Resistens mod antibiotika kan i værste fald være livstruende. Men medicinalindustrien tøver med at udvikle ny antibiotika, fordi der er for få penge i det.
Antibiotika redder hvert år millioner af liv, men overforbruget af det bakteriedræbende lægemiddel risikerer at skabe resistens. Dermed kan selv en banal lungebetændelse blive livstruende.
Gigtforeningen og Lungeforeningen opfordrer medicinalindustrien til at udvikle ny antibiotika, som kan nedkæmpe de resistente bakterier.
– Problemet er, at jo mere antibiotika, man modtager, jo større er risikoen for, at man bliver resistent, siger Ann Leistiko, der er direktør i Lungeforeningen, til P1 Morgen.
LÆS OGSÅ: Danskerne bruger atter mere antibiotika
Problematikken blandt eksempelvis KOL-patienter er, at de kan få lungebetændelse tre til fire gange i løbet af en vinter. Dermed har de høj risiko for at udvikle resistens.
– Det øjeblik man bliver resistent over for antibiotika, så er det livstruende, siger Ann Leistiko.
Ikke profitabelt at lave nyt
I Danmark gøres meget for at mindske resistens. Det er blevet en del sværere at få lægen til at udskrive antibiotika.
Problemet med resistente bakterier er større i andre dele af verden. Det vil sige, når vi rejser og importerer fødevarer fra udlandet, så risikerer vi at få flere af de resistente bakterier til Danmark.
Udover blandt andet at sænke forbruget af antibiotika og øge hygiejnen er der også behov for, at der kommer nye antibiotikatyper på markedet. Her spiller medicinalindustrien en væsentlig rolle.
LÆS OGSÅ: Præ-, pro- og postbiotika – sund tarmflora
Men det kniber med profitten i at skabe nye antibiotika. Grundforskningen til antibiotika eksisterer, men at det kniber med at få virksomhederne til at færdigudvikle dem.
Antibiotikabehandling er det kortvarig og forholdsvis billig. Så det er simpelthen ikke profitabelt for virksomhederne at udvikle.
Udfordringerne er til at få øje på
I Lif, brancheforeningen for lægemiddelindustrien i Danmark, mener man, at skabelse af ny antibiotika er vigtig. Anders Hoff er politisk chef for forskning og innovation i Lif. Han understreger over for DR Nyheder, at der er lang vej fra de gode ideer til virksomme, nye behandlinger:
– Den specifikke udfordring i forhold til udviklingen af antibiotika er, at der er tale om at udvikle et produkt, der helst ikke skal tages i brug. Med de nuværende markedsmekanismer får du først din investering igen, når dine produkter tages i brug, siger han.
Kilde: DR.dk
Forrige artikel4 ubalancer i kroppen som kan ses i dit ansigt
Næste artikel5 gode grunde til at nyde nye kartofler