Nyheder

Mænd! Husk at tjekke jeres hud for modermærkekræft

Foto: Adobe Stock
17. april 2018

Cirka 285 danskere dør hvert år af modermærkekræft – heraf er 120 kvinder og 165 mænd. En ny undersøgelse viser, at det skyldes mændenes manglende opmærksomhed på forandringer i modermærker.

 

Det siges, at mænd er dårligere til at reagere på symptomer, end kvinder er. Og det er der noget om, for faktisk går mændene 30 procent mindre til de praktiserende læger, end kvinder gør, ifølge Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

Den bekymrende tendens bekræfter en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne – ifølge den er der nemlig kun fire ud af ti danske mænd, der tjekker deres hud halvårligt eller oftere for tegn på modermærkekræft, og det koster liv.

Flere kvinder får modermærkekræft – men flere mænd dør

Der konstateres hvert år ca. 150 flere tilfælde af modermærkekræft hos kvinder end hos mænd. Hver uge dør fem danskere af modermærkekræft – men her er det mændene, der topper – på trods af, at flere kvinder rammes af sygdommen. Tre af de fem døde er nemlig mænd.

Det er det, fordi mændene er dårligere end kvinderne til at tjekke huden, og de kommer derfor i mange tilfælde senere til læge, så sygdommen bliver først opdaget i et mere fremskredent stadie.

– Vi vil gerne opfordre alle, både mænd og kvinder, til at tjekke deres hud regelmæssigt. Det er hverken svært eller tidskrævende, og det er enormt vigtigt, at vi husker hinanden på at få det gjort, siger projektchef i den nye Solkampagne, Peter Dalum i en pressemeddelelse.

Opmærksomhed kan redde liv

 Og det kræver faktisk ikke det store at opdage forandringer i dine modermærker – det kræver blot regelmæssighed.

– Det kan være en fordel at få en ven eller partner til at hjælpe dig med at tjekke for eksempel hårbunden, for modermærker kan sidde alle steder på din krop. Så kan du jo efterfølgende hjælpe ham eller hende med at tjekke sin hud, siger Lone Skov, professor og formand for Dansk Dermatologisk Selskab til jp.dk.

Hun opfordrer til, at man søger læge, hvis man oplever mistænkelige forandringer i huden. Det kan f.eks. være hvis dine modermærker ændrer form, farve eller størrelse.

 

Kilde: https://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/ECE10517793/maend-er-daarligst-til-at-tjekke-huden-for-kraeft/

 

Forrige artikelSolbeskyttelse er allervigtigst i foråret

Næste artikel8 fødevarer, der booster din koncentration, lykke og sexlyst