Mænd og overgangsalderen.
Der findes stribevis af bøger om kvinders overgangsalder. Men hvad med mændenes? Hvem taler om den?
Går du på biblioteket eller besøger du din lokale boghandler, kan du finde stribevis af bøger om kvinders overgangsalder. Men hvad med mændenes? Hvem taler om den? Manu Sareen har taget den opgave på sig. En opgave, som blev til en lærerig rejse med ham selv i rollen som forsøgskanin.
Det hele startede med ridderne om det runde bord. En herremiddag i København, hvor tartar og ribeye med bearnaisesovs var på menuen i selskab af rigelige mængder rødvin.
Læs også: Mænd og følelser – sig det nu bare som det er
Som altid var der en naturlig pingpong i samtalen i et forum, hvor der var plads til alt. Midt i ribeyen kom samtalen langsomt ind på tissestrålen. Den, som bliver slappere med alderen. Nogle jokede med, at deres små sønner kunne tisse længere, end de selv kunne. Det hele med en ironisk distance.
”I skal da bare træne jeres bækkenbund”, fløj det ud af Manu. Det, havde han hørt, virker mod impotens.
Pludselig blev grinene og den afslappede jargon udskiftet med stirrende blikke. Det viste sig, at der alligevel var en grænse for, hvad man taler om i den ellers lukkede og intime kreds.
”Hvad fuck snakker du om, Manu?” udbrød en af ridderne.
Heldigvis blødte samtalen op og åbnede pludselig op for emner, som vennerne ikke havde berørt før.
Det gik op for børnebogsforfatteren, at nogen bliver nødt til at tale om overgangsalderen for mænd. Derfor besluttede han sig for at skrive en bog. Han interviewede hormonlæger, psykologer, sexologer – og vigtigst af alt: Mænd i overgangsalderen. Samtidig brugte han sig selv som forsøgskanin, for han mærkede også overgangsalderen komme krybende.
Født i Punjab, Indien i 1967.
Tidligere minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold. Nu landsformand for ADHD foreningen.
Han har lavet en række podcast og skrevet børnebogsserien om Iqbal samt interviewbøg er om ADHD.
Privat bor han på Frederiksberg og har børnene Cilja, Alvin, Felix og Nova.
En interviewbog, hvor Manu Sareen leder efter forklaringen på de forandringer, både han selv og andre mænd oplever i overgangsalderen. Han opsøger alt fra hormonlæger til psykoanalytikere for at forstå, hvordan kroppen og sindet forandrer sig, og hvad vi selv kan gøre for, at denne næste livsfase bliver fantastisk i stedet for flad.
Manu Sareen pakker intet ind i bogen. Derfor har han også døbt et afsnit pikken – det område, som ridderne ved det runde bord havde svært ved at tale om.
Under emnet kommer han ind på den spontane liderlighed, forventningerne til en mands seksualitet og bækkenbundstræning for at komme problemet til livs.
Midtvejskrise
Og når jeg tænker tilbage på det nu, kan jeg godt se, at jeg måske også har haft mig en midtvejskrise, hvor jeg giftede mig med en, der var 20 år yngre, købte en motorcykel og begyndte at træne.
Ondt i livet
Jeg blev chokeret over, hvor slemt mange af de mænd, jeg interviewede, havde det. Det sætter en endnu tykkere streg under, at der skal gøres noget, og at det er vigtigt at fortælle, at man godt kan få en god overgangsalder.
Et tabu
Kvinder er trænet i at have et sprog om selvudvikling gennem damebladene og de dybe samtaler med veninderne. For mænd er det ikke en del af ordforrådet.
– Mænd har en tendens til at trække sig, når de føler, de ikke kan leve op til deres partners forventninger. Men kvinden ender med at tro, at det er hende, den er gal med, og til sidst går hun måske fra ham. Derfor er det vigtigt at tale sammen om de ting i parforholdet, siger Manu.