Medicin eller D-vitamin mod knogleskørhed?

Jeg er blevet meget i tvivl om Zoledronsyre er godt mod knogleskørhed.

Jeg har fået det et par gange, men en læge har fortalt mig, at D3-vitamin er lige så godt.

Det har jeg taget i nogle år nu, og jeg er på 100 mikrogram dagligt og har taget den dosis siden august efter en læges anbefaling.

Hvad mener du?

Therese

 


 

Zoledronsyre, også solgt under navnene Aclasta og Zometa, gives direkte i blodet mod knogleskørhed, typisk en gang om året. Desuden mod kræft i knoglerne og mod for meget calcium i blodet. Gives ikke ved dårlige nyrer. Midlerne er af typen bisfosfonater, der kan have en række bivirkninger, så det er klogt at være grundigt orienteret om disse, der kan være farlige. De hæmmer blandt andet nedbrydningen af knoglerne, men hjælper ikke på opbygningen, og de virker kun fem år.

Der findes en række vitaminer og mineraler, der modvirker knogleskørhed, blandt andre D3-vitamin, K2-vitamin, magnesium, kalium og kisel. Vigtige er også C-vitamin og B12-vitamin. D3-vitamin skal tages til et fedtholdigt måltid for at blive optaget godt, gerne 100 mikrogram dagligt. Det samme gælder for K2-vitamin, gerne 90 mikrogram dagligt, da begge er fedtopløselige.

Det er derimod vigtigt ikke at få et for stort tilskud af kalk (calcium) og helst få det meste fra maden, især fra grøntsager. Af andre naturlige midler kan nævnes rødkløver-ekstrakt, der bevisligt modvirker knogleskørhed.

Læs også om osteoporose på min hjemmeside www.radiodoktoren.dk

Mange venlige hilsner

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

2 kommentarer

 • Iona Main Stewart siger:

  Tak, Carsten. Min læge har presset mig til at tage en medicin modosteoporose der kan have nogen skræffelige bivirkninger. Den vil jeg selvfølgelig ikke tage,Jeg har også fået at vide at bor er godt. Hvad mener du?

  • torben jespersen siger:

   Hvordan kan en læge presse en til at tage en medicin. Han kan vel kun give en recept, og man kan vel bare lade være at indløse den. Det ,kontrollerer lægen ikke.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *