Hvorfor klør myggestik, hvorfor får nogle massevis og andre næsten ingen – og hvad kan du gøre for at komme af med kløen?
Så blev det sommer i Danmark – og med de lange og lune dage følger også myggeplagen. Selvom vi er knap så hårdt ramt som staklerne i det nordlige Sverige, kan de røde, kløende buler på huden være et stort irritationsmoment.
Kløen kommer fra det spyt, myggen sprøjter ind, så blodet ikke størkner, mens myggen sutter blodet i sig. Spyttet er fyldt med enzymer, og det reagerer vi forskelligt på. Hos nogen giver det en hævelse og voldsom kløe, mens det hos andre næsten kan gå ubemærket hen. Det er en meget individuel allergireaktion.
Det er ganske få, der får meget voldsomme allergireaktioner på myggestik, og i disse tilfælde er det ofte kvægmyggen, der har været på spil. Kvægmyg lever som larver i beskidte vandløb og flyver op i løbet af forår og sommer for at hente næring i kreaturer – eller mennesker, hvis de kan komme til det. I modsætning til almindelige myg har kvægmyggen ikke en fin stilet, så den gnaver sig istedet igennem huden og efterlader et lille sår, der afstedkommer ret voldsomme allergireaktioner hos de fleste.
Men hvorfor kan der hos en familie på telttur være så stor forskel på antallet af myggestik, når de opholder sig under samme teltdug? Det hele handler om dufte. Hvilke dufte, der særligt tiltrækker myg, er ikke klart, men der er dog flere, der mener, at hvidløg kan have en afskrækkende effekt. Det er ikke videnskabeligt dokumenteret, men sagkundskaben vil ikke helt afvise påstanden.
– Det er mig bekendt ikke videnskabeligt dokumenteret, at det virker at spise hvidløg. Men der er muligvis noget i teorien om, at man kan maskere sine dufte med hvidløg,« siger forskningsleder Karl-Martin Vagn Jensen fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet til Videnskab.dk.
Det gælder om at forvirre myggen, når den lægger an til landing. Den går efter varme og CO2, som både mennesker og dyr udsender, men duftstofferne afgør i sidste ende, om den stikker eller ej. Så hvis du lugter stærkt af hvidløg, kan det muligvis gøre en forskel. Det samme kan myggebalsam, men gamle historier om blodtype, B-vitamin eller blodsygdom, skulle ifølge Karl-Martin Vagn Jensen ikke spille nogen rolle i forhold til, om du bliver stukket eller ej.
Men hvad stiller du op, når du er blevet stukket? Det er ikke altid, at en myggestift virker tilfredsstillende. Der er dog et middel, der er langt billigere og en del nemmere at få fat i: Varmt vand.
Den norske hudspecialist Jon Anders Halvorsen har flere gange hørt fra patienter med eksem, at et varmt bad kan dæmpe kløen. Forklaringen kan ifølge Halvorsen hænge sammen med, at kløereceptorerne i vores nervesystem er temperaturfølsomme.
– En mulig forklaring på, at varmt vand kan dæmpe kløe kunne være, at disse receptorer kortvarigt bliver sat ud af spillet, siger Halvorsen til forskning.no.
Et bad er ikke nødvendigt; en klud med meget varmt vand på myggestikket kan være tilstrækkeligt. Det skal være så varmt, at du næsten brænder fingrene, når du vrider kluden.
Halvorsen fortæller også, at stoffet capsaisin, som findes i chilipeber og som giver en brændende følelse på huden, også kan dæmpe kløen.
Så hvis du vågner med en masse irriterende myggestik, kan det være godt med enten frisk chili eller varmt vand indenfor rækkevidde.
Kilder: Forskning.no, Videnskab.dk
Forrige artikelFyldt kyllingebryst med rosenkålspuré
Næste artikelÆldre husker bedre end de selv tror