Nyheder

Mange fødevarer tilsættes vitaminer

22. april 2007

Siden forbud om tilsætning af vitaminer og mineraler til vores fødevarer blev opgivet, er det strømmet ind med ansøgninger fra producenter, der gerne vil tilsætte vitaminer til deres varer.

Siden Fødevarestyrelsen for et par år siden måtte opgive forbudet mod berigelse af fødevarer, har i alt 60 virksomheder søgt styrelsen om at få lov til at tilsætte vitaminer og mineraler til alt fra brød, juice og halspastiller.

Mere end hver tredje (21) har fået tilladelse til at putte et eller flere vitaminer i fødevaren, heraf flest margarineprodukter og læskedrikke. Også et melprodukt og kartoffelpulver er blandt de produkter, som nu bliver beriget med ekstra vitaminer, og som kan sælges på, at de er ekstra sunde.

Fødevarestyrelsen har givet næsten lige så mange afslag som tilladelser – 20 stk i alt. De er blandt andet givet med den begrundelse, at der er risiko for, at befolkningen eller visse befolkningsgrupper vil få for meget af det pågældende vitamin eller mineral, hvis den pågældende fødevaretype beriges. Nogle vitaminer og mineraler kan i store mængde ligefrem skade folks helbred.

Tidligere måtte producenterne kun berige fødevarer til det danske marked, hvis der var en dokumenteret mangeltilstand i befolkningen, for eksempel mht. iod, men den tolkning var ifølge EU for striks, og myndighederne blev tvunget til at tillade berigelse, med mindre det kunne dokumenteres, at der ville være en risiko forbundet med berigelsen.

Blandt de afviste fødevarer er bolsher, som Aldi har ønsket at berige, Kellogg's morgenmadsprodukter, læskedrikke og flere pastaprodukter.

De resterende ansøgninger er endnu ikke færdigbehandlet eller er blevet trukket tilbage. Se listen over fødevareproducenter, som har ansøgt Fødevarestyrelsen om tilladelse til at berige deres produkter.

Kilde: Jyllandsposten

Forrige artikelØkologisk whisky på vej i Danmark

Næste artikelUsikkerhed om vitaminer