Nyheder

Mænd har det hårdere

29. januar 2013

Godt nyt til alle mænd: Det er hårdere for mænd end kvinder at komme igennem en influenza. Mænd er ikke pyldrede, det er bare kvinderne, der har det lettere. Det viser ny forskning.

Kære kvindelige læsere: Nej, det er ikke en samling mandlige forskere, der er kommet frem til det resultat. Dr. Amanda Ellison fra det engelske Durham universitet har ledet studiet og forklarer sammenhængen:

– Når man er syg og får feber, stiger temperaturen i kroppen for at nedkæmpe bakterierne. Når dit immunsystem er under angreb, stiger temperaturen også i hjernen, i den såkaldte præoptiske kerne. Her sidder der nogle receptorer, der registrerer temperaturudsving, og da dette område er større hos mænd end hos kvinder, er der også flere receptorer. Det bevirker, at mænd ofte får en højere feber og føler sig dårligere tilpas. Så når de beklager sig, er der måske ikke tale om overdrivelse, siger Amanda Ellison til den britiske avis Daily Mail.

Mænd har det hårdere i sygesengen

Det er snart fire år siden, at man sidst hørte, at mænd har det sværere end kvinder i sygesengen. Men dengang blev forskningen kritiseret, fordi den udelukkende var baseret på forsøg med mus. Det nye studie er derimod lavet med menneskehjerner.

– Det er et bidrag til debatten om forskellen på mænd og kvinder, og hvordan deres opførsel kan være påvirket af forskelle i deres hjerner, siger Amanda Ellison.

Håneretten over de pylrede mænd

Hun er klar over, at resultatet kan være kontroversielt. For har kvinderne nu mistet håneretten over de pylrevorne mænd?

– Jeg smider bare et bidrag ind i debatten. Den vil køre videre for fuldt tryk, hvilket er ret forståeligt. Problemet med mænds reaktioner på feber er, at der der ikke er så meget evidens for at de skulle have det hårdere end kvinderne. Dette er blot en mulig årsag, slutter Amanda Ellison.

Mandeinfluenza og stress

En anden årsag til den såkaldte “mandeinfluenza” blev omtalt for et par år siden i Occupational Medicine fra Oxford Universitetet. Her mente man, at stress kunne rumme en del af årsagen.

Mænd har lettere ved at blive stressede over arbejdet, og når de bliver syge og uarbejdsdygtige, rammer stresssymptomerne dem ekstra stærkt.

– Enhver forbindelse mellem arbejdsrelateret stress og sygdom kan forstærkes hos mænd. Kvinder reagerer med en mere stoisk ro, skrev forskere i Occupational Medicine.

Stress påvirker immunforsvaret

En undersøgelse havde vist, at mænd, der ikke havde fuld kontrol over deres arbejdssituation havde 42 pct større risiko for at blive syge end andre mænd. En tilsvarende undersøgelse af kvinder viste ikke en tilsvarende forskel.

Ifølge de britiske forskere er det kendt, at stress påvirker immunforsvaret – og dermed også kroppens evne til at komme igennem sygdommen.

Så måske skulle kvinderne holde hånen tilbage og i stedet tørre sveden af de stakkels mænds pander. En varm kop kakao kan måske også hjælpe. Det er der i hvert fald mange mænd, der vil sætte pris på.

Kilder: Daily Mail, tv2.dk

Forrige artikelLotte Heise: Livet er en stor gave, selv når det er hårdt

Næste artikelFyr med god samvittighed

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.