Nyheder

Mavekræft af pålæg?

10. august 2006

Spiser du meget bacon, pølser og røget skinke øger det din risiko for at få mavekræft betydeligt, viser en metaanalyse fra Karolinska institut i Stockholm.

Disse svenske forskere har, efter WHO slog forbindelsen mellem at spise kød og mavekræft fast, undersøgt 15 studier fra de sidste 10 år fra hele den internationale litteratur. Studierne omfattede i alt 4704 personer fra hele Europa, Nordamerika og Asien. Det, forskerne fandt, var relativt entydigt: øger du indtaget af pålæg (røget, med mere end 30 gram (en halv portion) om dagen, øges din risiko for mavesækskræft med mellem 15 og 38 procent. Det er måske ikke de højeste tal, men forskerne pointerer, at de er overbeviste om, at pålæg kan fremme mavekræft. Specielt da de fleste spiser meget mere end de 30 gram om dagen. Dog ved forskerne godt, at andre faktorer kan spille ind. Og man er i tvivl om hvad præcis der gør, at disse kødprodukter kan være kræftfremkaldende. Måske skyldes det, at produkterne indeholder nitrit eller nitrat, som er kendt for deres negative påvirkning. Eller det kan være, at den store mængde salt i produkterne, påvirker det følsomme tarmsystem, og gør der mere sårbart for farlige stoffer det senere bliver udsat for. Analysen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of the National Cancer Institute.

Få inspiration til vegetariske retter i det kommende Naturli. Bestil dit abonnement her, så du ikke går glip af det!

Læs Carsten Vagn-Hansens bog: Maven – din bedste ven

Forrige artikelHurra for TV2

Næste artikelSukker – hvad det kan gøre mod dig #3