Nyheder

Mangler du B12-vitamin? Du er ikke alene

Foto: Adobe Stock
5. november 2018

Mangel på B12-vitamin er blevet udbredt. Især blandt nogle grupper af befolkningen. Traditionelt har man behandlet med regelmæssige indsprøjtninger med højdosis B12. Men faktisk viser forskning, at tabletter i nogle tilfælde kan erstatte turen til lægen.

Kroppen kan ikke selv skabe B12-vitamin. Den er derfor afhængig af at få vitaminet tilført fra kosten for at fungere ordentligt.

Vitaminet indgår nemlig i en række vitale processer, som celledeling af røde blodlegemer. Er der ikke tilstrækkelige mængder af vitaminet i kroppen, sker celledelingen for langsomt, og i sidste ende vil det lede til blodmangel.

Den kliniske betegnelse for lav blodprocent er perniciøs anæmi. I starten vil man ikke opleve mærkbare symptomer, men over tiden vil lidelsen udvikle sig til skader på nervesystemet og måske psykisk sygdom.

Man mener faktisk, at nogle tilfælde af demenslignende symptomer skyldes perniciøs anæmi.

Det er altså vigtigt at få B12. Forskellige madvarer er gode kilder til vitaminet, men det er ikke altid, at kosten giver kroppen ligeså meget, som den har brug for, især ikke hvis mavesyren ikke er stærk nok til at nedbryde kosten korrekt.

De særligt udsatte grupper

Ifølge Patienthåndbogen mangler 15 procent af de ældre B12. Det skyldes bl.a., at de ikke optager vitaminet tilstrækkeligt, fordi tyndtarmens slimhinde ikke er intakt.

Men også andre grupper kan nemt komme i underskud. Patienter, der tager medicin, som hæmmer optagelsen, personer med tarmsygdomme, vegetarer og veganere.

For de sidste to skyldes det, at de ikke får nok B12 gennem kosten, fordi det særligt er dyreprodukter som kød og mælk, der er rige på vitaminet.

Både krop og livsstil kan altså være skyld i vitaminmanglen. Men der er heldigvis en løsning. Man kan nemlig få et skud B12 ved lægen. Det har længe været standardbehandlingen i tilfælde af B12-mangel, men faktisk viser forskning, at tabletter i nogle tilfælde kan være en ligeså god behandling.

Tabletter kan erstatte lægebesøg

Undersøgelser fra både 1991 og 2003 undersøger brugen af tabletter frem for injektioner, og begge viser, at tilskud med 1000 mikrogram B12 i tabletform, som man for eksempel kan få fra BioActive B12, er en effektiv vedligeholdelsesterapi for vitaminmanglen, uanset om det skyldes krop eller kost.

BioActive B12 kan som udgangspunkt sagtens bruges af vegetarer og veganere, da vitaminet er fremstillet af bakterier.

Ved at supplere kosten med et tilskud slipper man for de regelmæssige lægebesøg, der kræves, hvis man skal behandles med injektioner. Det sparer altså tid, og som bekendt er tid penge, så det kommer heller ikke som nogen overraskelse, at det også er en billigere løsning.

Mærk kroppens reaktioner

En canadisk undersøgelse har vist, at udgiften til injektioner over fem år beløb sig til 25 millioner dollars, mens udgiften til tabletter i samme periode og til samme antal patienter kun kostede 7,4 millioner dollars. Altså en væsentlig minimering af samfundsomkostningerne.

Selvom flere resultater peger på fordelene ved at skifte injektioner ud med tabletter, er nogle sundhedsmyndigheder dog skeptiske.

Eksempelvis anbefaler B12 Instituttet i Holland, at man ikke tager B12-tabletter uden løbende at få målt indholdet i blodet.

Det kan koges ned til, om kosttilskuddet fjerner patientens symptomer. Det har de vist sig at gøre for mange, men der er også eksempler på personer, der ikke har haft gavn af behandlingen, som skulle have en højere dosis, eller en kombination af tabletter og injektioner.

 

Forrige artikelDet magiske og kærlige måltid

Næste artikelForskning: Mobiltelefoner giver hanrotter kræft