Nyheder

Mænd tager førstepladsen i negative statistikker

Foto: Adobe Stock
18. november 2020

19. november er international mandedag. For Kvinfo og Mandecentret er det en anledning til at bryde tabuer om mænd. For ideen om den stærke mand, stemmer ikke altid overens med virkeligheden, og skaber barrierer for at mænd kan åbne op om deres problemer. 

Ny udstilling skal være med til at bryde tabuer om mænd. I 2020 har snakken om køn i høj grad været centreret om de grænseoverskridelser, kvinder oplever fra mænd på deres arbejdspladser og i det offentlige rum. En vigtig debat. som blev skudt i gang, da Sofie Linde gik på scenen til Zulu Comedy Galla og fortalte om en stor mediekanon, som ville ødelægge hendes karrierer, hvis ikke hun sittede hans pik.

Den slags oplevelser kan have store konsekvenser, også for den mentale sundhed og velvære. Men alt imens vi kæmper for at komme krænkende adfærd rettet mod kvinder til livs, er der også mange danske mænd, som kæmper med dårligt mentalt helbred. 

Faktisk tager mændene førstepladsen i en række negative statistikker. Flere mænd har problemer med afhængighed. Flere mænd begår selvmord. Mænd går 30 procent mindre til lægen, og de lever kortere, ligesom 19.000 mænd årligt udsættes for partnervold. 

[relateredehistorier]

En del af forklaring på, hvorfor mænd ligger i top i statistikker som disse, er ifølge flere eksperter, at mænd mangler et rum, hvor de kan åbne op om deres følelser og ikke kan identificerer sig med at være i krise. 

Maskulinitet skal til debat

Det sætter den nye udstilling på Islands Brygge i København fokus på. Gennem 16 fortællinger, der bliver fortalt med billeder, lyd og tekst, fortæller mænd om, hvordan de efter kriser og vold har forsøgt at finde deres ben igen.

Den prisbelønnede fotograf Andreas Haugbjerg har fulgt mændene gennem flere måneder, mens de boede på mandekrisecentre. Han udtaler i en pressemeddelelse, hvordan oplevelsen også har ændret hans syn på sit eget køn. 

Min egen forståelse af, hvad en mand er, har ændret sig. I løbet af arbejdet blev jeg ved med at sige til mig selv, hvad hvis nu jeg havde siddet over for en kvinde, hvad havde min forståelse så været? Det har fået mig til at tænke på, hvordan vi ser på mænd i dag, siger han.

Ideen om den rigtige mand, som en, der kan klare sig selv, ikke er sårbar og i høj grad skal håndtere sine problemer på egen hånd, er nogle af de parametre, der gør, at mændene er endt, hvor de er, og hvorfor mange mænd i Danmark ender med at lide – både mentalt og psykisk. 

Det er ifølge både Kvinfo og Mandecentret et stort problem, som vi er nødt til at gøre op med, hvis vi skal vende de negative statistikker for mænd. 

Mænds sårbarhed skal frem i lyset

Kvinfo og Mandecentret har støttet udstillingen økonomisk for at give de 16 mænd mulighed for at fortælle deres historie og starte en debat om maskulinitet og maskulinitetsopfattelser, som de netop ser et stort behov for, bliver en større del af den offentlige samtale.

– Som videnscenter om køn finder vi det utrolig vigtigt at sætte fokus på, hvordan mænd ofte falder dybt, når de falder. Det kunne gavne os alle og vores samfund, hvis man havde lov til at være mand på mange måder. Det bidrager disse mænd til at vise ved at fortælle åbent og modigt om deres sårbarhed, siger Henriette Laursen, direktør for KVINFO.

Christina Kirkegaard, som er forstander for Mandecentret i København bakker op om Henriette Laursen. Hun mener også, at det er vigtigt at få mænds sårbarhed frem i lyset, ligesom hun ser en skævvridning i forhold til den hjælp, vi tilbyder henholdsvis mænd og kvinder, der har været udsat for vold, som vi er nødt til at gøre op med.

Køn og hvordan kønnene agerer med hinanden er for alvor blevet et emne i år. Men der er aspekter af den diskussion, som ifølge de to organisationer går tabt, og det kan koste liv. 

Udstillingen løber frem til 19. januar 2021 og er udendørs og tilgængelig for alle. 

Forrige artikelKøb kød med god samvittighed

Næste artikelIngen grund til test