Nyheder

Mange gode børneshampoer

14. januar 2009

Over halvdelen af de undersøgte mærker er fri for stoffer, der kan være et problem for miljø og sundhed, viser en deklarationstest af baby- og børneshampo fra IMS.

Kan lade sig gøre
Hvis man gerne vil tage hensyn til miljø og sundhed, når børnene skal have vasket hår, er der masser af valgmuligheder på markedet. Mindst otte gode valg, eller over halvdelen af de undersøgte produkter, viser denne test, som IMS har lavet for Politiken Tjek.
– Det gør valget meget nemmere for de forældre, som gerne vil være ekstra forsigtige på deres børns vegne, når udvalget af gode produkter er så stort, siger Rikke Bille, testkoordinator i Informationscenter for Miljø & Sundhed.
– Samtidig viser testen jo, at det sagtens kan lade sig gøre at lave produkter uden problematiske stoffer. Man kan håbe, at producenterne vil overføre deres erfaring fra børneprodukterne til de voksenprodukter, hvor udvalget af gode produkter ofte er meget mindre, siger Rikke Bille.
En duft af baby
Jo oftere man udsættes for parfume, desto større er risikoen for at få parfumeallergi. Hvis man ønsker at nedsætte sit barns risiko er det derfor fornuftigt at vælge produkter uden parfume. Fem af de undersøgte 15 produkter indeholdt parfume. Af dem indeholdt kun et enkelt nogle af de 26 parfumestoffer, der er lovpligtige at deklarere og som man ved kan give anledning til allergi.
Svane med anmærkning
Tre af produkterne i testen indeholdt stoffer, der kan belaste vandmiljøet. Et af disse produkter, Dit Apotek, Baby Shampoo uden parfume, er svanemærket. Forklaringen er, i følge Rikke Bille, at Svanen tillader anvendelse af små mængder af stoffer, som er klassificeret miljøbelastende. Udover dette er der så en grænse for, hvad den samlede belastning af miljøet må være. Visse stofgrupper er dog forbudte at anvende, hvis de har en miljøklassificering.
– Jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne bliver overrasket over dette, da Svanen jo netop er et miljømærke, siger Rikke Bille.
Hun understreger dog, at hovedbudskabet er, at Svanen stadig er et godt valg, hvis man vil være ekstra forsigtig i forhold til miljø- og sundhed. Det understreges af, at syv ud af otte gode valg i denne test er svanemærket.
Læs hele testen her
Kilde: Miljø & Sundhed

Forrige artikelAntioxidanter kan lindre smerte

Næste artikelVi må drikke dobbelt så meget som svenskerne

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.