Nyheder

Manglende søvn kan ikke indhentes

5. november 2013

Hvis du sover for lidt i løbet af arbejdsugen, kan du ikke nødvendigvis indhente alt det forsømte i weekenden. Det konkluderer et mindre, amerikansk studie.

Langt de fleste af os bør få mellem syv og otte timers søvn hver nat. Det er ligeså vigtigt som sund kost og motion, fordi din krop gennemgår en vigtig restitution, mens du sover.

Mange får for lidt søvn i hverdagene

Men det kan være svært at nå i en travl hverdag, og mange får en vane med at sove for lidt i hverdagene og så sove til langt op ad formiddagen lørdag og søndag. Det kan måske give dig en umiddelbar følelse af at være udhvilet, men din koncentrationsevne er formodentlig ikke så god, som den ville have været, hvis du havde kunnet finde i seng i ordentlig tid i hverdagene.

For lidt søvn påvirker kroppen negativt

For lidt søvn påvirker din krop negativt på flere områder. Din hjerne bliver træt, så din koncentrationsevne nedsættes, dit immunforsvar svækkes, så du lettere bliver syg og din insulinrespons nedsættes, så du lettere tager på. Inflammationsniveauet i kroppen stiger også.

Koncentrationsevne forringet af for lidt søvn

Det er en forskergruppe fra Penn State University College of Medicine, der besluttede sig for at undersøge konsekvenserne af et ujævnt søvnmønster. De kontrollerede derfor søvnen hos 30 forsøgspersoner – alle sunde mænd og kvinder med en gennemsnitsalder på 24 – i 13 dage. De første fire nætter fik deltagerne otte timers søvn hver nat, så man var sikker på, at de var udhvilede. De næste seks dage vækkede forskerne forsøgspersonerne efter seks timers søvn. Efter de seks hårde dage fik forsøgspersonerne lov at sove 10 timer tre nætter i træk.

Efter de fem nætter med for lidt søvn kunne man konstatere, at forsøgspersonernes koncentrationsevne var væsentlig forringet. Desuden kunne forskerne måle forhøjet inflammation, hvilket svækker immunforsvaret og forhøjer risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.

Inflammationsniveauet faldt igen

Efter to nætter med ti timers søvn var inflammationsniveauet tilbage på et normalt stade, men koncentrationsbesværet var det samme.

Derfor kan et ujævnt søvnmønster være et stort problem, hvis dit arbejde drager store veksler på din koncentrationsevne. Det kan være et stort problem for en kirurg, men det kan også være et stort problem for en langturschauffør.

Kilde: Huffington Post

Forrige artikelHjælp til selvhjælp: Mod infektioner

Næste artikelKur mod autisme på vej