Unges psykiske helbred har udviklet sig til det værre over de seneste 20 år, peger flere undersøgelser på. Særligt kvinderne kæmper med lidelser som angst, depression, spiseforstyrrelser og generel mistrivsel. Men det vil en kampagne og nye tiltag under fanen “Sig det højt” gøre op med.
Når man snakker unge og øget mistrivsel, er det svært at mejsle i sten, om unge i dag faktisk har det værre end tidligere, eller om vi bare får øje på det nu. Faktum er i hvert fald, at flere undersøgelser viser en stigning i psykiske diagnoser blandt børn og unge. En rapport fra efteråret 2020 lavet af Vidensråd for Forebyggelse viser, at antallet af diagnoser er i vækst, og det i en sådan grad, at seniorforsker og overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden Pia Jeppesen i forbindelse med rapportens udgivelse kaldte de psykiske problemer en folkesygdom.
[relateredehistorier]
Samlet bliver 15 procent af børn og unge diagnosticeret med en diagnose, inden de fylder 18, og tal fra Sundhedsstyrelsen i 2017 viser, at mere end 20 procent af kvinder i alderen 16–24 har et dårligt mentalt helbred.
Det er ifølge Psykiatrifonden bekymrende og noget, der skal sættes ind overfor. Det har de gjort siden 2018 med indsatsen “Sig det højt”, der netop har til hensigt at fremme unge kvinders trivsel. Projektet har netop modtaget bevilling til yderligere tre års arbejde, og man vil rulle ud med flere nye tiltag henover sommeren.
Foruden kampagner vil der også blive lanceret mentorforløb og onlinegrupper. Mentorordningen vil bestå af unge kvinder, der selv har kæmpet med præstationspres, angst, depression eller andet, og som bliver trænet i at agere mentorer for andre, der kæmper med lignende problemer.
Ordningen er planlagt til at begynde i sommeren 2021, hvor onlineforløbene også vil starte. De kommer til at foregå på zoom og består af otte sessioner, hvor man kan tale med en fast gruppe, der kæmper med det samme som en selv, og som bliver guidet af to gruppeledere.
Foruden de nye tiltag vil “Sig det højt” stadig arbejde med at nedbryde tabuer gennem kampagner, politisk fokus og et ambassadørkorps af unge kvinder, som går forrest og fortæller deres egen historie.
En af dem er Cynthia Sánchez Neerbek.
–Jeg troede nærmest før, at jeg var defekt eller forkert, men “Sig det højt” har åbnet en verden for mig, hvor jeg nu klart kan se, at de fejl og mangler faktisk er en styrke, som kan bruges til at være den forandring, som jeg gerne selv vil se i verden, fortæller hun.
Projektet er støttet af Det Obelske Familiefond. Man kan finde mere information på Psykiatrifondens egen side og på Instagram @sig_det_hoejt.
Forrige artikelFødselsdepression: Send mødre hjem og sænk risikoen
Næste artikelGenåbning kan give depression og angst