Nyheder

Mangel på aktivitet bliver hurtigt farligt

27. juni 2022

Allerede på 14 dage, hvor du holder dig fra aktivitet, vil dit fedt flytte sig til rundt om organerne – det såkaldte farlige organfedt.

At sidde stille dagen lang er farligt – risikoen for en tidlig død stiger i takt med de timer, vi sidder ned i løbet af dagen, også selvom vi springer op på kondicyklen eller løbebåndet. Nu viser et nyt dansk forsøg, at vi allerede efter 14 dage vil polstre organerne med fedt, hvis vi ikke bevæger os særlig meget i hverdagen.

Det er Center for inflammation og metabolisme i København, der har lavet forsøget, hvor en gruppe unge mænd blev sat til at holde sig i ro i 14 dage. Det betød, at de max. måtte tage 1500 skridt om dagen, hvor de normalt tog 10.000 skridt. Før forsøget fik de målt mængden af fedt om organerne – en måling som blev gentaget efter forsøget.

Tabte sig af mangel på aktivitet

Mens de unge mænd således holdt sig mindst muligt i gang, faldt vægten faktisk med over 1 kilo i løbet af bare to uger. Men det var som ventet ikke fedt, der forsvandt, men derimod muskler. Fedtet blev, men havde til gengæld flyttet sig. Meget af det satte sig rundt om organerne.

Professor Bente Klarlund, der selv var inde over forsøget, er overrasket over den nye viden.

– Jeg synes, at det er overraskende, at de har fået samlet så meget fedt rundt om organerne på kun 14 dage, hvor forsøgspersonerne trods alt har bevæget sig, siger hun til P1.

Det farlige organfedt

Det er lige præcis det forhold, at fedtet sætter sig rundt om organerne, der alarmerer forskerne. Meget forskellige livsstilssygdomme – fra demens over hjertekarsygdomme til type 2 diabetes – er sat i forbindelse med organfedt. Når fedtet sætter sig om organerne opstår der nemlig betændelser. Disse betændelser kan sætte gang i sygdommene.

Aktivitet mod organfedt

Den daglige motion, når vi står og går rundt, i stedet for at lade os fragte, er altså en god måde at holde fedtet på rette plads. På den måde kan forsøget bruges med modsat fortegn.

– Den gode nyhed er, at hvor vi i lang tid har vidst, at organfedtet er usundt, så ved vi nu med sikkerhed, at vi kan gøre noget ved det, for ved at motionere kan vi gøre et stort indhug i organfedtet, siger Bente Klarlund.

Kilde: P1 (Oprettet den 13. oktober 2010)

Forrige artikelMælk – drikke eller lade være?

Næste artikelVirustid: undgå smitte