Det er en velkendt kliché, at mænd er til bøffer og kvinder til salater. Men der er faktisk noget om snakken. Det er en af årsagerne til, at mænd belaster miljøet mere end kvinderne.
Det er ikke kun den personlige sundhed, der er i spil, når du vælger, hvad du vil spise. Der er stor forskel på miljøbelastningen i en oksesteak og en rødspættefilet. Mænd vælger ofte bøffen frem for fisken, og de vælger også ofte bilen frem for cyklen og de offentlige transportmidler. Beregninger viser, at disse vaneforskelle gør mænds samlede miljøbelastning 22 pct. højere – målt i kilo Co2 – end kvinders ditto. Dermed har mændene også en større andel i ansvaret for den globale opvarmning. De dårlige vaner har dermed konsekvenser, der rækker ud over den personlige helse.
Nordisk Ministerråd holdt den 1. februar en bæredygtighedskonference i den finske by Åbo. Overskriften var ”Løsninger”, og et af temaerne var klima og køn. Emnet har før været på ministerrådets dagsorden. Ifølge rådet burde kønsaspektet inddrages mere i debatten om klimaforandringerne. Rådet peger på, at ofrene for tsunamien for næsten 80 pct. vedkommende var kvinder, mens det i vid udstrækning er mændene, der lægger strategierne for den førte klimapolitik.
– Vi skaber forandringer i vores daglige valg, og der er forskel på, hvordan mænd og kvinder agerer. Vi påvirker miljøet forskelligt, og derfor er der grund til at tænke klima og køn sammen, sagde Ålands statsminister, Viveka Eriksson, i sin åbningstale.
Meningsmålinger foretaget i Norden viser, at kvinder generelt er mere miljøbevidste end mænd. F.eks. ønsker 81 pct. af kvinderne klimamærkning af fødevarer, mens det samme gør sig gældende for 67 pct. af mændene. 62 pct. af kvinderne vil gerne betale ekstra for klimavenlige produkter, mens mænds villighed på dette område begrænser sig til 54 pct.
Nordisk Ministerråds fokus køn og klima kan af somme opfattes som en ligestillingsdebat, der er løbet af sporet. Men ministerrådet er ikke en forsamling forsmåede feminister, der nu også vil give mændene skylden for den globale opvarmning. De anbefaler blot, at både kvinder og mænds viden og erfaring inddrages i beslutningsprocesserne. Ministrene ser ligestilling som en væsentlig drivkraft for velfærd og bæredygtighed.
Ministerrådet har tidligere søsat satsningen ”Ny Nordisk Mad”, der skal synliggøre nordiske værdier indenfor gastronomi, erhvervsudvikling, råvarer og turisme. Gastronomiens værdisæt bygger især på lokalt producerede råvarer, megen brug af grønt og bær og en gennemgående fokus på helse og miljø.
”Ny Nordisk Mad” har udnævnt gastronomiske ambassadører over hele Norden, heriblandt Rene Redzepi fra verdens bedste spisested, Restaurant Noma på Christianshavn.
Kilde: www.norden.org/da
(Oprettet den 8. februar 2011)