24-årige Sebastian Randrup er, sin unge alder til trods, langtfra en debuterende kogebogsforfatter; den titel fik han allerede som 14-årig. Nu er han aktuel med sin tredje kogebog ”Mæt på budget”, hvor formålet er at vise, at det er muligt at lave lækker og sund mad for få penge. Fokus er på at mindske madspild med udnyttelse af råvarer og genbrug af rester.
– Jeg arbejder i delikatessen i Rotunden i Hellerup og ser hver dag, hvor meget grøntsagsafdelingen smider ud. Udløbsdatoen er overskredet, men varen fejler ikke noget, siger Sebastian Randrup, som også mener, at der bliver smidt alt for meget mad ud i de enkelte hjem.
– Det handler om at få brugt det, man køber ind. Danskerne er generelt dårlige til at bruge deres råvarer til fulde. Sådan noget som at købe et helt hvidkål, men kun bruge et halvt og smide resten ud, er et godt eksempel, siger Sebastian Randrup og fortsætter:
– Jeg er udmærket klar over, at det kan være uinspirerende med kål tre dage i træk, men jeg opfordrer til, at man prøver at være kreativ og udnytte de grøntsager, man har ved hånden.
– Eksperimentér med noget helt nyt og se, hvad der sker. Man skal turde fejle. Mange gode retter er opstået ved en fejl.
Opskrifterne i bogen bygger på mad med de råvarer, der er i sæson. Både fordi det er mest økonomisk, men også fordi kvaliteten af råvarerne er bedst i sæson. ”Mæt på budget” er opdelt efter de fire årstider, hvor hver sæson har 18 opskrifter.
Flere af opskrifterne i bogen er vegetariske, men Sebastian er ikke selv vegetar. Han vil betegne sig selv som flexitar – altså spiser han kød ind imellem, men det er ikke noget, han partout skal have hver dag.
– Og det er svært at leve billigt med kød, derfor optræder det ikke så tit i bogen. Personligt synes jeg også, at det er sjovere at arbejde med grøntsager.
Sebastian selv bor med sin kæreste, men han ser fra sin omgangskreds, at de, der skal lave mad til én person, har svært ved at sætte sig op til at lave mad, når de kommer hjem efter en lang dag på studiet eller arbejdet. Det ender i ofte i rugbrød eller pastaretter.
– De vil virkelig gerne lave noget spændende mad, men orker ikke at skulle ud og købe ind til en speciel ret.
Derfor skal det være simpelt og billigt. Og her får kartoflen en hovedrolle i mange af bogens opskrifter.
– Kartofler er billige, gode og tilgængelige året rundt i Danmark. Og så kan kartoflen rigtig mange ting. Du kan bruge den i mos, puréer, salater, supper, varme og kolde retter. Det er med at tænke ud af boksen og lære, at en kartoffel ikke kun kan koges og spises med sovs, siger Sebastian.
Vi har fået lov at bringe et par smagsprøver for bogen – bon appetit!
Småhapsere til SebastianHvad er din yndlingsopskrift fra bogen? Hvilken nem-mad-klassisker kan du mindst lide? Hvad spiser du selv mest i hverdagen? |
Opskrifter:Iskold ærtesuppe med bacon, mynte og citron Pappardelle med porre, ricotta og bacon Helstegt kylling med æble, bladselleri og løg Butterdejsbidder med æble og kanel
|