Tab af muskler, hedeture og humørsvingninger. Det er, hvad mange mænd kommer igennem, når de går i overgangsalderen. Nogle mærker meget til det, mens det hos andre næsten ikke kan mærkes. Der er dog flere ting, manden selv kan gøre for at mindske generne.
Kvindernes overgangsalder er de fleste bekendte med. Den kommer når kvinden er i 50-års alderen og er et tegn på, at det biologiske ur er stoppet, og de ikke længere kan få børn. Det er en forholdsvis tydelig overgang, som også kan ses ved, at kvinden stopper med at menstruere. Hos mænd derimod er det lidt sværere at se helt tydelige indikatorer på overgangsalderen, og hele processen er langsommere og sker omkring 45-55 års alderen.
– Den er god nok – mændene har en overgangsalder. Den kommer bare lidt langsommere end kvindernes. Omkring de 50 år begynder testosteronet i kroppen hos mænd at falde lidt efter lidt, siger overlæge dr. med. Tom Skyhøj Olsen fra Bispebjerg Hospitals neurologiske afdeling til Politikken. Hans forskning tyder på, at mænd bliver mindre modstandsdygtige overfor blodpropper i takt med, at deres testeronindhold svinder.
Kvinders overgangsalder kender de fleste symptomerne på, og det giver en naturlig forklaring på, hvorfor de har det lidt anderledes. Hos mænd forbinder de færreste symptomerne med overgangsalder, og derfor kan der hurtigt opstå bange anelser, da de ikke er klar over, hvad de er ramt af. Søs Wollesen arbejder i dag på Slagelse Sygehus og har gennem mange år beskæftiget sig med mænds overgangsalder. Hun har desuden skrevet flere bøger og holder foredrag om emnet, og hun oplever generelt en manglende viden om området.
– Mænds overgangsalder er ikke en tilstand, som ret mange læger beskæftiger sig med i Danmark. Jeg har ofte oplevet mænd genkende sig selv og blive overraskede, når jeg har fortalt om de symptomer, mænd kan blive ramt af. Selv mine mandlige kolleger, siger Søs Wollesen til politikken.
Hedeture, humørsvingninger, sløvhed, mindre sexlyst og virilitet, søvnproblemer, trykken for brystet og hjerteflimmer, mere mavefedt og tab af muskler samt knoglemasse – det er symptomerne på overgangsalder hos mænd. Her kan man spørge, om det ikke bare en del af det at blive ældre? Det mener Søs Wollesen ikke.
– Man kan jo påvise det, når manden mangler frit testosteron. Desuden har andropausen (mænds overgangsalder, red.) en diagnosekode, fordi det er en tilstand, som vi anerkender. Det sker for alle mænd, men nogle mænd er mere ramt end andre, siger Søs Wollesen.
Overgangsalderen rammer hårdere hos nogle mænd. Mavefedt og tab af muskelmasse trænger sig på, og derfor er det også afgørende netop i den periode at motionere og spise sundt. Søs Wollesen mener, at det er enkle midler, der kan hjælpe de fleste mænd med at holde generne ved overgangsalderen på afstand.
– Hvis de begynder at spise mindre mættet fedt, mere groft, flere grøntsager og færre stimulanser som alkolhol og kaffe og samtidig taber et par kilo og begynder at styrketræne, så kan det gøre en markant forskel for hele deres liv. Deres virilitet kommer tilbage, siger Søs Wollesen.
Kilde: Politikken
Forrige artikelEn vitaminpille så tæt på maden som muligt
Næste artikelDen beske smag af gamle dage er ganske sund