Krop

Mai-Britt Vingsøe: Vi har et ansvar over for børnene

25. september 2009

I ”Min fede familie” på TV3 følger man fem overvægtige familier gennem 12 udsendelser. Programmets vært er Mai-Britt Vingsøe Andersen, som Naturli mødte hjemme i Stenløse.

Der er både fodboldmål og kæmpetrampolin i haven hjemme hos TV3-værten Mai-Britt Vingsøe Andersen og hendes mand i Stenløse. Der er et stort køkken og masser af grøntsager i køleskabet. Og manden tager jævnligt cyklen på arbejde – i Tåstrup. Det er for dem, der ikke måtte vide det, en RET pæn tur.

Mai-Britt selv er den lykkelige indehaver af et fitness-kort, og man behøver ikke se længe på den efterhånden 39-årige tidligere fotomodel for at konstatere, at fedme–problemer i hvert fald ikke er et tema på hjemmefronten.

Fedme og overvægt er imidlertid temaet i TV3’s nye serie ”Min fede familie”, som Mai-Britt bestyrer fra 8. september og gennem 12 udsendelser. Fem børn i alderen 10-17 år har ’meldt’ deres overvægtige forældre til programmet, fordi de enten er kede af, at forældrene ikke har fysik til at lege med dem, eller endnu mere alvorligt, fordi de reelt frygter at miste dem, inden de selv bliver voksne, på grund af deres overvægt og usunde livsstil. Det skal der gøres noget ved, og i programmet har Mai-Britt Vingsøe Andersen allieret sig med ernæringseksperten Lene Hansson og den fysiske coach Lars Elmvang, som sammen skal ændre familiernes uvaner og livsstil.

Mai-Britt Vingsøe Andersen siger med et grin, at hun stadig ’på en god dag’ kan lukke en størrelse 36 i bukser, men hun indrømmer også, at hun aldrig har gjort noget særligt for at holde den slanke linje.

Om Mai-Britt Vingsøe Andersen

  • 39 år. Tv-vært og tidligere fotomodel.
  • Gift med Brian Vingsøe Andersen, og mor til tre børn på hhv. syv og et år.
  • Aktuel med programserien “Min fede familie” på TV3.

– Jeg hader at løbe, det er simpelthen for kedeligt. Og jeg må indrømme, at det er sjældent, at jeg bruger mit fitness-kort. Det giver god samvittighed at have det og vide, at man bare kan gå op og træne, men jeg behøver det ikke. Jeg er fra naturens hånd udstyret med et stofskifte, der fungerer så godt, at det er fuldkommen lige meget, hvad jeg propper i munden af bras, så tager jeg ikke på. Når jeg oplever vores fem familier i ”Min fede familie” og ser, hvad de er igennem, så får jeg nogle gange helt dårlig samvittighed over at kunne alt det, som de ikke kan og slet ikke må længere. For hvis de vil holde kuren, så handler det om at ændre deres livsstil. Det er ikke nok, at de bare taber sig, det er nogle helt grundlæggende ting, der skal ændres for altid, siger hun.

Helt nye råvarer

– De skal lære at spise sundt. Og de skal ikke mindst lære helt nye råvarer at kende, når de laver mad. Det er noget, alle har gavn af. Helt ærligt, de fleste danskere ved ikke, hvad ’linser’ er, men tror, at det er nogle kager, man køber hos bageren! Men der er jo også andre linser, end dem med creme, siger Mai-Britt Vingsøe Andersen, der som mor til tre børn er blevet bevidst om, hvor vigtigt det er at give sine børn en god og sund start på livet.

– Vi har et ansvar over for vores børn. siger hun.

– Det er vores opgave at lære dem at spise sundt og varieret, og jeg har den holdning, at der ikke findes kræsne børn – kun svage forældre. Jeg skulle lige til at sige, at jeg er allergisk over for kræsne børn, men selvfølgelig er jeg ikke det, for flere af mine børns bedste venner er jo kræsne, og rigtig søde endda, men jeg tænker over det hele tiden og synes, at det er både møgirriterende og synd for dem. Mai-Britt er mor til tvillingerne Noah og Filuca på syv år, som hun har med racerkøreren Jason Watt, og lille Tillie på ét år, som hun har med sin nye mand, Brian Andersen.

Tvillingerne fik ikke noget som helst med farvestoffer eller tilsætningsstoffer, før de var to år, og det forargede Mai-Britt, da de første gang stiftede bekendtskab med rød og grøn sodavand.

– Det var til en toårs fødselsdag, hvor forældrene syntes, ”at børnene da skul-le have noget med farver”. Men hvorfor? Mon ikke en flok toårige havde været lige så glade for saftevand? Det er et meget godt eksempel på, at det er forældrene, der gør børnene en bjørnetjeneste ved at give dem usunde ting, når de lige så godt kunne give noget sundt, som også smager godt, og vænne dem til det.

Børnene spiser alt

Hun forstår sådan set godt, at børnene spørger efter de usunde ting, når andre børn får det, eller fordi de ser det i reklamer, men ting som mælke–snitte og den slags, siger hun bestemt fra over for. Og hun har lært sine børn ikke at være kræsne.

– Mine børn spiser alt, jeg giver dem, og de elsker grøntsager. Men selvfølgelig spiser de også slik. Vi forsøger dog at holde det til weekenderne Og jeg er bestemt ikke spor ’hellig’, og selvfølgelig ’synder’ vi også tit. Jeg har mange uvaner, som for eksempel at bruge sødmælk i min kaffe og fløde i sovsen, for når jeg laver mad, er det ofte sådan rigtig mormor-mad – på det punkt er vi slet ikke helse-fanatikere. Til gengæld sørger jeg altid for, at der er masser af grønt til frikadellerne, siger Mai-Britt, der må finde sig i, at lille Tillie ikke er helt lige så flink til at spise sine grøntsager som de to store.

– Jeg har altid været efter forældre med kræsne børn og forlangt af mine egne, at de spiser, hvad de får serveret, også selvom det måske ikke er deres livret. De får ganske enkelt ikke lov til at sige, at der er noget, de ikke kan lide. Men lige for tiden, må jeg indrømme, at Tillie ”kører lidt rundt” med os, for hun vil kun æde kød og fisk og nægter at spise sine grøntsager. Jeg troede ikke, at det skulle overgå mig, ikke at kunne få barnet til at spise. Snack grønt har hun ikke noget imod, men varmt og til maden, det nægter hun, siger Mai-Britt, der sidste år oplevede, hvor kræsne moderne børn kan være.

– Jeg gik hjemme på barsel sidste år, da der var børnehavestrejke, og meldte mig derfor frivilligt til at hjælpe nogle af de forældre, der ikke kunne få deres børn passet. Fint, sagde jeg, vi leger ’Bakkevejens Børnehave’ i et par dage. Og det var også godt nok, men det var langt fra alle forældrene, der gad give deres unger en madpakke med, så jeg smurte jo madder i ét væk, og det var helt utroligt at opleve alt det, de ikke ville have og ikke kunne lide. Der var jeg lige pludselig ekstra glad for at have lært mine børn at spise alt.

Altid i bevægelse

Selvom Mai-Britt ikke dyrker meget organiseret motion, så får hun rørt sig meget, for hun kan med egne ord ikke sidde stille i to minutter.

– Jeg sidder aldrig ned. Sådan har jeg altid været. Jeg farer rundt. I dag er det jo noget med at have en have, som jeg holder, slår græs og den slags, og når vi er færdige her, skal jeg ud og skære kanter. Og så går jeg meget, især da Tillie var helt lille og var i barnevogn. Jeg foretrak at gå rundt frem for besværet med at pakke det hele i bilen. Når man har et barn i barnevogn, har man en undskyldning for at gå nogle lange ture. Det er ligesom, hvis man har en hund, der skal luftes.

– Som helt ung dyrkede jeg styrketræning, men det var mest, fordi jeg havde verdens tyndeste arme og ben, konditræning var ikke mig. Til gengæld kunne jeg godt lide miljøet med alle de store, stærke drenge, siger hun med et smil.

Mai-Britt Vingsøe Andersen kan i år fejre 10 års jubilæum som vært på TV3, og hun griner lidt af, at hun efterhånden er ved at være stationens ældste vært. Hun blev opdaget, da hun deltog som model i et afsnit af ”Jagten på Ørkenguldet”, og blev opfordret til at indsende et bånd med noget forbruger-tv, hun havde lavet for DR2. Siden har hun været vært på en lang række programmer fra ”Det’ bare danske mænd” til ”Fra skrot til slot”. Hun er kontraktansat for et år ad gangen og ved ikke, om kontrakten bliver forlænget, når hun slutter med ”Min fede familie” til november.

– Når jeg bliver spurgt, hvad jeg laver om fem år, plejer jeg at svare, at jeg gudskelov ikke ved det. Jeg håber, at jeg stadig er på TV3, for jeg elsker at være der, men man ved jo aldrig, og det er jeg faktisk glad for. Jeg ville ikke bryde mig om den tanke, at jeg skulle være det samme sted og lave det samme resten af mit liv. Én ting er jeg dog helt sikker på: at jeg aldrig kommer på dagpenge. Det er bare slet, slet ikke mig at sidde og ikke lave noget. Jeg skal nok finde på noget, siger hun.

Forrige artikelDen bedste start for et barn

Næste artikelLegende let massage