Nyheder

Mangel på D-vitamin tidligt i livet øger risikoen for skizofreni

Foto: Adobe Stock
17. december 2018

Ny forskning påviser en sammenhæng mellem D-vitaminmangel i fosterstadiet og de tidlige leveår og risikoen for at udvikle skizofreni senere i livet.

Skizofreni er en kompleks psykisk sygdom og en af de sygdomme, forskningen stadig ved meget lidt om, hvordan opstår. Studier har dog påvist, at der er en genetisk faktor.

Hvis en forælder lider af sygdommen, er barnets risiko for at udvikle den større. Er det begge forældre stiger risikoen endnu mere. Der er også større risiko for at et barn udvikler sygdommen, hvis en enægget tvilling har den, end hvis tvillingerne er tveæggede. Det skriver Psykiatrifonden.

Så en del af at forstå sygdommen handler om gener, arv – men det handler også om miljø. Så langt er de fleste eksperter enige. Netop derfor er skizofreni svær at forebygge, fordi der skal være en vifte af komponenter i spil, før sygdommen viser sig.

Det er dog lykkedes et hold af forskere at komme en af de komponenter nærmere.

D-mangel bag otte procent af danske skizofreni-tilfælde

Forskere fra Aarhus Universitet (iPSYCH) og University of Queensland har sammen undersøgt blodprøver fra 2602 nyfødte, som blev født mellem 1981 og 2000 og som senere har udviklet skizofreni.

De undersøgte mængden af D-vitamin i blodet. Derefter sammenlignede de det med mængden i blodet hos nyfødte af samme køn, vægt og med cirka samme fødselstidspunkt, som ikke havde udviklet sygdommen senere i livet.

Resultaterne viste, at der var en øget risiko for at udvikle skizofreni, hvis de nyfødte led af D-vitaminmangel. Faktisk steg risikoen med 44 procent. Derudover konkluderer forskerne i en pressemeddelelse at mangel på vitamin D sandsynligvis er skyld i otte procent af alle skizofreni-tilfælde i Danmark.

Ifølge Psykiatrifonden lever omkring 40.000 danskere med skizofreni. Det svarer til 0,8 procent af befolkningen. Sygdommen rammer lidt oftere mænd end kvinder og bryder som regel ud, når man er mellem 16-24 år. Tallene er fra 2015.

At der er en sammenhæng mellem mangel på vitaminet og skizofreni, er egentlig ikke så mærkeligt. D-vitamin receptorerne er nemlig lokaliseret i dele af hjernen, der er betydningsfulde, når der forskes i skizofreni generelt. Eksempelvis dopamin-rige dele af hjernen. Og det er heller ikke første gang, der er blevet spekuleret i sammenhængen.

En brik er fundet, men der mangler stadig mange

Tidligere studier har påvist en øget risiko for at udvikle skizofreni, hvis man er født i vinter- eller forårsmånederne i lande, der ligger langt mod nord såsom Danmark.

Den konklusion siger ikke noget specifikt om D-vitamin, men var med til at forme hypotesen, som nu er blevet påvist.

Forskerne understreger dog, at man ikke kan forklare sygdommen eller gardere sig mod den ved udelukkende at se på vitaminerne. Det nytter heller ikke noget at tage store mængder af vitaminet som en form for behandling, hvis først symptomerne er begyndt at vise sig. Så er det for sent, og der skal helt andre former for terapi og medicin til for at holde dem i skak.

Forekomsten af skizofreni er rimelig ens over hele verden, og sydeuropæere, som generelt får mere D-vitamin fra solen, er lige så udsatte, som vi er i Norden. Det viser med al tydelighed, at koden til at forstå sygdommen ikke er knækket endnu.

Men de nye resultater er dog en brik, der hjælper med at forstå, hvad der kan udløse skizofreni.

Læs mere om studiet her 

Forrige artikelTænker du på hele din krop, når du køber kosttilskud?

Næste artikelNytårsforsæt: Målet skal overgå flødekagen