Mellemørebetændelse

Jeg har to dejlige børnebørn, som desværre begge to har øreproblemer.

De har begge fået dræn i ørerne på grund af mellemørebetændelse.

Den store har dog kvitteret sine dræn. Den lille på knapt to år har kun haft dræn i nogle måneder, og det er her, problemet kommer. Han går i vuggestue, og der er de jo forkølede altid, og så bliver han det også, og så flyder betændelsen.

Kender du en god måde at komme disse betændelser til livs på?

De har fået BioStrath og Echinamin begge to. Den lille har fornylig fået en kur med Kräuterblut, og de får begge to Urte-mix og vitaminpiller.

Jeg vil samtidig gerne høre, hvilke jerntabletter man eventuelt kan give den store, da han ikke er vild med Kräuterblut.

Bedstemor


Kære Bedstemor

Ved mellemørebetændelse fyldes mellemøret med væske, fordi det lille rør, der går fra?mellemøret og ned til svælgets øverste del (det Eustachiske rør), er lukket på grund af hævelse fra en forkølelse. Bliver trykket for højt, kan trommehinden revne, og så løber væs-ken ud, trykket bliver normalt, og smerterne forsvinder. Det er faktisk naturens egen måde at ordne problemet på. I nogle tilfælde vil man dog hjælpe børn med hyppige mellemøreproblemer ved at indsætte et lille rør i trommehinden, så væske ikke kan hobe sig op. Derved undgås betændelsen.

Udsættelse for tobaksrøg øger risikoen for mellemørebetændelse, og det samme gælder badning i klorvand. Desuden er der en del børn, der ikke tåler mælk. Får de alligevel mælk, hæver deres slimhinder, så det Eustachiske rør lukker. Derfor anbefaler jeg altid, og børn med hyppig mellemørebetændelse at holde en mælkepause på tre måneder. Hvis de får en sund kost i øvrigt, vil de ikke komme til at mangle kalk, men skal de fortsætte med mælkestop, er det godt at give dem et kalktilskud.

Hvis børn hyppigt bliver forkølede og får mellemørebetændelse, må man forsøge at styrke børnenes modstandskraft mod den smitte, som de hyppigt bliver udsat for, især når de er sammen med andre børn i vuggestuer og børnehaver, hvor der efterhånden er ved at være for mange børn for tæt sammen, og hvor der er blevet skåret ned på rengøringen. En god og sund kost samt et vitamintilskud er et godt grundlag for modstandskraften.

Mange børn lider af jernmangel, hvilket nedsætter modstandskraften mod smitte. I et års alderen har lige ved halvdelen af alle børn jernmangel. Derfor anbefales det at give et jerntilskud til børnene i alderen fra fem måneder til ti måneder, og at lægen holder øje med børnenes blodprocent ved børneundersøgelserne. Kräuterblut er fint til både børn og voksne, og der findes også Danasan jerndråber og smagsneutrale jernmiksturer. Kan de tage tabletter, er det bedst med hæmojern, der optages bedre end almindelige jerntabletter.

Det er også vigtigt, at børnene bliver hærdet ved at være meget ude med en fornuftig påklædning, så de både kan røre sig uhindret og holde varmen uden at svede. Specielt hoved og fødder skal holdes varme, med huen nede over ørerne. Hjemme og i børneinstitutionen skal der luftes ud jævnligt, så luften er ren og frisk.

Carsten Vagn-Hansen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*