Nyheder

Mere fokus på forebyggelse

Foto: Adobe Stock
2. november 2021

Kost- og Ernæringsforbundet vil have mere fokus på ernæring og forebyggelse i fremtidens sundhedsvæsen. Den melding kommer i kølvandet på regeringens nye sundhedsudspil.

Regeringen kommer i disse uger med en del forskellige udspil for fremtidens Danmark. Et af dem handler om sundhedsvæsenet og går under navnet Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling. 

Her bliver der blandt andet lagt op til at gøre op med noget af den ulighed, der er på tværs af landet, når det kommer til sundhed. Sundhedsminister Magnus Heunicke fremhæver som eksempel, at der er stor forskel på den behandling, man bliver tilbudt, hvis man lider af en livsstilssygdom som type 2-diabetes, alt efter hvor man er placeret geografisk.

[relateredehistorier]

Den del bliver taget godt imod af formand for Kost- og Ernæringsforbundet Ghita Parry. Men hun har også en anke. For Parry opfordrer nemlig ministeren til i højere grad at tænke ernæringsprofessionelle ind i sygehussektoren, ligesom hun appellerer til mere fokus på forebyggelse.

Kom på forkant

For Ghita Parry er det oplagt at tænke mere på forebyggelse både i forhold til det stigende problem med livsstilssygdomme som netop diabetes, men også mere generelt.

Hun forklarer blandt andet, at et oplagt sted at tage ernæring med ind i behandlingen er i forhold til ældre og udsatte borgere, som er i risiko for at få et forværret sygdomsforløb og nedsat livskvalitet, fordi de lider af underernæring og dehydrering. Her er det forbundets klare anbefaling, at alle patienter, som vurderes til at være i risikogruppen bliver tilbudt rettidige ernæringsindsatser.

– Vi skal ikke have et sundhedsvæsen, hvor der først er en plan for, hvad der skal ske, når det går galt. Vi har flere løsninger, der ligger lige for, når det kommer til at forebygge eksempelvis underernæring og dehydrering. Lad os skabe et sundhedsvæsen, der kommer problemerne i forkøbet ved eksempelvis at ernæringsscreene ældre og andre udsatte borgere, siger formand for Kost og Ernæringsforbundet hun. 

Fast element på nærhospitaler

Et centralt element i det nye udspil er nærhospitaler, som regeringen lægger op til at placere de steder, hvor der er et hul i borgernes adgang til lægefaglig hjælp. Nærhospitalerne kan på mange måder sammenlignes med de sundhedshuse, som nogen måske kender, men som der altså på nuværende tidspunkt ikke er en jævn fordeling af rundt om i landet. 

Nærhospitalerne skal ikke stå for at operere, men skal ifølge udspillet stå for at lave opfølgning og tests af borgere med kroniske sygdomme. Og Ghita Parry håber altså, at man også vil tænke ernæring og forebyggelse ind i de nye hospitaler som et fast element. 

Regering bør tænke ernæringsprofessionelle ind i nærhospitalerne og den nye struktur, så alle, der har brug for det, får adgang til den nødvendige behandling og hjælp, siger hun. 

Forrige artikelHUSK er tilbage på hylderne

Næste artikelAldring med ynde – nøglen er dine vaner