Omlægning til økologi i landbruget er en måde at mindske brugen af sprøjtegifte, som påvirker både mennesker og dyr. Og den omlægning ser ud til at tage fart. Sidste år blev yderligere mere end 22.000 hektar landbrugsjord økologisk. Det er en stigning på 7.9 procent.
Økologisk landbrug har en række miljø- og sundhedsmæssige fordele. Landbrugsformen giver i højere grad plads til biodiversitet, ligesom fraværet af pesticider er godt for både dyr og mennesker. Sprøjtegifte brugt i landbruget kan nemlig sive ned i jorden, og i flere vanboringsprøver har man fundet rester af sprøjtegifte, som ud fra et sundhedsmæssigt aspekt er bekymrende. Det skal dog siges, at det ikke udelukkende er landbruget, som anvender de skadelige stoffer, men at de er en af flere mulige kilder.
[relateredehistorier]
Der er i de senere år kommet mere fokus på miljø og økologi, og danskerne er også for alvor begyndt at sætte handling bag ordene. Det kan ses i salget af økologiske fødevarer. Ifølge Danmarks Statistik var 12 procent af det samlede salg i 2019 økologisk. Og selv indenfor områder, der ikke forbindes med sundhed, nemlig slik, kander ses en stigning i det økologiske salg.
Det er med til at gøre økologisk landbrug til en bedre forretning end tidligere, hvilket er en af forklaringerne på, hvorfor flere landmænd vælger at lægge deres produktion om. Formand for Økologisk Landsforening Per Kølster udtaler i en pressemeddelelse:
– Vi har arbejdet på at sikre en stigende efterspørgsel, så det er økonomisk interessant for landmændene. Omlægningen og afsætningen går hånd i hånd klart støttet af skiftende regeringers økologipolitik. Det viser vejen til en grønnere fremtid, hvor verdensmålene bliver til handling mere end snak.
Kølster oplever, at selvom det er en stor beslutning for den enkelte landmænd at lægge om til økologi, så er der en stor omstillingsparathed, som sammen med købekraften hos forbrugerne muliggør de tal, vi ser nu. Søren Sandgaard er landmand, og femte generation til at drive familiens gård i Aulum, som ligger mellem Herning og Holstebro.
For ham var der to faktorer, der spillede ind, da han mod traditionen omlagde gården til økologisk produktion. Natur og økonomi. Søren kunne nemlig se den økonomiske fordel i at producere økologisk, som gjorde det muligt for ham at tage beslutningen om at drive landbrug i henhold til sine principper om kærlighed til natur og beskyttelse af biodiversitet.
I 2019 udgjorde økologisk produktion 11,3 procent af det samlede produktionsareal. I konkrete tal er det en fremgang på 24.217 hektar i forhold til året før. Det er en positiv udvikling for naturen, biodiversiteten og sundheden og som med tydelighed viser, at vores købevaner betyder noget.
Forrige artikelStyrk dit immunforsvar med de rette næringsstoffer
Næste artikelNu skal de mindste beskyttes mod luftforurening