### BLOG ###>Motion, der bevæger

Manglende graviditet og kropsbevidsthed?

16. februar 2014

Kender du det med, at du har besluttet dig for at købe en blå bil af et ganske bestemt mærke, og så synes du pludselig, du ser lige den farve og model alle vegne? Det vrimler pludselig med den slags biler, hver eneste gang du bevæger dig udenfor.

Eller hvis du nu gerne vil have barn, så er der babyer og barnevogne over alt, det virker pludselig som om alle kolleger, veninder, kusiner osv. er gravide. Og viser det sig så, at det måske ikke er let for dig at blive gravid, ja, så er det nemt at føle sig helt udenfor og ganske mislykket, når nu verden er gået sammen i en stor mødregruppe.

Graviditet og kropsbevidsthedMen der er ikke noget om snakken, der er ikke flere blå biler eller gravide kvinder end før, men dit fokus er bare rettet mod det. Din radar er indstillet, og derfor opfanger du nu det, der sendes på denne frekvens, hvilket du ikke tidligere har gjort. På samme vis skal vi have radaren tunet ind på din krop, hvis det er bedre kropsbevidsthed, du søger.

Kroppen sender signalet hele tiden, men du er nødt til at vende din opmærksomhed mod det, før du vil lære at forstå ”bodytalk”. God kropsbevidsthed er af stor betydning for alle mennesker. Det ville være langt lettere for os at holde os sunde og raske, hvis vi kendte til kroppens sprog.

 

Læs også: ‘Berøringen – for livets skyld’

 

Kroppen fortæller om fertilitet

Lad os nu bare tage den kvinde, der gerne vil være gravid, som eksempel.

Det kan være svært at vide præcis, hvornår chancerne for graviditet er størst, for hvornår er selve døgnet for ægløsning?

Men prøv at lægge mærke til, om du på et tidspunkt mærker en snert af menstruationssmerter. Lidt niven eller stikken i den ene eller anden siden af nederste del af maven, eller måske lidt tyngdefornemmelse.

Er du gravid, så vil kroppen som regel give mange tegn både i form af kvalme, brystspændinger, træthed. Og så begynder du efterhånden at mærke efter de små tegn på liv. Var den boblen mon et lille spark? Eller bare en bevægelse fra din egen tarm? Det kan i starten være umuligt at skelne, men efterhånden er du ikke i tvivl.

Danmark har desværre en kedelig 3. plads for bristet mellemkød under en fødsel. Man kan jo gætte på hvorfor, og mit bud er, at det er, fordi vi er en nation af kontrolfreaks, der ikke i det provokerende øjeblik, der skal gives los, slappes af og dernæst presses, har tilstrækkelig kropsbevidsthed til at bevidst at kunne gøre det. Slippe kontrollen, slippe spændinger og give efter.

Fødes et barn fra en bækkenbund, der spænder imod, vil kødet være nødt til at give plads ved at briste. Hvis kvinden derimod lærer af slippe spændingen og kontrollen og give slip, vil vævets elasticitet kunne give efter, så barnet kan fødes.

Mange gynækologer melder overraskende nok om, at de oftere ser problemer med overspændt muskulatur i bækkenbunden end det modsatte. Igen kontrol med kontrol på. Så at give slip er ikke bare noget, man kan. Der skal en god portion kropsbevidsthed til.

 

Læs også: ‘Akupunktur, kost og motion: Alternativer til ADHD-medicin’

 

Øvelse til at afspænde bækkenbunden:

  1. Læg dig på ryggen, bøjede knæ og fødderne i gulvet.
  2. Løft nu enden op og rul ryggen op også, så du til sidst har bækkenet højere end hjertet. Træk vejret dybt et par gange og rul så ryggen ned på en lang dyb udånding.
  3. Spænd og slip bækkenbunden let og uden anstrengelse. Mærk bevægelsen. Hav dit fulde fokus på at mærke forskel på, når muskulaturen spænder/afspænder.
  4. Nu skal du kun have fokus på at afspænde. Lad knæene falde ud til hver sin side og sæt fodsålerne sammen. På de næste udåndinger mærker du, om du kan afspænde bækkenbunden endnu mere end før. Forestil dig så, at du trækker vejret ind gennem næsen eller munden og lader vejrtrækningen gå gennem hele kroppen, og at du så puster ud gennem bækkenbunden.
  5. Tag mange åndedrag med dette billede for øje.

Bevidsthed i farver

At få bedre bevidsthed om kroppen kræver jo, at du lytter til de mange signaler. Her vil jeg beskrive to metoder, chakra og afspænding.

Chakra:

Ifølge de indiske yogier har kroppen syv energicentre. De kan ses som hjul, hvor energien drejer sig ud fra. Hver af de syv chakra’er har forskellig farve. Ved at forestille sig energihjulet dreje med den farve, kan du skabe bedre kontakt og balance.

Læg dig eller sæt dig rank men afslappet. Og se så for dit indre øje, hvordan farverne en efter en breder sig ud i det område, de er knyttet til. Forestil dig at farvede energihjul drejer ud fra kropsområdet.

  1. Rodchaka, er rødt. Chakraet sørger for at vi har god jordforbindelse og at vi er forbundet til moder jord og andre universelle energier. Ved at fokusere på den røde farve i rodchakraets område vil du lettere få jordforbindelse, føle tillid og selvtillid.
  2. Harachakraet er orange og er tæt forbundet med sexualitet, bækkenbund og graviditet/reproduktion, nyre og blære.
  3. SolarPlexus er gult. Det er tilknyttet vores indre styrke. Det er også her drømme bliver til virkelighed. Din mavefornemmelse kan du let kommunikere med ved at mærke, hvilke signaler SolarPlexus området sender, når du tænker på noget, du vil have svar på.
  4. Hjertechakra er grønt. Området er forbundet med lunger og hjerte. Ved at åbne for dit hjertechakra bliver det lettere at elske, du får mere empati og mere hengivlese og medfølelse.
  5. Halschakra er blåt. Er tilknyttet hals, nakke, hænder og arme og er forbundet til tale og hørelse og al kommunikation i øvrigt – også uden ord.
  6. Pandechakra er indigo. Det kaldes også det 3. øje. Ved at have fokus på det område får vi kontakt til vores intuition, integritet og mindske følelsen af fortvivlelse.
  7. Kronechakraet er lilla. Dette chakra er på toppen af hovedet og er tilknyttet nervesystemet, hjernen og den åndelige bevidsthed.

 

Læs også: ‘Fakta og myter om graviditet og træning’

 

Afspænding øger bevidsthed

Kender du til afspænding, vil dette også give dig bevidsthed om kroppen.

Læg dig behageligt, gerne på ryggen med armene ned langs siderne.

Mærk så din krop – del for del igennem. Gå i detaljer og mærk ikke blot fødderne, men også de fem tæer, hælene, vristen, ankelleddene osv.

Det kan i den grad betale sig at arbejde på at få en bedre kropsbevidsthed, både når du gerne vil være gravid og i graviditetens måneder – også af hensyn til fødslen, men også som en gave for livet.

 

Læs også: ‘Her er min knold – klokken er tolv’

 

Så god fornøjelse med det.

 

Forrige artikelEn pandelampe til mørkeløb

Næste artikelMangler du noget? Selen forebygger kræft