Nyheder

Mere sundhed i idrætshallerne

15. juni 2011

Et flertal ønsker sundere mad i idrætshallerne, men det kniber med de fine intentioner, når vi skal købe maden.

Der er forskel på principielle holdninger og livet i praksis. Hvis du bliver spurgt om rigtigheden af sund mad i idrætshaller, erklærer du dig nok positiv. Men hvad er sønnikes fodboldkamp uden en bakke pommes frites?

Et flertal af borgerne i hovedstadsområdet ønsker et forbud mod fastfood i idrætshallerne, men det er stadig fastfoodprodukterne, der dominerer i hallerne. Dog tyder det på, at der er en spirende interesse for at tilbyde sundere alternativer.

Klart flertal for sundere mad

I Region Hovedstaden mener 59 % af borgerne – svarende til over 700.000 personer – at det skal være forbudt at sælge fastfood i sportshaller og idrætsklubber, mens 27 % og 33 % af regionens borgere går ind for et forbud mod henholdsvis sodavand og snack, slik og chokolade.

Pølser og pomfritter stadig i førertrøjen

Borgernes ønsker afspejler sig ikke i de produkter, som halinspektørerne oplever sælger godt, viser en spørgeskemaundersøgelse, hvor FDB’s medlems- og forbrugermagasin Samvirke har fået svar fra godt 100 danske halinspektører. I hallerne er det pomfritter, slik og pølser, der sælger godt og de sundere produkter som salat, frugt og gulerodsstave er knapt så populære. Udfordringerne vurderes blandt andet, at være prisen på et sundere sortiment, kort holdbarhed på friske varer og dermed risiko for større spild samt ikke mindst en forventning om, at kunderne foretrækker det nuværende sortiment.

Huller i fritureosen

Der er dog tegn på, at det generelt høje fokus på sundhed i samfundet er ved at slå huller i fritureosen i idrætshallen. Halinspektørerne oplever generelt, at udbuddet i deres cafeteria har rykket sig i en sundere retning. Således tilkendegiver over halvdelen af de adspurgte, at deres sortiment har bevæget sig i en sundere retning over de seneste to år. Kun få procent har den modsatte opfattelse.

Kostpolitikker er sjældne

Undersøgelsen viser, at kun få idrætshaller har formuleret en kostpolitik. Endvidere er politikken kun i få tilfælde nedskrevet og indgår i en kontrakt med kommunen. Flere haller har dog intentioner om at indføre en kostpolitik. Børn og unge og adgang til frisk vand, frugt og grønt er fokusområder.

Kommuner, der ønsker at fremme et sundere udbud i hallerne kan få gratis rådgivning fra Fødevarestyrelsens “Alt om kost”-rejsehold. Rejseholdet tilbyder at samarbejde med kommuner for at finde frem til løsninger, der harmonerer med kommunes overordnende politikker og prioriteringer og samtidig efterkommer borgernes ønsker om, at kunne spise sund mad når de kommer i hallen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Forrige artikelKæledyr beskytter mod allergi

Næste artikelKaramelliserede koteletter