Krop
overgangsalder

Mand – tal om din krop!

Mænd og overgangsalderen.
Der findes stribevis af bøger om kvinders overgangsalder. Men hvad med mændenes? Hvem taler om den?

Foto: Jesper Houborg/ Ritzau Scanpix
5. september 2023

Mænd og overgangsalder – Hvem taler egentlig om den?

Går du på biblioteket eller besøger du din lokale boghandler, kan du finde stribevis af bøger om kvinders overgangsalder. Men hvad med mændenes? Hvem taler om den? Manu Sareen har taget den opgave på sig. En opgave, som blev til en lærerig rejse med ham selv i rollen som forsøgskanin.

“Hvad fuck snakker du om, Manu?”

Det hele startede med ridderne om det runde bord. En herremiddag i København, hvor tartar og ribeye med bearnaisesovs var på menuen i selskab af rigelige mængder rødvin.

Læs også: Mænd og følelser – sig det nu bare som det er

Som altid var der en naturlig pingpong i samtalen i et forum, hvor der var plads til alt. Midt i ribeyen kom samtalen langsomt ind på tissestrålen. Den, som bliver slappere med alderen. Nogle jokede med, at deres små sønner kunne tisse længere, end de selv kunne. Det hele med en ironisk distance.

”I skal da bare træne jeres bækkenbund”, fløj det ud af Manu. Det, havde han hørt, virker mod impotens.

Pludselig blev grinene og den afslappede jargon udskiftet med stirrende blikke. Det viste sig, at der alligevel var en grænse for, hvad man taler om i den ellers lukkede og intime kreds.

”Hvad fuck snakker du om, Manu?” udbrød en af ridderne.

Heldigvis blødte samtalen op og åbnede pludselig op for emner, som vennerne ikke havde berørt før.

5 gode råd til manden i overgangsalder

  1. Få pulsen op: Det sætter skub i testosteronniveauet
  2. Spis sundt: Skru op for grøntsagerne og ned for kødet og sukkeret
  3. Træn din bækkenbund: Det øger potensen og hjælper lyst og præstation tilbage
  4. Tal om det: Fortæl din partner eller dine tætteste venner, hvis du har det svært. Når de forstår dig, kan de også bedre hjælpe dig
  5. Gå til lægen eller en psykolog: Fagpersoner kan hjælpe med at give det skub, du har brug for
Manu Sareen - mand tal om din krop. Interview i Naturli magasinet

“– Når det kommer til underlivet, er det et no-go for mænd at tale om. Jeg tror, det er fordi, der sidder meget maskulinitet dernede, siger Manu Sareen.

Det gik op for børnebogsforfatteren, at nogen bliver nødt til at tale om overgangsalderen for mænd. Derfor besluttede han sig for at skrive en bog. Han interviewede hormonlæger, psykologer, sexologer – og vigtigst af alt: Mænd i overgangsalderen. Samtidig brugte han sig selv som forsøgskanin, for han mærkede også overgangsalderen komme krybende.

Om Manu Sareen

Født i Punjab, Indien i 1967.

Tidligere minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold. Nu landsformand for ADHD foreningen.

Han har lavet en række podcast og skrevet børnebogsserien om Iqbal samt interviewbøg er om ADHD.

Privat bor han på Frederiksberg og har børnene Cilja, Alvin, Felix og Nova.

Bogens hovedtemaer er testosteron

En interviewbog, hvor Manu Sareen leder efter forklaringen på de forandringer, både han selv og andre mænd oplever i overgangsalderen. Han opsøger alt fra hormonlæger til psykoanalytikere for at forstå, hvordan kroppen og sindet forandrer sig, og hvad vi selv kan gøre for, at denne næste livsfase bliver fantastisk i stedet for flad.

Pikken


Manu Sareen pakker intet ind i bogen. Derfor har han også døbt et afsnit pikken – det område, som ridderne ved det runde bord havde svært ved at tale om.

Under emnet kommer han ind på den spontane liderlighed, forventningerne til en mands seksualitet og bækkenbundstræning for at komme problemet til livs.

Midtvejskrise

Og når jeg tænker tilbage på det nu, kan jeg godt se, at jeg måske også har haft mig en midtvejskrise, hvor jeg giftede mig med en, der var 20 år yngre, købte en motorcykel og begyndte at træne.

Ondt i livet

Jeg blev chokeret over, hvor slemt mange af de mænd, jeg interviewede, havde det. Det sætter en endnu tykkere streg under, at der skal gøres noget, og at det er vigtigt at fortælle, at man godt kan få en god overgangsalder.

Et tabu

Kvinder er trænet i at have et sprog om selvudvikling gennem damebladene og de dybe samtaler med veninderne. For mænd er det ikke en del af ordforrådet.

Mand - tal om din krop! Interview i Naturli om mænd og overgangsalderen

– Mænd har en tendens til at trække sig, når de føler, de ikke kan leve op til deres partners forventninger. Men kvinden ender med at tro, at det er hende, den er gal med, og til sidst går hun måske fra ham. Derfor er det vigtigt at tale sammen om de ting i parforholdet, siger Manu.

Forrige artikel…og de nominerede er…

Næste artikelHusk smagen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.