Nyheder

Mangel på D-vitamin øger risiko for kræft 

Danske forskere har fundet en klar sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og en øget risiko for kræft.

Foto: Shutter- og Adobestock
1. maj 2024

Danske forskere har fundet en klar sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og en øget risiko for kræft.  

Det er forskere fra Aalborg Universitet og udenlandske kolleger, der er nået til en konklusion om D-vitamin og kræft. Som noget nyt ser det ud til, at effekten går igennem tarmen.   

Tilskud af D-vitamin er en god idé

Det er i forvejen velkendt, at mangel på D-vitamin kan svække dine knogler og muskler. Derfor er det et sundt valg at tage et dagligt tilskud D-vitamin i vinterhalvåret, når sollyset er for svagt. For nogle kan det være klogt at tage tilskuddet året rundt.  

LÆS OGSÅ: Boost din vitalitet og livskraft

D-vitamin fra solen

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. D-vitamin dannes i huden i sommerhalvåret, når den rammes af solens ultraviolette stråler (UVB). Hvor meget D-vitamin, der dannes, afhænger af, hvor stærk solens UVB-stråling er, og hvor længe du opholder dig i solen. 

I sommerhalvåret (fra maj til september) er solens stråling i Danmark så kraftig, at den nødvendige D-vitamin er dannet i løbet af kortere ophold i solen midt på dagen.  

I vinterhalvåret (fra oktober til april) er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden. Derfor tærer kroppen på det oparbejdede D-vitaminlager, der er dannet om sommeren. D-vitaminniveauet i blodet svinger derfor naturligt med årstiderne og er lavere om vinteren end om sommeren.

Ny forskning viser en klar sammenhæng mellem indholdet af D-vitamin i blodet og risikoen for at udvikle kræft. Og igen viser det sig, at vores tarme spiller en afgørende rolle for kroppens sundhed. 

Det er professor Tine Jess fra Grundforskningscenteret PREDICT ved Aalborg Universitet, der står bag den omfattende undersøgelse. Det er sket i samarbejde med forskere fra Francis Crick Institute og National Cancer Institute i Maryland. 

“Som noget nyt ser det ud til, at D-vitamin påvirker kroppens immunrespons gennem de mikroorganismer, der findes i tarmen.”

– Der har længe været talt om, at der er sammenhæng mellem D-vitamin og kræft, men vi har manglet at få det endeligt bekræftet og forstå mekanismerne bag. Det begynder vi at kunne nu. Som noget nyt ser det ud til, at D-vitamin påvirker kroppens immunrespons gennem de mikroorganismer, der findes i tarmen, siger Tine Jess. 

Særlig bakterie giver modstandskraft 

Undersøgelsen er todelt og består af både laboratorieforsøg og analyse af big data. De engelske og amerikanske forskere har i en række forsøg vist, at mus, der får en kost med et højt indhold af D-vitamin, er mere modstandsdygtige over for eksperimentelt overførte kræftformer. Efterfølgende responderer de samme mus bedre på behandlingen med immunterapi. 

– Konkret viser undersøgelsen, at D-vitamin påvirker tarmslimhinden og øger mængden af bakterien Bacteroides fragilis. Denne mikrobe gør musene mere modstandsdygtige over for kræft, da de transplanterede tumorer ikke vokser så meget, siger Tine Jess. 

D-vitamin i kosten

Der er også D-vitamin i kosten. Det er dog meget svært at få dækket D-vitaminbehovet alene via den mad, du spiser.

Undersøgelser af danskernes kost viser, at vi kun får dækket en mindre del af vores D-vitaminbehov via den mad, vi spiser.

Det skyldes, at D-vitamin kun findes i større mængder i fede fisk, som laks, sild og makrel. Derudover findes der D-vitamin i begrænset mængde i mælk, ost og æg, men stort set ikke i planter.

Museresultater efterprøvet med big data fra Danmark 

For at undersøge, om denne viden kan overføres fra mus til mennesker, rakte de udenlandske forskere ud til Tine Jess, der de senere år har gjort grundforskningscentret PREDICT til et af verdens førende flagskibe inden for forskning i kroniske tarmsygdomme.

For at svare på spørgsmålet tog Tine Jess og kolleger udgangspunkt i dansk registerdata fra mere end 1,5 mio. danskere. 

LÆS OGSÅ: Skræl er skyts til dit immunforsvar

– Vores analyse viser, at der er sammenhæng mellem lavere D-vitamin-niveauer og en højere risiko for at udvikle kræft, herunder mavetarm-, lunge- og urinvejskræft. En separat analyse antyder også, at kræftpatienter med højere niveauer af D-vitamin responderer bedre på immunbaserede behandlinger. Resultaterne fra museforsøgene er altså i tråd med vores analyse af data fra mennesker, siger Tine Jess. 

Hold niveauet på fornuftigt niveau 

Det oplagte spørgsmål er nu, om vi alle skal til at spise endnu mere D-vitamin.  

– D-vitamin er vigtigt af mange grunde. Det nye er, at det ser ud til, at vi med vores kost – og med solen – kan påvirke sammensætningen af tarmfloraen og igen påvirke immunsystemet og vores risiko for – og respons på at få kræft. Men der er brug for endnu mere forskning. For nuværende er der blot endnu et godt argument for at sørge for at holde ens D-vitamin indtag på et fornuftigt niveau, siger Tine Jess. 

Resultaterne er udgivet i nyeste udgave af tidsskriftet Science. 

Kilde: AAU.dk

Forrige artikelDatamangel skjuler måske hormonforstyrrende stoffer

Næste artikelEt kram kan gøre meget godt

Thomas la Cour

Journalist