Liv

Lever du sundt? Marianne Dulong

21. marts 2011

Smykkedesigner Marianne Dulong lever rimelig sundt – ikke mindst for at holde sin allergi på afstand. Her fortæller hun hvordan.

Marianne Dulong har designet smykker til Kronprinsesse Mary og mange andre kvinder og mænd i kongeriget. Hun har et travlt arbejdsliv med et konstant voksende foretagende. Privat er hun gift med Christian Hoff, der netop er blevet direktør i hendes firma. Derudover tæller familien tre børn på 17, 13 og 11 år.

Når jeg siger sund levevis – hvad siger du så?

Det er lige mig. Selvom jeg ikke er sund hele tiden, så er jeg er blevet god til at mærke, om jeg har det godt, fordi jeg lider af allergi. Jeg kan mærke, når allergien er ved at bryde ud, og så ved jeg, at nu skal jeg passe på – sove mere og spise uden om de ting, jeg ikke kan tåle så godt, bl.a. sukker og gluten.

Har du altid levet sundt – eller var det allergien, der gjorde dig bevidst om det?

Indtil jeg var 17-18 år, troede jeg, at sundhed var lig med slankekure. Man måtte jo ikke blive for tyk. Men så var jeg så heldig at få allergi (hun smiler), og så fandt jeg ud af, at sundhed handler om meget andet end vægt. Sundhed er en individuel ting, det handler om at finde ud af, hvad du har brug for.

Og hvad var godt for dig?

Det tog tid at finde ud af. Min allergi gav sig udslag i hudeksem og irriterede øjne og slimhinder. I begyndelsen blev jeg indlagt 14 dage, og på hospitalet fik jeg tjærebad, lys og cortisonbehandling. Jeg gik desuden hos en psykolog, en helsevejleder, en biopat, og så gik jeg hos en tibetansk behandler. Jeg opsøgte ALT, hvad jeg kunne opdrive af alternative behandlere, der alle rådgav mig forskelligt. Mange pegede på, at jeg skulle rense ud, og SÅ ville det blive bedre, men intet hjalp rigtigt. Til sidst endte jeg hos en kinesiolog, som havde styr på kosttilskud, vitaminer og mineraler, og her fandt jeg også ud af, hvad jeg skulle holde mig fra.

Hvad er det sundeste, du gør for dig selv til daglig?

Drikker en masse vand og løber en tur, og så sørger jeg for at komme til bunds i forstyrrelser og problemer, der trækker energi.

Hvad er det værste, du kan byde din krop?

Når jeg ikke får trænet eller løbet en tur, bliver min krop stiv og gammel. Træning og løb holder mig i gang.

 Dyrker du motion jævnligt?

Ja, jeg træner et par gange om ugen fast og løber, når jeg har tid. Med alderen har jeg kunnet mærke mine svagheder mere tydeligt, og derfor har jeg valgt at træne med en personlig træner en gang om ugen. Hun gennemgår min krops muskulatur og træner de rigtige muskelgrupper. Hvis jeg har ondt et sted, så er det der, hun koncentrerer træningen – hendes træning giver mig et boost, der varer flere dage. Det er dyrt, men sparer mig til gengæld nok for sygdom. Egentlig mener jeg også, det kan være uansvarligt over for ens krop at gå i træningscenter og bare træne maskiner, hvis man ikke ved nok om, hvordan de skal bruges.

 Har du en sund vane, du gerne vil prale med?

Jeg vil gerne prale med, at jeg ikke holder tilbage med mad: jeg spiser nogle store portioner og lige det, jeg har lyst til. Men jeg kan ikke lide at spise alene; mine måltider er bedst med selskab. Før jeg lavede smykker, lavede jeg ofte mad, og elskede at lave kreativt anrettede middage til folk. Jeg laver stadig meget mad og mange middage, men ikke hver aften.

Giver du dine sunde vaner videre til dine børn?

Jeg er ret opmærksom på mine børns sundhed og at give dem en holdning til sundhed, så der bliver da talt om sundhed og motion hjemme hos os. Børn i dag er meget fokuseret på vægt, så jeg synes, det er vigtigt at lære vores børn at føle sig skønne og dejlige i deres kroppe og være taknemmelige for de fortrin, vi har fået. At spise, så man er fyldt med god energi, er selvfølgelig et vigtigt udgangspunkt.

Er der en sundhedstrend, der har inspireret dig?

Ja, pilates kan noget med holdning og kropsbevidsthed, man får følt hver eneste lille muskel, men ellers har jeg som sagt været mest glad for individuel træning.

Hvad mener du, er den mest opreklamerede sundhedstrend i disse år?
 

Helt generelt er det meget forvirrende, at der er så mange trends. Når det handler om sundhed, handler det jo om at lære sig selv at kende – finde ud af, hvilke behov man selv har. Og så skal man generelt huske at tage en pause – huske den vigtige timeout.

Har du en last?

Ja, to! – for lidt søvn og for meget sukker, men det er svært at undgå, for jeg hader at blive begrænset, og jeg elsker at være længe oppe!

Har du selv et sundhedsforsæt?

Jeg vil altid gerne ud at løbe i morgen…


Forrige artikelFår du fuldkorn nok?

Næste artikelAkne – ”bumser”

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.