overgangsalder

Melatonin og overgangsalder

Søvnhormonet ser ud til have en stor indvirkning på kvinders symptomer i overgangsalderen

Foto: Shutterstock
12. maj 2023

Søvnhormonet ser ud til have en stor indvirkning på kvinders symptomer i overgangsalderen

Omkring 50-års alderen oplever de fleste kvinder store kropslige forandringer. Denne fase kaldes for overgangsalderen. Østrogenniveauerne falder, menstruationerne ophører og kvinder ophører med at kunne få børn.

Ud over store følelsesmæssige udfordringer kan denne forandring også medføre fysiske symptomer i form af blandt andet hedeture, vægtøgninger, humørforstyrrelser og dårlig nattesøvn.

En ny undersøgelse viser, at kvinder i overgangsalderen formodentlig i denne periode vil kunne drage fordel af tilskud af melatonin.

Dette signalstof ser ud til at kunne lindre nogle af de ubehagelige symptomer, der kan opstå i forbindelse med overgangsalderen

En overordnet hormonel rolle

Melatonin spiller en overordnet hormonel rolle, og forskerne bag nedenstående undersøgelse antyder, at det kan være et drastisk fald i kvindernes melatoninniveauer, der har medvirket til udvikling af disse symptomer. Derfor indikerer dette studie, at melatonin, givet til kvinder som tilskud til natten under overgangsalderen, ikke blot vil kunne afhjælpe ubehagelige symptomer, men også skabe bedre humør og overskud samt medføre en bedre nattesøvn.

Forskerne bag studiet slår fast, at der er behov for yderligere forskning, men noget tyder på, at melatoninbaseret terapi til kvinder i overgangsalderen i doser på 1,5-2 mg til natten, cirka en halv time før sengetid, vil kunne afhjælpe langt flere symptomer i forbindelse med overgangsalderen, end man hidtil har antaget.

Melatonin er receptpligtigt i Danmark, men det er nu muligt at få en recept på ren melatonin hos lægen. Ren melatonin er i modsætning til depot melatonin bivirkningsfrit og billigt. Det er også tilladt selv at købe melatonin til tre måneders personligt forbrug fra andre EU-lande, hvor det er godkendt som kosttilskud. Vær blot opmærksom på, at det er produceret under farmaceutisk kontrol. Ren melatonin er bivirkningsfri, dog skal du ikke tage melatonin, hvis du lider af epilepsi.

Forrige artikelSmørrebrød i det grønne hjørne

Næste artikelHud og hormoner

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.