dage. Så er postejen helt klar til at spise.
Tip Du kan smøre postejen på brød, spise den som tilbehør til en madret eller spise den til morgenmad, f.eks. sammen med æg.
1 stort glas
Gør alle grønsagerne i stand, og riv dem groft på et rivejern, eller kør dem i en foodprocessor. Hæld dem derefter i en skål, og masser dem med saltet, til de afgiver nok væde til, at den dækker grønsagerne. Tilsæt hakket brøndkarse og persille. Hæld blandingen på et skoldet og tørret patentglas, og stil det på køkkenbordet i et døgn. Næste dag åbner du låget, så luften slipper ud.
Stil glasset i køleskabet i ca. 14 dage. Løft gerne låget af og til for at lukke luft ud, da denne blanding indeholder to stærke og hurtigt fermenterende ingredienser, nemlig kål og løg.
Tip: Du kan bruge denne blanding til dit brød, som garniture til en madret eller som topping på suppe.
1 mellemstort glas
Skræl græskarret med en kartoffelskræller. Skær det i fire stykker på langs. Fjern kernerne med en ske, og riv græskarret fint på et rivejern. Du kan også bruge en foodprocessor. Gør de andre grønsager i stand, og riv også dem. Ælt det hele sammen med salt og karry, og hæld det på et skoldet og tørret patentglas. Luk glasset til, og stil det koldt.
Lad glasset stå i ca. tre uger, og løft gerne låget indimellem, så luften kan komme ud. Da der ikke er så meget kål i denne pasta, går fermenteringsprocessen lidt langsommere end i de andre opskrifter.
Tip: Pastaen er god på brød og til fiske- og fjerkræretter – server nogle skefulde pr. person. Den kan også spises til morgenmad.
1 stort glas
Skræl grønsagerne med en kartoffelskræller (det er nemmest at skrælle bladsellerien, hvis du lægger den på et skærebræt og kører skrælleren hen over den i lange bevægelser – den er lidt svær at skrælle, når man holder den i hånden). Snit kålen fint med en kniv, og nip urterne over, så de beholder deres længde. Kom det hele i en skål, og masser forsigtigt med saltet, til grønsager og urter begynder at slippe væden.
Hæld Vita Biosa i skålen, og masser lidt mere. Kom blandingen i et skoldet og tørret patentglas, læg låg på, og lad blandingen stå på køkkenbordet i et døgn.
Løft låget, så luften kan slippe ud, og sæt glasset i køleskabet i ca. 14 dage. Løft gerne låget indimellem, så der kan slippe mere luft ud.
Tip: Det er flot at sætte hele glasset på bordet, når du spiser eller har gæster. Så kan man selv fiske lidt op som tilbehør til maden.
Fra bogen ‘Sund, glad og gravid’, af Lene Hansson ogChristina Hedegaard, Forlaget Aronsen