Sind

Mand dig op, kvinde!

12. april 2010

En gang var en mand en mand og en kvinde en kvinde. I dag flyder grænserne mere end nogensinde – men der er måske stadig ting, vi kan lære af hinanden.

Metroseksuelle mænd og graviditeter via anonyme donorer er blot nogle af tegnene på, at vores roller ændrer sig – og grænserne mellem kønnene ændrer sig. Og skilsmisseantallet stiger stadig. Dertil kommer, at stress-epidemien lægger folk ned i stort tal, og lykkepiller er blevet hverdagskost. Hvordan kan vi finde lykken for os selv og med hinanden? Og kan vi som mænd og kvinder lære af hinanden i denne proces?

Fra erhvervsliv til wellness

I forbindelse med selvudvikling bliver det som praktiserende coach og terapeut mere og mere tydeligt for mig, at kønsrollerne er under pres. Det kræver en mere aktiv stillingtagen til, hvilke normer vi vil lade os styre ud fra. 1960’ernes kvindefrigørelse gav nye muligheder og dagsordener for kvinderne. Henholdsvis job og familieliv fik nye prioriteringer. I 80’erne og 90’erne hørte vi i stadig stigende grad historier om succesrige kvinder – såkaldte “forretningskvinder”, der havde høje poster i erhvervslivet eller på anden vis nød respekt for deres resultater. De sidste godt ti år er en anden tendens blevet mere og mere udtalt – en wellness-trend, hvor kvinder og mænd skaber virksomhed og får positiv omtale for deres viden og praksis omkring en sundere og mere helheds-orienteret livsstil uden de typiske maskuline kriterier for målbar succes. I stedet for at nå og klare mere og mere, haste gennem livet med alle dets aktiviteter søger mange kvinder – og også en del mænd – den anden vej.

Mændene kan lære af kvinderne

Den nye trend drejer sig om bevidste FRAVALG og at fokusere på værdierne i vores liv. Dyrkelsen af de typiske maskuline egenskaber omkring præstation og handlekraft flytter sig i retning af egenskaber, som vi oftest tilskriver den kvindelige natur: nærhed, følelsesmæssig tilfredsstillelse og fordybelse. Umiddelbart virker denne “kvindeliggørelse” af værdierne positiv. Det er indlysende, at det er fornuftigt at spørge sig selv, om stress og overforbrug giver mening i forhold til sundhed og velvære. Det er uden tvivl noget af det, som mændene (eller de “maskuline” kvinder) kan lære: at se nærmere på konsekvenserne af deres valg. Når vi – mænd eller kvinder – dyrker en typisk maskulin karriere med fokus på resultater, prestige og position, har det oftest en pris.

Kvinderne kan lære af mændene

På den anden side rummer det enkle liv – både principperne for “simple living” og “tilbage til rødderne” – imidlertid to faldgruber: 1) Det bliver en fanatisk og perfektio­nistisk overbevisning, som i sig selv er begrænsende, krævende og ergo akkurat lige så stressende og fremmedgørende: maden skal laves fra bunden (selvom der ikke er tid), indretningen skal være helt feng shui-renset for rod og “overflødige” ting (selvom det er møgupraktisk), stilen i hjemmet og garderoben skal være personlig, afslappet/tilfældig og interessant (selvom det i sig selv er iscenesat efter alle kunstens regler). 2) Du risikerer, at du ikke får udnyttet de chancer, du bliver givet. Arbejdsmarkedet – og livet – rummer mange muligheder og tilbud, som ud over at være skrækkeligt spændende og underholdende kan udvikle dig, give dig indflydelse og mulighed for at deltage i samfundet – frem for at isolere dig i en beskyttet og selvtilfreds boble af fravalg.

Det er vigtigt at stille dig selv spørgsmålene:

Hvad vil du gerne opnå med dit liv? Hvor vil du gerne have indflydelse (eller magt)? Hvordan ønsker du at påvirke dine omgivelser (med dit engagement og initiativ, din kreati­vitet og iderigdom)?

Vi mangler selvkritik

I mine øjne er det springende punkt de valg, vi træffer – eller undlader at træffe: Vores TILVALG. Hvordan vi vælger at tage ansvaret for vores egne liv, forme livet og udrette noget med det. Uanset tilværelsens mere eller mindre tilfældige omstændigheder gælder det om at fjerne sig fra den passive offerrolle og tilstræbe et klart og åbent blik på os selv: vi må være selvkritiske i forhold til vores valg i livet frem for selvtilfredse eller bortforklarende – heri ligger udviklingsmulighederne.

Det er vigtigt at stille dig selv spørgsmålene: Hvilke egenskaber ved mig selv og mit liv ønsker jeg at ændre? Hvordan ønsker jeg at se mig selv, når (hvis) jeg bliver gammel? Hvad kan JEG gøre for at ændre min situation?

Aktivitet mod stress og utilfredshed

Personligt mener jeg, at stress-hysteriet er misforstået – jeg kender utallige mennesker, som er aktive 14-16 timer i døgnet, nyder alverdens forbrugsgoder og ikke er stressede, bare travle og engagerede. Modsat møder jeg af og til kvinder, som er så fokuserede på at slappe af, at de bliver helt stressede af det! Det at få tid eller fred bliver en jaget drøm, der i sig selv bremser kvinden i at skabe det liv, hun ønsker sig. Jeg oplever til gengæld, at når hun tager skeen – computeren eller mobilen – i den anden hånd, så bliver idealet om afslapning irrelevant, fordi hun realiserer sig selv. Når manden ligger og ulmer på sofaen over livets fortrædeligheder, kryber stressen umærkeligt ind under huden, natte­søvnen bli­ver ødelagt osv. Men når han handler, vokser han – i sine egne øjne og hendes.

Realiser dig selv

Udtrykket “realisere sig selv” er fortærsket og besmittet med klichéer som lilla bleer og ituklippede bh’er, men efter min mening er det ikke desto mindre superaktuelt. De lilla bleer var udtryk for viljen til at forme sit eget liv og bidrage aktivt og synligt til samfundet, og det er, hvad det handler om: at kvinderne ved at lære af (de bedste af) mændene kan udvise handlekraft og tillid til vores egne muligheder. Når vi tager ansvaret for vores eget liv og vores egen lykke, bliver velvære et spørgsmål om at kunne stå ved os selv. Når vi foretager bevidste valg på egne vegne, har vi kontrollen over vores egne liv – og vil måske ikke længere have så travlt med at have kontrollen over mændenes… Til gengæld kan mændene lære af (de bedste af) kvinderne, at succes og resultater skal have en anden mening end blot konkurrencen og succesen i sig selv, nemlig at skabe kvalitet i det nære liv – sammen med kvinden.

Forrige artikelSmerter er symptomer

Næste artikelStress kan gøre os tykke

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.