Mad

Mælkesyregærede grøntsager

24. februar 2010

Du kan lave dine egne mælkesyregærede grøntsager, som kan hjælpe din fordøjelse og holde tarmen i form.

Det er faktisk ikke svært at lave dine egne mælkesyregærede grønsager.

Det bedste er at have en mælkesyregærings-krukke med en pressesten og vandlås til låget. Fås bl.a. fra Helios.

Mælkesyregæret hvidkål

Du tager så f.eks. 1 kg hvidkål og river det fint. Du presser den plantesaft, der er i hvidkål ud, så den dækker over det revne hvidkål. I den revne hvidkål tilsætter du en spiseskefuld salt. Evt. krydderier som kommen – ca. 1 tsk. og evt. lidt knuste enebær. Tilsæt noget, der kan justere PH-værdien – Molkosan eller Brottrunk, så vil de mælkesyrebakterier, der er i grønsagerne, starte op. Der hældes vand i vandlåsen. Når blandingen er holdt op med at boble, er den færdig og selvkonserveret.

Det tager ca. 14 dage. Mælkesyrerne er med til at gøre vitaminer og mineraler lettere tilgængelig for optagelse i kroppen, og så er mælkesyrerne gode for fordøjelsen, hvad man selv kan mærke straks.

PH-værdien i de mælkesyregærede grønsager skal gerne komme under 4.1, da det giver en bedre smag og holdbarhed.

Alternative mælkesyregærede grøntsager

Du kan også lave grønsagerne i et rengjort glas med låg eller gammeldags syltetøjsglas med gummiring, hvor grønsagerne findeles og sammenpresses, så saften er over grønsagerne. Ca. ¼ teskefyld salt pr. 250 g grøntsager. Tilsæt Vallesan eller Brottrunk i toppen, for at have et surt miljø til opstarten. Processen tager ca. 14 dage ved 18 grader. Processen forgår uden ilt.

Du kan stort set bruge alle grønsager, dog skal du ikke bruge for mange løg og porrer, der let sætter for meget gang i processen. Personligt fortrækker jeg at sætte det færdig produkt et koldt sted efter produktionen, evt. i køleskab. Duften af produktet er frisk, og mælkesyreprocessen er foregået anarobt, så mælkesyren har ødelagt svampe og bakterier.

Forrige artikelPæreformet eller æbleformet – det er lige skidt

Næste artikelGlutenfri pizza med tomatsovs