Nyheder

Mangler du B12-vitamin? Her er tegnene 

Antallet af danskere, der mangler det livsvigtige B12-vitamin, er fordoblet på 20 år. Men hvordan opdager du, om du mangler?

Foto: Shutterstock
7. juni 2023

Antallet af danskere, der mangler det livsvigtige B12-vitamin, er fordoblet på 20 år. Men hvordan opdager du, om du mangler? 

Din krop fungerer som en maskine. Den har brug for forskellige vitaminer og mineraler for at fungere så godt som muligt. Et vigtigt vitamin er B12, som bl.a. hjælper hjernen og resten af nervesystemet til at fungere. Da kroppen ikke selv kan producere B12, skal du have det gennem maden. Det sker hovedsageligt gennem kød, fisk og mejeriprodukter – eller gennem kosttilskud. 

Øget risiko for B12-mangel 

Gennem en alsidig og sund kost får de fleste mennesker deres daglige behov for vitamin B12, men der er visse grupper, der har større risiko for at lide af B12-mangel. Det gælder især mennesker over 65 år. Det kan skyldes, at vi med alderen bliver dårligere til at optage vitaminet i kroppen. Men det kan også skyldes, at mange over 65 år spiser for lidt og for ensidigt.   

Da B12 primært findes i animalske fødevarer, er vegetarer og veganere en anden gruppe med øget risiko for vitamin B12-mangel. De kan med fordel tage kosttilskud for at opfylde kroppens behov. 

En tredje gruppe, der kan være på vagt over for, om de får nok B12, er type 2-diabetikere, da medicinen kan forringe optagelsen af vitaminet fra tarmen. 

Har du mistanke om, at du mangler B12, kan du forsøge at spise en mere varieret og alsidig kost, eller alternativt starte med kosttilskud, der hjælper dig med at få dit daglige behov. 

Almindelige symptomer på B12-mangel

Det er dog ikke nødvendigvis lige til at opdage, at du har B12-mangel. Vitamin B12 kan opbevares i lang tid i leveren, så når en rask person holder op med at spise B12, kan det tage år for kroppen at vise tegn på mangel. En anden grund er, at symptomerne ligner mange andre sygdomme, der opstår hos ældre, såsom hukommelsesproblemer, muskelsvaghed, træthed, anæmi, depression og hårtab. Hvis du oplever den type symptomer eller andre helbredsproblemer, der kan være forbundet med B12-mangel, bør du kontakte din læge. Men en blodprøve er det nemt at finde ud af, om du har mangel på vitaminet. Hvis manglen opdages tidligt, er behandling med vitamin B12 både sikker og effektiv. 

B12-vitamin til hjernen 

Du ved sikkert, at det, vi spiser, påvirker kroppens funktioner, så det er vigtigt, at vi får alle de stoffer, vi har brug for. Når det kommer til kosttilskud, fokuserer vi ofte på, hvad der er godt for hud, negle og fordøjelse, men glemmer et vigtigt organ, der har betydning for vores velvære – vores hjerne. 

B12 har flere vigtige funktioner knyttet til især hjernen, og det kaldes normalt det vigtigste B-vitamin for hjernen. Vitaminet er essentielt for at hjernen og det øvrige nervesystem kan fungere. De røde og hvide blodlegemer skal bruge B12 for at udvikle sig normalt, men det hjælper også immunsystemets og bidrager til, at du føler dig mindre træt og udmattet. Vitaminet er med andre ord en vigtig brik i puslespillet for, at du kan være dit bedste jeg og nyde alt det sjove, der venter dig denne sommer. 

Det er svært at overdosere B12, da det er forholdsvis svært at optage i tarmen. Men før du begynder at tage store mængder B12, er det en god idé at få en blodprøve hos lægen. Hvis der er mangel, findes der et væld af kosttilskud med B12 i din lokale helsekost. Naturligvis også veganske produkter.

Forrige artikelSunde solvaner – for børnefamilier

Næste artikel6 gode grunde til at spise bælgfrugter

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.