Nyheder

Mange kræfttilfælde kan forebygges

Foto: Adobe Stock
9. februar 2022

Kræft er mange ting, og der er forskellige faktorer, som kan sænke eller øge risikoen for at udvikle forskellige kræftsygdomme. Faktisk er forebyggelsespotentialet så stort, at man ved at arbejde med de hyppigste og mest velkendte risikofaktorer kan undgå 40 kræfttilfælde om dagen.

Når man bliver ramt af en sygdom, kan der være mange faktorer, som spiller ind. Søvn, motion, kost, omgivelser, genetik for bare at nævne nogle. Kræft er ingen undtagelse i den henseende. 

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, konkluderer, at man i Danmark alene kan forebygge 40 kræfttilfælde om dagen ved at arbejde med de hyppigste og mest velkendte risikofaktorer. 

Rapporten viser, at 14.235 danskere årligt udvikler kræft som resultat af livsstil eller miljøpåvirkning. Forskerne har alene kigget på risikofaktorer, der er klassificeret som “med sikkerhed kræftfremkaldende i mennesker”. Det vil sige, at forebyggelsespotentialet måske er endnu højere, hvis man også medregner de faktorer, som man mistænker for at være kræftfremkaldende, eller som sandsynligvis er kræftfremkaldende. 

[relateredehistorier]

Fundet er meget på linje med, hvad udenlandske resultater er kommet frem til, og derfor undrer administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker sig også over, hvorfor der ikke bliver gjort en større forebyggelsesindsats.

 Folkesundheden i Danmark halter, og det ser vi blandt andet på kræftområdet. Men også i forhold til diabetes, hjerte-karlidelser og andre store folkesygdomme. Det er uforståeligt, at man ikke politisk gør mere for at forebygge – det ville spare mange mennesker for lidelse og alvorlig sygdom, og det ville spare sundhedssystemet for mange penge, siger han. 

Vi skal gentænke forebyggelse

Forskerne er altså helt konkret kommet frem til, at mere end 14.000 danske kræfttilfælde skyldes livsstil eller miljø, og dermed potentielt kunne undgås. Ser man på livsstil, er det især rygning, overvægt og alkohol, som øger risikoen for forskellige kræftsygdomme. UV-stråling spiller også en rolle, ligesom kræftfremkaldende infektioner som HPV fylder. I miljøet er det især ioniserende stråling fra eksempelvis radon, der giver sygdom. 

For Jesper Fisker er det afgørende, at rapporten tages alvorligt, og at man fra politisk side begynder at tænke forebyggelse ind i nogle helt nye rammer. 

– Vi skal forebygge på en helt ny måde. Sundhed skabes mange andre steder end i sundhedsvæsenet. Derfor er det nødvendigt med ambitiøse forpligtende målsætninger, og at lovgiverne tænker forebyggelse bredt ind alle politikområder – ikke kun sundhed, siger han. 

Og at sundhed ikke kun skabes i sundhedsvæsenet, er der ingen tvivl om – det viser de nye resultater også. Det handler også i høj grad om, hvordan vi spiser og lever, og selvom det kan være svært at ændre på sine vaner, så er det altså noget, vi hver især kan arbejde med.

Det kan du selv gøre

Ser man på de udbredte risikofaktorer handler det altså i høj grad om at skære ned på alkoholen, undgå overvægt og kvitte cigaretterne.

Men i forlængelse heraf kan det også være værd at kaste et blik på sin kost. Det er altid vigtigt at spise sundt og varieret, også når det handler om at forebygge kræft. Undersøgelser viser nemlig, at der er en øget forekomst af kræft i områder, hvor befolkningen spiser meget ensartet og vitaminfattigt. 

Det har man blandt andet dokumentere i Kina, hvor man i et forsøg havde succes med at sænke oversygeligheden, ved at give et vitamintilskud. Så ja, en alsidig og næringsrig kost. Det kan være en god ide at supplere med et kosttilskud, særligt for at få tilstrækkeligt med D-vitamin, som mistænkes for at være kræftforebyggende. 

Desuden er det vigtigt at spise godt med kostfibre fra fuldkorn. Det har nemlig vist sig at have en beskyttende effekt mod tarmkræft og muligvis også kræft i bryst og prostata. 

Forrige artikelVil du bygge bæredygtigt? Du er ikke alene

Næste artikelRekordår for kiropraktik