Nyheder

Medicinalvirksomhedens mørke hemmelighed

Foto: Adobe Stock
2. april 2019

Den amerikanske medicinalfabrikant Purdue Pharma står bag morfinpræparatet OxyContin, som blev lanceret på markedet i 1996. Siden da er pillerne blevet misbrugt. Amerikanske myndigheder mener, at OxyContin bærer en del af skylden for det overforbrug af stoffer, som landet står overfor. Og dokumenter viser, at virksomheden godt kendte til risikoen.  

OxyContin er et morfinpræparat, som blev lanceret på det amerikanske marked for over tyve år siden. I mange år blev det markedsført som mindre vanedannende end andre smertestillende piller.

Det gjorde det, fordi virksomheden bag – Purdue Pharma – fik godkendelse fra den amerikanske myndighed FDA (Food and Drug Administration) til at sige, at pillerne var mindre appellerende for misbrugere end alternativerne. Problemet er bare, at der ikke var reel data – kliniske forsøg –­ til at bakke den påstand op.

Udsagnet byggede udelukkende på en teori om, at misbrugere ville være mere tilbøjelige til at opsøge smertestillende piller, som virkede hurtigere i kroppen end OxyContin. En påstand, som ikke viste sig at være sand. Men det lød jo godt. Derfor blev det også virksomhedens kampagnestrategi for at få produktet bredt ud.

Svindel, bedrag og store gevinster

Virksomheden førte en målrettet kampagne, hvor de vildledte både patienter og læger om risiciene ved OxyContin.

For at få lægerne til at udskrive OxyContin frem for andre medikamenter, blev virksomhedens salgsmedarbejdere instrueret i at sige, at pillerne ikke kunne misbruges. Og at der var mindre end en procents sandsynlighed for, at patienter blev afhængige.

Det fremgår også af et nyt søgsmål mod virksomheden, at de brugte store summer på at betale sundhedspersoner, som kunne udskrive recepter. Sideløbende kørte de en hård retorik om, at mange voksne amerikanere gik med ubehandlede smerter. Og hvis patienterne pludselig bad om højere doser, så var det grundet de smerter – ikke afhængighed.

Hele den her kampagne kunne de køre, fordi de havde fået delvist carte blanche til det af FDA. Det skal dog siges, at der er uoverensstemmelser mellem, hvad de måtte sige, og hvad de så sagde. Og hele grundlaget for godkendelsen – at pillernes langtidsvirkning gjorde dem uattraktive for misbrugere – var i forvejen usikkert.

Det blev Purdue Pharma faktisk gjort opmærksom på allerede i 1998. Her viste et studie nemlig, at man ikke kan konkludere, at piller, der tager længere tid om at virke i kroppen, ikke er attraktive for misbrugere. Studiet var ikke lavet på OxyContin, men på et andet Purdue Pharma-produkt, som på mange måder var sammenligneligt med pillerne.

Resultatet fik en canadisk læge til at skrive, at alarmklokkerne burde ringe – altså at der var et hul i markedsføringen, man burde se på. Det gjorde virksomheden ikke. Og de videregav heller ikke de nye resultater til FDA. De fortsatte, som om intet var hændt og indkasserede over en milliard dollars om året.

”Det kunne have været meget værre”

Det gjorde de så egentlig nærmest op til 2007, hvor en årelang efterforskning ledte til et forlig mellem stat og Purdue. Her erklærede virksomheden sig skyldig i falsk markedsføring.

Forliget kostede de tre ledende figurer i virksomheden – Michael Friedman, Dr. Paul D. Goldenheim og Howard R. Udell – bøder på samlet set over 600 millioner dollars og samfundstjeneste. Altså ingen fængselsstraf eller personligt ansvar for ulovlighederne. Men måske er der fængsel på vej til de ansvarlige. En række nye søgsmål mod Purdue Pharma, familien bag, lægemiddelproducenter og distributører, ser nemlig nu dagens lys.

Sagen om Purdue Pharma og deres OxyContin piller handler om rigtig mange mennesker og rigtig mange penge – Forbes Magazine estimerede i 2016 at Sackler-familien, som blandt andet ejer Purdue, havde en formue på omkring 13 milliarder dollars. Og viste, hvordan ledende figurer velvidende, at deres produkt kunne antænde en epidemi af misbrug, fortsatte med at køre derudaf med bestikkelse og løgne.

Fra undersøgelserne, som ledte op til forliget i slutningen af nullerne og de undersøgelser, der ligger til grund for sagerne nu, er det blevet klart, at virksomheden har været udemærket klar over, hvad deres piller gjorde ved folk. Og nu viser det sig – noget man ikke tidligere har kunnet bevise til fulde – at Sackler-familien ved flere lejligheder blev gjort bekendte med problemet, men øjensynligt kun reagerede ved at trække på skuldrene og flytte deres penge i sikkerhed.

I en mail fra 2001, som bliver citeret i en retssag i Massachusetts, skulle Richard Sackler angiveligt have skrevet, at man skulle skubbe skylden for misbruget over på misbrugerne. Og at han i et dokument fra samme år skriver om 59 overdoser med OxyContin i én stat:

– Det er ikke så slemt – det kunne have været meget værre.

Og det blev da også meget værre. Over 200.000 amerikanere er døde i løbet af de seneste tyve år som resultat af receptpligtige morfinpræparater. Præsident Trump har erklæret det en sundhedskrise.

Én stat – 270 millioner dollars

Når det har kunnet lade sig gøre, at så mange er døde af receptpligtig medicin som OxyContin, skyldes det det høje indhold af narkotisk stof i pillen. Det bliver enten sniffet eller sprøjtet i kroppen for at opnå en rus.

Interne dokumenter fra Purdue Pharma, som The New York Times er kommet i besiddelse af via en fortrolig rapport fra justitsministeriet, viser, at medarbejdere i virksomheden allerede i slutningen af 1990’erne fandt ud af, at OxyContin blev misbrugt. Omkring samme tidspunkt fandt de også ud af, at pillerne blev solgt ulovligt på gaden.

NYT skriver blandt andet, at Purdue i 1997 var opmærksomme på, at pillerne var et hot emne på internettet. Over en kort periode i 1999 hørte virksomheden også om læger, som ikke ville udskrive pillerne, fordi de blev misbrugt. At mennesker blev anholdt for ulovligt køb af pillerne. At et apotek havde været udsat for røveri af alt deres OxyContin.

Det er over tyve år siden, at OxyContin kom på markedet, men ifølge myndighederne trækker markedsføringen stadig spor gennem landet. Juridiske rådgivere og talspersoner for familien og Purdue Pharma mener, at det er forfejlet at kaste skylden for nutidens stofproblemer på deres markedsføring og piller. Ikke desto mindre er der på nuværende tidspunkt lagt sag an mod dem fra over 30 stater. Anklagerne varierer fra vildledning til økonomisk svindel og det derimellem.

I slutningen af marts indgik familien og virksomheden forlig i Oklahoma, hvor de endte med at betale 270 millioner dollars.

Forrige artikelBørn: Styr på immunforsvaret – styr på foråret!

Næste artikelKondition kan hænge sammen med risiko for demens