Krop

Medicin mod for højt blodtryk, kolesterol – eller blodfortyndende?

15. april 2015

Blodtryksmedicin, statiner mod høj kolesterol og blodfortyndende medicin. Det lyder alt sammen som meget gode hjælpemidler mod livsfarlige tilstande. Men er den kemiske medicin så god? Eller er der bagsider?

Formålet med kredsløbet er først og fremmest at forsyne alle kroppens celler med ilt og næringsstoffer, samt at transportere affaldsstoffer til lungerne, nyrerne, tarmene og huden. Vi bruger også blodet som transportvej for hormoner og andre budbringerstoffer.

Foruden blodkredsløbet har vi også et lymfesystem, som transporterer den vævsvæske, der ikke er løbet tilbage i hårkarrene. Lymfekarrene løber opad mod hjertet og bliver undervejs filtreret i lymfeknuderne. Til slut udtømmes lymfen i dybe vener på halsen. Lymfeknuderne er også en vigtig del af immunsystemet.

Det hele skal fungere, så vi kan bevare sundheden og klare de opgaver, vi har i livet. Kommer der problemer, er vi vant til at gå til lægen og få en eller flere tabletter, som måske nok kan klare symptomerne, men ofte ikke årsagen. Den har noget med vores kost, motion og livsstil at gøre.

Al medicin har bivirkninger, men det værste ved tabletterne er næsten, at vi glemmer alt det, vi selv kan gøre ved at ændre på vores måde at leve på. Og skal der endelig hjælpemidler til, findes der en mængde gode ting fra naturen i form af sunde næringsmidler, vitaminer og mineraler samt naturmedicin uden eller med ganske få bivirkninger.

Mange, især ældre, får alt for meget medicin og var bedre stillet med naturens egne midler. I stedet for at skulle slås med en mængde bivirkninger, der oven i købet kan forkorte livet.

 

Medicin for blodtrykket

For højt blodtryk er en folkesygdom og ofte knyttet til andre sygdomme som f.eks. diabetes. Begge dele er overvejende livsstilssygdomme, hvor kosten, kosttilskud og motion samt vægttab ville kurere de fleste.

Men holdes blodtrykket ikke nede, øges risikoen for en række livstruende sygdomme, som f.eks. åreforkalkning, hjerte- og hjernesygdomme. Derfor slås mange med bivirkninger af blodtryksmedicin, som kan ødelægge livskvaliteten.

Et meget brugt middel mod for højt blodtryk er betablokkerne, der dæmper hjertets funktion. De medfører også mangel på det vigtige hjælpeenzym Q10, som vi normalt selv laver nok af. Det er blandt andet vigtigt for hjertets pumpekraft.

Det er vigtigt at forsøge at finde årsagen til for højt blodtryk og fjerne den.

I mange tilfælde er årsagen dog skjult i livsstilen og måske svær at ændre – f.eks. p-piller, især de gamle typer med større indhold af hormon, og forhold som tobaksrygning, saltindtag, overvægt, alkoholforbrug eller arbejdets art med stress. Smertetabletter kan også være medvirkende til for højt blodtryk, især når man kommer op i alderen.

Der er en lang række ting, du selv kan gøre for at sætte dit blodtryk ned uden brug af eller til supplering af lægemidler. Det bør, især ved moderat forhøjet blodtryk, prøves før du begynder med blodtryksmedicin. Noget af det vigtigste er at bruge kroppen så meget som muligt ved arbejde og motion. Det sætter blodtrykket betydeligt ned og modvirker overvægt.

Du skal skifte den almindelige bordsalt ud med havsalt og lade være med at spise lakrids. Lade være med at ryge og begynde at gå i sauna, infrarød eller almindelig, da det sætter blodtrykket meget ned. Du skal spise meget grønt og frugt. Begge dele indeholder meget kalium og magnesium, der sænker blodtrykket. Brug olivenolie, økologisk smør og kokosolie. Lad helt være med at bruge margarine. En undersøgelse har vist, at mennesker, som har et større indtag af omega-3 fedtsyrer, har et lavere blodtryk. Undgå sukker og alle kornprodukter indtil vægten og blodtrykket er normalt. Pas på med alkohol.

 

Naturlige blodtryksmidler

C-vitamin kan hjælpe til at stabilisere og nedsætte blodtrykket. Mindst 750 mg to gange dagligt. Bioflavonoider, fra f.eks. hyben og citron, bedrer optagelsen og virkningen af C-vitamin meget.

Tag ekstra D3-vitamin, mindst 100 mikrogram dagligt, især om vinteren. D3-vitamin er i sig selv blodtrykssænkende og er en naturlig ACE-hæmmer.

B-vitaminet folinsyre har vist sig at nedsætte risikoen for at få for højt blodtryk. Folinsyre findes især i mørke bladgrønsager, som f.eks. spinat.

Mørk chokolade (mindst 70 pct. kakao) sænker også blodtrykket. Man skal dog ikke bare spise løs af mørk chokolade, men bruge det sammen med andre naturlige måder at nedsætte blodtrykket på, især motion. Mørk chokolade modvirker også kræft.

Et kosttilskud af pycnogenol, der er et udtræk af en speciel pinjebark og en kraftig antioxidant, har vist sig at kunne sænke blodtrykket. Pycnogenol hæmmer også dannelsen af blodpropper.

Et studie i Australien i 2010 har vist, at hvidløg nedsætter blodtrykket. Hvidløg modvirker også åreforkalkning.

Samtlige lægemidler mod for højt blodtryk har bivirkninger, og det er klogt at sætte sig ind i dem og alternativerne ovenfor, før man begynder med dem.

En gennemgang af 42 videnskabelige undersøgelser af forskellige slags blodtryksmedicin har i øvrigt vist, at ingen af de nyere blodtryksmidler, blandt andre ACE-hæmmere, calciumblokkere og beta-blokkere virker bedre end de gamle vanddrivende midler i lav dosis. (Kilde: JAMA, 2003; 289: 2534-44). Læs mere om blodtryk for højt på www.radiodoktoren.dk.

 

Blodfortyndende midler

Ved blodfortynding (anti-koagulation) handler det ikke om at fortynde blodet, men om at forhindre det i at danne blodpropper. Det er der mange naturlige ting, der gør, men de er ikke ifølge lægerne videnskabeligt bevist, selvom der foreligger masser af videnskabelige beviser for, at de modvirker blodpropper.

Det drejer sig f.eks. om fiskeolie, E-vitamin, hvidløg, ingefær, gurkemeje og pycnogenol. Det er også vigtigt at få nok væske (vand), da væskemangel gør blodet mere tyktflydende og lettere medfører blodpropper.

De egentlige blodfortyndende midler, phenprocoumon (Marcoumar) og warfarin (Marevan) hæmmer K-vitamin i kroppen, der har betydning for, at blodet kan koagulere. Visse grønsager kan på grund af deres store indhold af K-vitamin hæmme virkningen af disse blodfortyndende midler. Det gælder f.eks. broccoli og kål.

Nogle vitamintabletter med indhold af K-vitamin kan gøre det samme, og det gælder også for naturlægemidlerne Gingko biloba, Ginseng og Hyperikum samt Q10. Vi har imidlertid brug for K2-vitamin, da det blandt andet forhindrer aflejring af kalk i blodårerne. Du skal blot indstille mængden af de blodfortyndende midler efter, hvor meget K2-vitamin, du får.

Grønsager indeholder også mange vigtige stoffer, som kroppen har brug for. Ny forskning har påvist, at behandling med warfarin (Marevan) øger risikoen for forkalkning i pulsårerne.

Der nu tilkommet nye blodfortyndende midler (NOAK-midler), hvor man ikke skal måle på blodet, men de kan øge risikoen for blødninger betydeligt, så de skal bruges med varsomhed. Det samme gælder for hjertemagnyl, hvor risikoen hos ældre for blødninger i f.eks. maven og tarmene er større, end den gavnlige virkning af blodfortynding.

 

Kolesterolsænkende medicin

De kolesterolsænkende statiner har bidt sig fast i lægernes ordination, men der findes i stigende grad undersøgelser, der bekræfter skadeligheden af statiner, hvor der efterhånden er påvist et hav af bivirkninger. Det er ikke kolesterol, der medfører åreforkalkning og blodpropper, men inflammation – betændelse i kroppen.

Du skal først og fremmest undgå sukker, margarine og for meget mælkefedt (undtagen økologisk smør). Dernæst skal du være opmærksom på, om du har betændelse nogen steder i kroppen (inflammation), f.eks. i tænder og/eller tandkød.

For lavt stofskifte øger kolesterol. Triglycerider i blodet er meget mere interessante end at undersøge kolesterol, da forhøjede triglycerider (i modsætning til kolesterol) er tegn på en øget risiko for kredsløbssygdomme. Det er ikke så meget fedt i kosten, der er problemet. Den vigtigste kilde til triglycerider er kulhydrater som f.eks. brød, pasta, sukker, kager, andre kornprodukter, hvide ris, der bliver omdannet til fedt, hvis det ikke bliver brændt af ved motion. Desuden for meget alkohol og for lidt motion.

Alle statiner hæmmer kroppens dannelse af det naturlige hjælpeenzym Q10, der er nødvendigt for cellernes “kraftværker” (mitokondrierne) og dermed for vores evne til at danne energi i cellerne.

 

Naturlig forebyggelse af blodpropper

Der er meget, man selv kan gøre for at modvirke blodpropper. Det er godt at spise 600 gram grønt og frugt hver dag, og noget af det må meget gerne være bær, som indeholder mange gode antioxidanter. De sorte og blå bær er de bedste. For eksempel aronia – der fås som saft – solbær, blåbær, tranebær, hyldebær og kirsebær.

Man skal også spise nok af det rigtige, sunde fedt i form af olivenolie, avocado, fed fisk, fiskeolie, mandler, nødder, hørfrøolie og kæmpenatlysolie. Smør er også ok, når det er økologisk, fordi det så indeholder meget af de sunde omega-3 fedtsyrer. Man skal sørge for at spise morgenmad, da det nedsætter risikoen. Spis gerne løg og hvidløg, artiskok, chili og ingefær, da disse ting modvirker, at blodpladerne klistrer sammen, hvilket er starten på en blodprop.

Tag dagligt en vitamin-mineral tablet af god kvalitet samt ekstra C-vitamin, E-vitamin, selen og Q10 samt nok D3-vitamin. Alkohol, især i form af mørk rødvin, et glas dagligt er en god supplerende forebyggelse. Undgå for meget stress og få tilstrækkelig søvn. Undgå rygning. Nogle få stykker mørk chokolade hver dag har også en blodfortyndende virkning.

 

Forrige artikelDanskernes kostvaner er sundere, men …

Næste artikelSkinketoast