Krop

Mavesyren – din bedste hjælper

Foto: Scanpix/Iris
11. juni 2018

En vigtig kilde til energi er det, vi spiser, og mavesyren er nødvendig for en ordentlig fordøjelse. Den har mange gode virkninger og skal ikke bekæmpes eller fjernes, men ses som en nødvendig og god hjælp til at sikre nedbrydning og optagelse af alt det, som kroppen har brug for.

Når vi spiser sundt og bruger penge på kosttilskud, så vil det også være rart at få glæde af alle de gode næringsstoffer. Men her glemmer mange at alliere sig med mavesyren, som er en vigtig medspiller i at udnytte næringen fuldt ud. Normalt er mavesyren nemlig kun noget, vi koncentrerer os om, når der er for meget, og vi forsøger at bekæmpe sure opstød. Men hvis vi har for lidt, går det ud over vores fordøjelse, og paradoksalt nok kan symptomerne på for lidt mavesyre være de samme som ved for meget.

Mavesyreproduktionen kan øges ved at spise mere protein og ikke samtidigt neutralisere mavesyren med stivelse, f.eks. kartofler, brød, pasta og ris. Mavesyren neutraliseres også (bliver mindre sur), når man drikker kulsyreholdige drikke, f.eks. sodavand. Et tegn på, at du mangler mavesyre kan netop være, at du lider af sure opstød (refluks).

Derfor skal du værne om mavesyren

Mangel på mavesyre øger risikoen for parasitter og infektion med bakterier, f.eks. mavesårsbakterien Helicobacter pylori, der har svært ved at vokse i maven, når syreproduktionen er høj nok.

Syrehæmmende og syrestandsende lægemidler øger risikoen for lungebetændelse, da det sure miljø i mavesækken beskytter mod de sygdomsfremkaldende bakterier. Mavesyren er kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maden. Det har også vist sig, at syrepumpehæmmere, f.eks. omeprazol, øger risikoen for skrumpelever og kan gå ud over hjernen.

Op mod en halv million danskere er i behandling med disse midler.

Manglende mavesyre øger risikoen for knogleskørhed med hofteledsbrud. Syren er nødvendig for at bringe mineraler, f.eks. calcium, magnesium og kalium i en tilstand, så de er lette at optage for kroppen.

Test mavesyren

En årsag til manglende mavesyre kan være en autoimmun reaktion med dannelse af antistoffer mod vægcellerne i mavesækken, hvor der dannes syre og samtidig et stof, der er vigtigt for optagelsen af B12-vitamin i kroppen (intrinsic factor).

Desuden er syren i mavesækken nødvendig for optagelsen af B12-vitamin, som man ved langvarig behandling med syrestoppende lægemidler vil komme til at mangle.

Rødbeder og rødbedesaft, der indeholder betain, kan være en god hjælp ved for lidt mavesyre. Du kan undersøge, om du mangler mavesyre, ved hjælp af rødbedeprøven:

Tag 120 ml frisk rødbedesaft og bland den med 120 ml vand, sammen med lidt protein (f.eks. lidt mandler, gedeost eller kylling), men ikke anden væske.

I de følgende to-tre timer samler du din urin i en hvid beholder.

Ud fra farven, om den er rød, lyserød eller normalt lysegul, kan du se resultatet.

Mavesyren nedbryder normalt den røde rødbedefarve, så hvis urinen er rød eller lyserød, tyder det på mangel på mavesyre.

Mangel på mavesyre og sure opstød

Mange med refluks/halsbrand har i virkeligheden problemer med for lille produktion af mavesyren, især ældre. De kan få en bedre fordøjelse, hvis de får tilskud af f.eks. betain hydroklorid med pepsin (fordøjelsesenzymerne fås i forskellige udgaver af kosttilskud), der hjælper med nedbrydning af proteiner, før de yderligere fordøjes i tyndtarmen.

Medvirkende til mangel på mavesyre er, at den moderne kost mangler bitterstoffer og indeholder for meget sukker.

Du kan modvirke dette ved at spise mere af bitre salater med f.eks. rucola, mælkebøtteblade eller ved at tygge 4-5 mandler med den brune skal på.

Du kan også købe Bitterstern R, og tage et par dråber i vand før maden. Friskplantesafter fra f.eks. artiskok, mælkebøtte og marietidsel, kan også stimulere mavesyreproduktionen. Skvalderkål er ikke kun til besvær. De nye blade er gode til at blande i salat og kan stuves som spinat. De gamle kåltyper, der er let bitre, er også rigtig gode.

Hvis mavesyren driller

For at modvirke for megen syredannelse er det bedst at undgå tobaksrygning, fed mad, kaffe, chokolade, alkohol og appelsinsaft. Er dette ikke tilstrækkeligt, vil man anbefale behandling med et middel, der neutraliserer mavesyren og samtidig lægger sig som et slimet skumlag oven på maveindholdet, og det er så dette, der evt. løber op i spiserøret, hvor det også beskytter.

Produktet Galieve danner skumlag og indeholder alginsyre (natriurmalginat), natrium bicarbonat og calciumcarbonat. Indeholder ikke aluminium. Det gør Balancid Novum heller ikke. En del andre syrebindende tabletter indeholder alle aluminium og bør derfor ikke tages i længere perioder, da aluminium (som også findes i almindeligt bordsalt) er skadeligt for blandt andet hjernen (Alzheimer).

Bedst og billigst er det at anvende natrium bicarbonat: Natron, en halv teskefuld i et glas vand, mellem måltiderne. Det medvirker også til at gøre kroppen basisk, hvilket den har det bedst med. Andre gode midler er Samarin og det basedannende Basica. Husk at mavesyren kun må neutraliseres mellem måltiderne, da der er brug for mavesyren, når man spiser.

Elmebark (slippery elm) virker ved hjælp af slimstoffer, som beskytter slimhinderne i spiserøret og mavesækken. Der er ikke påvist bivirkninger, men elmebark kan forsinke optagelsen af lægemidler. Kiselsyre i form af f.eks. Silicol gel er også et udmærket alternativ til de aluminiumholdige syrebindende midler.

Et råd fra en af mine læsere er at bruge æblecidereddike mod for meget mavesyre, som hun var blevet helt af med. Det drikkes hver morgen på fastende hjerte – et glas vand med ca. en skefuld æblecidereddike i. Det fjernede halsbrand og sikrede en mere velfungerende mave.

Et meget enkelt og godt råd er at spise et æble ved sengetid, og hver gang man har halsbrand.

Forrige artikel10 måder at slukke din halsbrand på

Næste artikelKræftforsker: Brug mindre solcreme og bliv sundere

Carsten Vagn-Hansen

Læge
Skribent på Naturli fra 2002 til 2022.