40 procent af danskerne ved ikke, at medicinrester ikke må smides i skraldespanden eller skylles ud i toilettet. Og en del vælger netop de metoder, selvom de faktisk godt ved, at medicinrester skal afleveres på apoteket, så de hverken skader dyr, mennesker eller natur.
Det kunne være dejligt, at gå gennem livet uden at have brug for medicin. Men langt de fleste af os vil på et tidspunkt – i kortere eller længere tid – få ordineret medicin af den ene eller den anden art. Og med medicinen kan man komme til at ligge inde med medicinrester.
Netop det sætter Apotekerforeningen fokus på i en ny kampagne. For medicinresterne skal nemlig håndteres korrekt, så de ikke ender med at gøre skade.
– Medicin er farligt affald, og derfor skal det destrueres forsvarligt. Så når man rydder op i medicinskabet og finder medicin, der er for gammel, eller som man ikke skal bruge, skal det afleveres på apoteket. Apotekerne sørger for at indsamle medicinen og opbevare den forsvarligt, indtil den bliver hentet og destrueret af kommunen, fortæller sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen Birthe Søndergaard. Hun tilføjer, at også nogle genbrugspladser tager imod medicinrester.
Når foreningen sætter fokus på den rette håndtering af medicinsk affald, skyldes det, at mange danskere faktisk ikke ved, hvordan de skal håndtere den gamle medicin. En undersøgelse foretaget af YouGov for Apotekerforeningen viser, at 40 procent af danskerne ikke er klar over, hvordan de skal håndtere det medicinske affald korrekt.
Dertil kommer, at en del vælger at skylle resterne ud eller smide dem i skraldespanden, selvom de godt ved, at det ikke er den rigtige måde at skille sig af med affaldet.
– Vi kan også se i besvarelserne, at flere godt ved, at medicinresterne skal afleveres på apoteket, men at de alligevel smider dem i skraldespanden eller andre steder, hvor det ikke hører hjemme. Derfor gør vi i vores oplysningsindsats også en del ud af at forklare, hvorfor medicin ikke må ende i naturen eller et sted, hvor det risikerer at komme i hænderne på børn eller kæledyr, siger Birthe Søndergaard
Når man skyller medicinsk affald ud, risikerer det nemlig at forurene grundvandet, ligesom Birthe Søndergaard forklarer, at medicin smidt i skraldespande eller i naturen kan havne i hænderne på de forkerte og potentielt være livsfarligt.
Men hvad er det så, man skal aflevere på apoteket, og hvad kan man sortere som almindeligt affald derhjemme?
Gammel medicin eller medicin, som man ikke skal bruge, skal afleveres på apoteket. Det kan både være receptpligtig medicin og håndkøbsmedicin, og man kan aflevere det, uanset om det er medicin til dyr eller mennesker. Insulinpenne har altid en smule insulinrester tilbage i sig og skal derfor også afleveres på apoteket. Det samme gælder kanyler, ampuller, skalpeller og hætteglas.
Har man modtaget intravenøs behandling derhjemme, og har ikke en aftale med sygehuset om at aflevere udstyret tilbage til dem, skal affaldet efter behandlingen også afleveres på apoteket. Det samme gælder gamle termometre med kviksølv. Affaldet skal sorteres og afleveres korrekt. Du kan læse mere om hvordan her.
Der er altså ikke tale om tomme panodilæsker og pakninger eller lignende. Den slags kan man roligt sortere som pap, glas og plastik og smide ud med andet husholdningsaffald. Vitaminpiller og kosttilskud er heller ikke kategoriseret som farligt affald og skal også sorteres som restaffald.
Forrige artikelSpis plantebaseret og beskyt dig selv mod corona
Næste artikelEn dag i plastikkens tegn