Tema

Med tunge fødder – men hovedet højt

Foto: Adobe Stock
20. februar 2021

Selvom samfundet er mere åbent nu, end det har været længe, er det stadig træls med begrænsninger, isolation og udsigten til en potentielt rejsefri sommer. For at klare de sidste uger og måneder frem til frihed og flokimmunitet skal vi huske at være noget for hinanden – og for os selv.

Når du læser disse linjer, er varmen så småt begyndt at lægge sit lune tæppe om os, og duften af forår og friskt græs hænger i luften. Men selvom lyset så småt begynder at fylde vores energitanke op, så kører mange nok stadig på de sidste dampe af mentalt overskud.

For udsigten til den længeventede frie sommer med festivaller, ferie og fadøl lader vente på sig. Vaccineplanen bliver løbende udskudt, og mange af de planer, vi allerede har skubbet foran os fra sidste sommer, ser ud til sandsynligvis at skulle have endnu et skub.

Så der er al mulig grund til at finde de sidste kræfter frem, hvis vi skal klare os gennem dette corona-maraton. For selvom de første kilometer var hårde nok at løbe, er vi endnu ikke i mål, og den afgørende prøvelse – at komme over målstregen – er stadig foran os.

Læs også: Corona vendte op og ned på alt

De sidste kræfter

Det kan ikke nytte noget, at vi alle gemmer os under dynen og dyrker depressionen, selvom der kan være nok så god grund til det. Vi har pligter og relationer, vi SKAL dyrke. Både fordi det giver tilfredsstillelse at kaste sig over projekter fra jobbet eller derhjemme, og fordi vi stadig skal VÆRE NOGET for venner og familiemedlemmer, der er lige så trætte af at være klemt fast mellem gråvejr og pandemi.

Tanken med energi er næsten helt tom, men nålen bevæger sig opad, hver gang du ringer til dine forældre eller en tidligere kollega. Hver gang du trykker ’send’ og afslutter endnu en opgave fra hjemmekontoret. Hver gang du går endnu en tur på legepladsen eller til stranden med børnene eller børnebørnene.

De mest værdifulde kræfter er de sidste kræfter. Det er dem, vi alle sammen finder frem i disse uger.

Når vi kigger efter – hos det begrænsede antal mennesker, man kan omgås – opdager vi, at her er opskriften på at klare sig i mål efter en vores livs mest nedslående vintre: Den indsats, vi gør. Det, vi giver, det kommer tilbage til os i form af taknemmelighed, anerkendelse eller bare ved at blive modtaget.

Man kan udvinde meget energi af ordene: ”Tak skal du have.”

Næring til nerverne

Men at vide, hvad man skal gøre, betyder ikke, at det er nemt. Kræfterne er små hos mange af os. Nerverne er tyndslidte af pressemøder i Eigtveds Pakhus – og alle de andre møder, privat eller på jobbet, der er blevet aflyst.

Så det er godt at have noget at læne sig op ad, fysisk men ikke mindst mentalt.

Blandt flere gode tilskud kan man anbefale Super B-Complex, der er en slags alt-i-en-løsning med fire adaptogene urter samt et B-vitamin kompleks. Hvis jeg i forvejen er under psykisk belastning, orker jeg måske ikke at analysere, hvilke tilskud jeg har brug for. Her er beslutningen taget for mig af specialister på deres felt.

Blandt B-vitaminernes mange vigtige opgaver i kroppen er, at de støtter nervesystemet. Urterne astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod indeholder plantestoffer, som på forskellig vis kan hjælpe med at bringe kroppen tilbage i balance.

Indholdet af astragalus giver desuden den fordel, at Super B-Complex bidrager til at støtte immunsystemet.

Læs også: Høfeber, corona eller bare en forårsforkølelse? 

Afslapning og urtete

Selvom man ikke altid kan mærke det på dem, er børn og unge enormt påvirket af alle de afsavn, som coronapandemien har tvunget dem til, og det betyder mere, end man tror, at de opfordres til at deltage i aktiviteter sammen med familien. Alt efter alder og interesse; at besøge hjortene i dyrehaven eller finde et brætspil frem.

Hvis du vil gøre det ekstra godt, efter udflugten eller ved siden af spillepladen, kan I varme jer ved en urtete, som er styrkende – og sundere end en kop chokolade med flødeskum.

Et godt forslag er Stress-A te, som ud over urternes beroligende og afslappende virkning har en frisk, opkvikkende smag af citrongræs.

Med varm te i koppen og familie eller venner omkring dig kan du kigge ud af vinduet på ny. Er det ikke lidt mindre gråt? Er der lysning i horisonten?

Fat mod. Lige nu er en kamp, men jo mere vi holder hinandens humør oppe, jo før er den mørke tid ovre.

Læs også: Træn med omtanke efter Corona

Forrige artikelGod fysik giver frihed til at gøre, hvad du vil

Næste artikelNaturen som helbreder

Carsten Gottlieb

Redaktør