Skøn

Smuk sommermakeup: Sol-sikker skønhed

Foto: Scanpix/Iris
17. juni 2019

Nogle af os klasker lige lidt på øjnene, andre bevæger sig helst ikke udenfor uden en dækkende makeup. Men medmindre du går ud helt uden, er det værd at tænke over, om din sommermakeup er sol-sikker, eller om den skader huden i solen. Og så ser vi på, hvordan du kan se sol-lækker ud på en smuk og sund måde.

Det er bare ikke fedt at have stadset sig ud til udendørs bryllup for at opdage, at makeuppen søger ned mod blusen eller kjolen. Eller cykle afsted i det skønneste solskin med den smukkeste sommermakeup lagt hjemmefra, som så er helt opløst, når vi når frem.

Det enkle råd omkring makeup og solskin er: Less is More. Velfugtet og ren hud er en smuk hud først og fremmest. Så husk altid at få renset makeup af!

Derudover er f.eks. mineral-foundations sunde og lette ovenpå en velfugtet hud – og de lukker ikke dine hudporer, så huden kan stadig ånde. Mange mineral-foundations indeholder en hvis mængde naturlig solfilter bl.a. pga. zink, men husk at påføre igen, hvis du er ude i længere tid, så du bevarer beskyttelsen. Eller hav spf-spray med solbeskyttelse ved hånden.

Tips til sol-sikker sommermakeup

Med først en let mineralfoundation, evt. en let blush eller solskinspudder – og dernæst til formålet passende farver på øjne og læber. Så enkelt kan det gøres.

Hav gerne en ikke for tyk concealer i en farve, der matcher din egen hudtone med i tasken til lige at kunne gå ind og friske op under øjnene i løbet af dagen. Man har en tendens til at misse lidt med øjnene i solen og det kan give lidt tørhed, ligesom øjenmakeup kan skride i svinget. Så frisker en forsigtig dupning med concealeren lidt op.

Hvis du har en moden hud, kan du lige skæve til makeup-tipsene i boksen.

Mange er glade for BB-cremer, som leverer både fugt, farve og ofte solfaktor i et, men som ikke bliver for farvetætte, så de tynger eller ligger i klatter, blot en let ensartethed.

Alle aldre kan benytte sig af tricket med at afslutte med en setting spray som f.eks. fra Coola. Fordi det er en spray, er den for det første med til at fiksere makeuppen, så den ikke smelter i solen, men den tynger ikke og tilfører fugt og så netop beskyttelse. Den er god at have med i tasken og bruge med et par timers mellemrum, hvis man er ude længe.

De af os, der har “fornøjelsen” af pigmentforandringer, skal være virkelig forsigtige med parfumer. Skal det på, så undlad at påføre direkte på huden. Hellere lidt i hårspidserne eller en smule på tøjet (vær naturligvis opmærksom på ikke at det pletter tøjet heller).

Pas på vaskebjørnen

Naturligvis kan du se fantastisk ud med solbriller, men det er godt ikke at have dem på hele tiden. En af årsagerne er, at det kan give de mindre klædelige vaskebjørns øjne, en anden er, at det er sundt med naturligt dagslys gennem øjnene. Desuden kan solbrillerne skabe en afstand til dem, du møder eller er sammen med, som du måske slet ikke ønsker.

Til læberne kan du med fordel bruge en dejlig læbepomade med faktor. De kan fås både meget matterede eller glinsende som en gloss. Du kan evt. lægge den ovenpå læbestift eller lipliner.

Er du til eyeliner, så vælg gerne en af de flydende, der sidder rigtig godt fast, som f.eks. Dr. Hauschkas, Jane Iredales og Annemarie Børlinds m.fl.

Det kan det i øvrigt anbefales – hvis du er lidt mere moden af alder – ikke at lægge den for langt ud i øjenkanten. Undgå a trække for meget ud i den fine, tynde hud og lave en laaaaang linje, men stop, hvor den sidste øjenvippe stopper og læg den så tæt nede ved vippekanten som muligt og afslut med en fin tåre- eller vandfast mascara.

Fremhæv gerne bryn med din sommermakeup og ikke kun i en klat i kanten, men faktisk mest der, hvor brynet buer. Bryn bliver ofte tyndere og mere hullede med alderen, så her kan du med fordel definere øjnene ekstra med flotte bryn.

Sunkissed skin look?

Når solen har kysset ens hud, får de fleste den skønne naturlige glød, der får os til at se ekstra sunde ud. Det udseende kan du også selv skabe – på vinterhud eller hvis du helst vil skærme dig helt mod solens stråler.

Du kan også understrege og fremhæve det ekstra, når først solen har givet noget naturlig glød.

Start med at rense din hud blidt. Derefter masser af fugt. Gerne med enten en serum med hyaluronsyre, der binder fugt, eller en Activating Water Essence, som den fra Jurlique, der leverer et fantastisk fugtdepot på huden uden at fedte. Derefter en dagcreme, der passer til din hud.

Læg concealer på kindbenene og på næseryggen og under øjnene – blend den gerne ud med fingrene. Pensler kan noget, men man skal ikke undervurdere (rene) fingre, hvor varmen kan hjælpe med at smelte, blende og fordele – ikke mindst concealers, men også en del øjenskygger.

Få et smukt resultat med flydende foundation ovenpå. Vælg gerne to toner … en lidt mørkere end din egen og én i din egen eller lidt lysere end din egen tone.

Find dine kindben og lige nedenunder dem fordeles den mørkere farve, men ikke helt ind til munden. Derefter blander man let de to farver imellem fingrene og fordeler dem og blender godt ind i hele ansigtet. Husk at fordele helt ned ad halsen – især hvis den er helt hvid.

Ekstra skub på din sommermakeup

Det giver et super skønt strejf af sol og glød hvis man derefter blander en solskinspudder med en blush. I dag finder du flere, der har begge i én. Med blushpensel fordeles den blandede blush-solskinspudder øverst på kindbenene og evt. efterblender du med de varme fingre.

En sort mascara og en let rosa eller bronze lipgloss eller læbestift duppet på den midterste del af læberne giver den fineste finish.

Har du allerede været i solen, er det super smukt at fremhæve det samme, med enten en smuk solskinspudder på en velfugtet hud og en lipgloss og evt. en smuk mineralpudder og – med lette penselstrøg – let rosa blush.

Du kan, hvis læberne er tørre bruge en en læbescrub (selv kan man lave én af lidt sheasmør og rørsukker), inden glossen kommer på og giver prikken over i’et.

Du kan også finde mere matte, men stadig blødgørende læbepomader, som f.eks. den fra Weleda, der også reparerer.

 


 

Fem makeup fejl, der får én til at se ældre ud

  1. At tro, at man kan bruge den samme makeup, som da man var 18, 28 eller 38 … Naturligvis kan du fortsætte, hvis du brugte meget lidt. Men du kan stadig bruge sommermakeup – især hvis du sørger for at få peelet og gennemfugtet huden.
  2. Foundation i for tykt et lag, der lægger sig i kager og fremhæver linjer. Her er det super vigtigt at finde én, der er tilpas dækkende til at give den jævne tone og dække rødmen, men i et fint lag. Flydende foundations er ofte smukkere på en moden hud. Derfor er det også bedre at bruge makeup-setting spray, evt. den fra Coola, end at bruge en pudder til at forsegle, som man måske gjorde, da man var yngre.
  3. For tyk og for meget concealer under øjnene. Huden under øjnene er meget tyndere end i resten af ansigtet, og det giver et alt for træt og ældre udseende. Så en lettere udgave i en farve, der matcher ens egen hudfarve og i en let flydende konsistens.
  4. Metalliske øjenskygger er heller ikke et aktiv, når man bliver mere moden og ens hud og øjenlåg – ikke mindst af naturlige årsager – forandrer sig. Matte eller mere silkebløde skygger er bedre. Hvis du holder af glitter og glimmer, så hold det på midten af øjenlåget og væk fra øjenkrogene, hvor det vil fremhæve linjerne.
  5. Læberne bliver tyndere med alderen, og de meget mørke farver kan give et mere hængende, træt udseende.

Tynde læber kan dog være lige så smukt og ærligt – og de er efter min mening mere klædeligt end de unaturligt pumpede læber, man kan få lavet.

Til gengæld kan du med fordel bruge lysere lipliners, læbestifter eller gloss.

Når alt det ovenstående er sagt, skal du naturligvis gøre lige nøjagtigt, som du har lyst til. Alle regler kan brydes – og du kan lege dig frem til den sommermakeup, du selv synes, er skønnest og pænest – og som får glæden og gløden frem i dig!

 


 

Husk altid med makeup …

… Rens det hele af om aftenen!

Læg gerne ind imellem en af de lækre masker på med masser af fugt, beroligende eller revitaliserende indhold.

Vælg evt. en af dem til natten og som bare ligger der og gør deres underværker, mens man sover, hurraaa …

Forrige artikelEr det hormoner eller alderdom? Eller bare skavanker?

Næste artikelSolhilsener og krigerpositurer kan dæmpe sclerose

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.