Ny forskning tyder på, at vi faktisk ikke har så meget gavn af mellemmåltider, som kostråd ellers ligger op til.
Tre måltider er fint. Sådan lyder konklusionen fra en forskergruppe fra USA og Schweiz med professor Markus Stoffel i spidsen, som er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature.
Rådene har ellers længe gået på, at mange små måltider er bedre en tre store. Men ifølge forskerne bliver vi bare mere passive og forhindrer en ordentlig forbrænding ved hele tiden at fylde brændstof på.
Kroppen har godt af at faste imellem måltiderne, for så holder den sig aktiv, lyder det.
Proteinet Foxa2
Forklaringen finder vi ifølge forskerne i proteinet Foxa2. Det findes både i hjernens hypothalamus – hvorfra vores adfærd styres – og i leveren, hvor proteinet påvirker vores forbrænding af fedt.
Når vi faster får Foxa2 os til at være mere aktive. Men når vi spiser, udskiller bugspytkirtlen stoffet insulin, og insulin blokerer for Foxa2. På den måde holdes kroppen ikke på samme måde aktiv.
Hvis vi således spiser hele tiden – altså har mange mellemmåltider – så bliver Foxa2-proteinet konstant blokeret, ifølge forskerne. Vi vil dermed holde kroppen i ro, for den bliver ikke påvirket til at være aktiv.
Magelig af mellemmåltider
Forskerne brugte gensplejsede mus til forsøgene, hvis Foxa2-protein aldrig blev blokeret. Musene holdt sig fem gange mere i bevægelse end artsfællerne, hvor insulinen holdt Foxa2-proteinet nede.
Iagttagelserne kan også ses hos vilde dyr, hvor de sultne dyr holder sig aktive og på efter mad, mens de slapper af på fuld mave.
Forskergruppen konkluderer derudfra, at perioder mellem dagens tre hovedmåltider, hvor kroppen faster, er nødvendige for, at vi holder os aktive og sunde. Og at mellemmåltider – også de sunde – gør os magelige og tilbagelænede.
Kilde: nature.com
(oprettet den 11. december 2009)