Sind

Mental træthed? Tag den alvorligt!

12. maj 2014

Du føler dig FULDSTÆNDIG blank. Nu kan du heller ikke huske længere! Og de gode idéer er umulige at lokke frem. Dine omgivelser får oftere og oftere grovfilen – eller bliver ‘bare’ overset eller undgået. Hvad sker der med dig? Og hvad gør du?

Når vi rammer en mur af træthed eller ‘tåge’ af ugidelighed, manglende overskud og måske føler os ‘depri’, forvirrede eller urolige, ender vi ofte med at lade tilstanden ‘arbejde sig selv ud’.

Vi hiver os op i nakkehårene, tager på arbejde, som det forventes, køber ind, som vi plejer, og kører en hurtig tur med støvsugeren, når det er ‘uundgåeligt’ – vi slår med andre ord autopiloten til og lader vores indre robot tage over. Sådan kan vi holde den gående RIGTIG længe…

Men mental træthed er ikke at spøge med. Hvis den indtager dit liv som en mere eller mindre permanent følgesvend, skal du være på vagt. Mental træthed er forløberen til stress, depression og udbrændthed, så tag dette prik på skulderen alvorligt, mens du kan.

Det snigende slid

Når jeg betragter de smukke afrundede sten, jeg har liggende rundt omkring i huset, bliver jeg mindet om, hvad TID er for en størrelse. Det var ikke, da det frigjorte stenstykke blev suget ud gennem de fossende strømme under den smeltende iskappe, og det var hverken første, anden eller tredje gang, stenen siden blev skyllet frem og tilbage i brændingen ved den danske kyst, at denne sten fik slebet sine kanter af – det var med tiden og i gentagelsen, at den blev slidt til sin nuværende form. Blød og ‘nem’ at røre ved, men også forholdsvis anonym og ukantet lå den som ‘strandvrag’, da jeg samlede den op.

Når vi tænker på, hvordan vores egne kanter bliver slebet (eller holdt i ave) af hverdagens krav – store som små – så er det klart, at vi ind i mellem kan føle os slidte. Spørgsmålet er, hvornår vi kan sige, “det er bare en overgang”? Og hvornår vi må sige, “det kan ikke blive ved med at gå…”, og vi må gøre noget for at forhindre, at vi ikke ender som ‘blandet rald’ i indkørslen – godt kørt ned.

 

Inspiration til din mentale tilstand

Brug inspirationsskemaet her som input til at se på din egen situation og mentale træthed. Hvordan mærker du den? Hvilken følelse er gennemgående? Hvad er baggrunden for din tilstand? Hvilke konkrete tiltag kan du tage? Hvilket grundlæggende behov skal du fokusere på at få tilfredsstillet for at undgå yderligere ‘slitage’?

 

Anbefaling til brug:

Skemaet gælder både job, fritid og privatliv. Ordene kan fortolkes frit, afhængigt af konteksten. ‘Opgaver’ eller ‘arbejde’ kan f.eks. både være konkrete opgaver og emner/ansvarsområder, som kræver noget af dig mentalt eller følelsesmæssigt.

Betragt skemaets fem bokse som et forløb (vandret). Understreg det forslag i hver boks, som gør sig mest gældende for dig.

Tilstræb kun at vælge ET forslag i hver af de fem bokse (Symptom – Reaktion – Årsag – Løsning – Behov).

Kig derefter på denne ‘kæde’ af de fem understregninger – kan du se et mønster? Hvis ikke, så juster dine valg.

mental_trthed
   mental_trhed

Når du har udfyldt skemaet:

Når du har fundet den ‘kæde’, der giver mest mening for dig, vil du ofte kunne mærke det. Det er sandsynligt, at du først vil føle dig ‘ramt’ og sørgmodig over den tid og de kræfter, der er gået med at være fanget i dette mønster. Derefter vil du oftest mærke, at din indsigt i dit mønster kræver handling og forandring. Her kan du begynde med at kigge i boksene: Løsning og Behov. Nu er det også fint at kigge på de andre punkter i disse to bokse, udover de primære, som du har understreget. Tingene er naturligvis indbyrdes afhængige af hinanden. Hold dog altid fokus på din primære ‘kæde’, så du ikke taber tråden.

Muligvis vil det være indlysende, hvordan du kan begynde at justere på din hverdag for at bryde mønsteret omkring din mentale træthed. Hvis ikke, og især hvis du kan mærke, at du faktisk er nået så langt i ‘nedslidningen’, at du ikke selv har kræfterne til at vende udviklingen, kan – nej, bør – du søge hjælp hos en coach, en psykolog, en god mentor eller ven.

 

Byg op lag for lag

Når du går i gang med at konkretisere og iværksætte dine løsninger og tilgodese dine grundlæggende behov, vil du mærke en forandring OVER TID. På samme måde som du har slidt lidt af ad gangen, vil du skulle bygge op lag for lag. Giv dig den tid, du behøver – denne proces kan ikke forceres, hvis den skal være holdbar. Snart vil du opdage, at du gradvist bliver stærkere og kommer mere ‘ovenpå’.

God inspiration og forandringslyst!

Modellen er udformet af Birgitte Aagaard, Minerva Coaching

Forrige artikelChrom: Diabetes-mineralet

Næste artikelFem ganske gode gulerødder