Nyheder

Makeup: Til fest uden kompromis

21. december 2015

Højtider og særlige lejligheder kan få selv os ‘naturlige’ piger til at finde krigsmalingen frem og give lidt ekstra gas. Men hvad skal du kigge efter, hvis du alligevel ikke vil gå på kompromis for din sundhed og miljøet? Og hvad siger trenden lige nu? Få en naturlig guide til festmakeup.

At gøre forskel på hverdag og fest kan markere netop det særlige og ekstravagante. Om det er til et bryllup, en særlig fredag, en fødselsdag eller til højtider, så er de alle oplagte muligheder for at gøre lidt ekstra ud af påklædning og makeup.

Men visse uhensigtsmæssige kemiske stoffer kan påvises i urinen allerede kort tid efter, vi har kommet det på, så det er ikke helt ligegyldigt, hvad vores foundation eller læbestift indeholder.

Efterhånden er vi alle gode til at undgå parabener, men der er andre stoffer, der er kan være lige så slemme eller værre, mens vi til gengæld skal prioritere de forskønnende og plejende ingredienser, som kan gøre en positiv forskel for vores hud.

Vi vil gerne undgå: silikone, paraffin, syntetiske parfumer og syntetiske farvestoffer. Mineralske olier, som kan gemme sig under navne som petrolatum, vaseline og paraffin olie er heller ikke sagen.

Vælg økologisk makeup

De fleste fremstillere af økologiske hudplejeprodukter har fokus på både sundhed, bæredygtighed og miljøet i hele deres fremstilling og naturligvis også, når de vælger råvarerne. Så udover at skåne dig selv, skåner du også miljø og drikkevand.

Der er endnu ikke fælles certificering for økologisk hudpleje og kosmetik. Det internationale mærke KOSMOS er måske det tætteste, vi kommer, indtil videre. Herunder ligger certificeringer som f.eks. NaTrue, EcoCert, BDIH, Soil Association osv. Det mest strikse er tyske NaTrue, men alle har tilfælles, at der ikke er anvendt dyreforsøg, GMO eller nogen af ovennævnte problematiske stoffer.

Generelt for al makeup kan det siges, at testning på dyr er forbudt i Europa. Men visse ingredienser er stadig tilgængelige udenfor EU. Her oplyser mange, at de er Cruelty Free, hvilket de signalerer med kaninen (Bunny-mærket).

3Free, 4Free og 5Free: Disse betegnelser bruges for neglelakker. SpaRitual, Kure Bazaar og Benecos er alle eksempler på mærker, der er 5Free og derfor ikke indeholder de fem: formaldehyd, toluene, kamfer, thalater og formaldehyd resin.

Økologisk hudpleje boomer

Så sund fornuft sniger sig ind på hurtig profit. I Australien har Jurlique nu overtaget førstepladsen og er det mest solgte high end brand – som slår alle konventionelle klassiske mærker.

Tips og Trends

Uanset om du er til makeup, der er klassisk, avantgarde, au naturel eller punk, er lækker bund fundamentet til en smuk makeup.

Foundation eller mineralpudder: Det er ikke for ingenting, at mineralpudder er blevet så populært blandt makeupartister og alle os andre. Ud over at man kan bygge et let eller et tykkere lag op efter ønske, så lukker mineralerne ikke for porerne og indholdet af zink kan hele mindre udbrud og urenheder.

Mærker som Green People, Nvey, Organiqs, Jane Iredale, Tromborg, og Benecos er særligt stærke i deres mineralpudder. Flere af dem findes både i løs og i fast konsistens, hvor de faste er mere matterede, mes de løse er bedre til den mere tørre hud. Du får et endnu smukkere resultat, hvis du evt. sprayer mist på en foundation, børster og blender det sammen med pudderet og fugter, mens det smelter.

Øjne: Gør dine øjne ekstra strålende med en lys øjenskygge i øjenkrogen ind mod næsen, og evt. en lys streg på underste våde linje i øjet – det åbner og giver friskhed.

Une og Benecos har lyse farver, der ikke kun er kridhvide og ser mere naturlige ud. Annemarie Børlinds øjenskygge Skin 57 er idéel til øjenkrogen og som highlighter til under brynet.

Du kan bygge din øjenskygge op til fest ved at lægge en lidt mørkere tone på globelinjen, end du plejer, og det samme på det yderste af øjenlåget. Fugt derefter din øjenskygge-pensel og blend en lysere tone på den sidste tredjedel af øjelåget ind mod næsen – det giver en endnu mere skinnende effekt – og så masser af mascara.

I øvrigt er der i de nye Kajal Eyeliners fra Dr.Hauschka marulaolie i. Det kan vi meget godt lide. Karim Sattar, den relativt nye makeupartist hos Dr.Hauschka er selv vokset op på et biodynamisk landbrug. Han er ved at gøre Hauskas makeup til talk of the world. Fra filmfestivaller i Frankrig til de japanske hjerter. Så økologisk makeup boomer frem på linje med økologisk hudpleje.

Tip: Synes du flydende eyeliner er kedeligt? Så gør din makeup mere avantgarde eller punk. Dr. Hausckas flydende eyeliner i sort er det ideelle redskab til det. Tegn symboler, geometri eller japanske/kinesiske tegn ud for øjne eller på kinder.

Tegn dine øjenbryn tydeligere op. Brug en øjenskygge uden for meget rødt pigment eller en blyant lavet til bryn. Form brynene først med en børste eller fugtet vatpind.

Læber: De røde læber er tilbage, men i matte udgaver. Skal det holde hele aftenen, så kom lipliner på hele læbeområdet og læbestiften udenpå. For at forhindre læbestiften i at løbe ud i eventuelle linjer omkring læberne, kan læbekanten tegnes op med lipliner. Det skal stadig være i samme farve som læbestiften, trenden med en anden farve har endnu ikke fået en renæssance.

Kinder: Fra mere skulpturelle konturoptegninger til rouge eller blush – gerne i rosa toner.

Benecos’ Rosa Powder Blush eller Dr. Hauschkas har nogle fine af slagsen.

Negle: Hvis du har valgt at lægge fokus på ansigtsmakeuppen, er det generelt mest sofistikeret, hvis du samtidig toner lakken ned i douce toner eller laden den være helt transparent.

Hvis du foretrækker mindre dominerende ansigtsmakeup, kan du skrue op for lakfarverne.

SpaRitual, Kure Bazaar og Benecos har smukke farver – 5 Free.

Eksta tip: Har du haft lak på og glemt underlakken (husk underlak – beskytter neglene og giver et smukkere resultat), så neglene er blevet gule og ligner rygerfingre, kan du bruge en gammel tandbørste og tandpasta til at slibe neglen forsigtigt og fjerne den gule farve. Hvis det er meget genstridigt, kan natron også bruges, men pas på ikke at ridse for meget. Husk at afslutte med olie og neglepleje som f.eks den nye Cuticle Nail Pen fra Weleda til neglebånd og negle med biodynamisk morgenfrue, sødmandel og sojabønneolie. Den nærer neglen og lukker overfladen.

I øvrigt har SpaRitual en proteinbooster til neglene, der hjælper på rillede og tynde negle. De har også en Nail Laquer Thinner, så har din yndlingsneglelak stået og fortykket sig, kan denne thinner gøre den lige til at påføre igen – genialt.

Det er stadig enestående, at det trendy mærke Kure Bazaar er lavet på hvede, bomuld, kartofler og majs, samtidig med at de har samme holdbarhed og glans som traditionelle lakker.

Fest i håret: Ud over flotte frisurer er det stadig sjovt at lege med farverne – a la Oh Land. Men man kan også vælge kun at farve i længderne eller spidserne. Her er Kevin Murphys Color Bugs stadig virkelig sjove, hvis du nu er træt af, at tingene skal være, som de plejer.

 

Guld på øjenbrynene

Ja, den er god nok! Gør brynene ekstra festlige med guld og kobber på øjenbrynene.

Jane Iredale har bl.a. Gold Dust og Liquis Eye Shadow – Eye Shere, hvor især Brown Silk er smuk til formålet.

Øjenbryn må generelt gerne fremhæves og må også gerne være mørkere, end man typisk har anbefalet, for at sætte ekstra fokus.

 

Fiksér med mist

For den smukkeste finish, kan du afslutte med din favorit-mist.

Som Pukkas Organic Rosewater Spray med en harmoniserende duft af rose. Roserne er håndplukket ved morgengry og solnedgang for at bevare deres værdifulde duft og olie.

Den er samtidig kølende og beroligende for en sart hud.

Eller smukke Lmtd. Edition af Jurlique Rose Intense Mist med ekstra aloe vera, lægestokrose og grapefrugtkerneekstrakt.

 

Forrige artikelSpirulina-konfekt

Næste artikelStop julens madspild #3