Sind

Mavefornemmelsen sidder i hele kroppen

23. februar 2010

Kroppen reagerer mærkeligt, er urolig. Maven er øm, oppustet. Trøstespisningen trækker i hele kroppen. Nakken spænder op. Hovedpinen sniger sig ind. Hvad er der galt? Influenza? Træthed? Eller måske har du bare ikke lyttet til din såkaldte mavefornemmelse…

Naturligvis sidder mavefornemmelsen i maven – men den sidder også rigtig mange andre steder. Og det er lidt af en lettelse, fordi det så måske bliver knapt¬så svært at lægge mærke til, hvad den fortæller dig. Hvis ellers du vil slippe de dårlige undskyldninger.

Besværligt på den korte bane

Hvorfor undlader vi indimellem at lytte til signalerne? Fordi det umiddelbart er besværligt. Som begrebet antyder, handler mavefornemmelsen om noget centralt i vores krop og fornemmelsen af velvære. Hvis der er uro, kan det altså betyde, at noget centralt er i ubalance. At du ikke har lyttet til dine værdier og følelser, og at der måske skal grundlæggende ændringer til. Men det der med det helt store drama, konfrontationer, livsændringer, store valg – det har du ikke lige overskud til lige nu – måske i næste uge, når du har fået ordnet...

De fire maver – et trin ad gangen

At lytte til sin mavefornemmelse og reagere på det fra den ene dag til den anden kan være en ordentlig mundfuld, lidt mere end du kan fordøje – for at blive i maveregionen. Nu vi bevæger os i dette område, så lad os forestille os, at mavefornemmelsen er fordelt på fire maver, ligesom hos koen. Når du mærker uroen og ubehaget, er tiden inde til at begynde at lytte til din mavefornemmelse, men tillad dig selv at fordøje situationen i trin. På den måde får du dig selv med, tager alle aspekter og muligheder med i betragtning og når frem til en mere holdbar reaktion og ændring. Besvar følgende spørgsmål: 1. Hvornår opstår uroen/ubehaget? Hvad er kendetegnende for situationen? Er den tilbagevendende eller enkeltstående?

2. Hvad vil du ændre ved situationen? Hvad vil du tilføje/fjerne/kræve/lære/kunne?

3. Hvad kan du gøre for at forebygge/ændre situationen? Er der særlige hensyn du skal tage?

4. Hvad vil du gøre? Beskriv din strategi/handlingsplan i små, overskuelige trin, som udføres et ad gangen.

Idéer og respons

Søg evt. idéer til og respons på din plan hos en person, du har tillid til. Selvom du måske hører til dem, der netop gerne vil holde op med altid at skulle have andres billigelse, er det en regulær fordel at supplere din egen mavefornemmelse med andres! Ikke nok med, at du giver dig selv chancen for at få ekstra rygstøtte, men du sik-¬rer også en velovervejet løsning, som du kan holde fast i. Selv når du instinktivt ved, hvad din krop fortæller dig, vil det være en fordel at indhente respons. At lytte til dig selv handler naturligvis ikke om at være døv for andre…

Simple living – og svær ærlighed

Hvordan bliver livet enkelt og i balance? At lytte til din intuition, være ærlig over for dig selv og andre – uden alt for mange krumspring – er ikke nødvendigvis let. Alle dine handlinger og valg har en række konsekvenser.

Reagerer du, har det konsekvenser (du er f.eks. ude i nye udfordringer og livssituationer, ændring af relationer). Reagerer du ikke, har det også konsekvenser (f.eks. med kronisk sygdom, fastgroede konflikter).

Men når du har øvet dig i at registrere din krops signaler og reagere på dem på en velovervejet måde, bliver det, der i første omgang er omstændeligt og en overvindelse, den eneste mulighed og dermed enkelt. Selvindlysende. Du kan mærke forskellen med det samme. I maven. I hele kroppen.

Forrige artikelAnne Marie Helger: Alsidighed til maven og mennesker

Næste artikelNu skal vi bare ud!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.