Krop

Metamedicin: Tanken læger mange sår

4. april 2012

Men tanker skaber også sygdom! Metamedicin er en anderledes måde at tænke sygdom og helbredelse på, som giver den enkelte mere ansvar, men også flere handlemuligheder. Læs om to kvinder, der stoler på kroppens evne til at helbrede sig selv og på en vigtig sammenhæng mellem krop og sind.

 
– Lægen kiggede meget underligt på mig, da jeg sagde, at jeg ville vente med operationen, siger Lene Hansson om en hjertelæges reaktion, da hun netop havde udskudt den operation, som, lægen mente, var livsnødvendig.

Lene Hanssons radikale valg blev naturligt nok mødt med mistro fra sygehusvæsnet, men hendes intuition sagde hende, at psyken var skyld i kroppens sygdomme, og at hun skulle finde sin egen vej til helbredelse.

De fleste danskere kender nok Lene Hansson fra tv-programmerne ‘Du er, hvad du spiser’ og ‘Min fede familie’, og som en af landets mest kendte sundhedsguruer. Men at spise sundt og dyrke motion er ikke altid nok, og selv sundhedsguruer kan få en hjertesygdom.

Et sundhedstjek viste nemlig, at Lene Hansson havde en medfødt hjertefejl. Den viden fik Lene til at tage sit liv op til revision, og hun valgte at blive skilt fra sin mand. Desværre fulgte en lang, hård skilsmisse, der varede ti måneder. Hun tænkte, at skilsmissen måske havde påvirket hendes hjerte negativt, og en ny hjertescanning viste, at hun havde ret.

Følg dit hjerte

Lene Hansson hørte, hvad lægerne sagde om hjertet, der nu havde for højt tryk, dårlig pumpeeffekt og tilkalkede, fortykkede klapper. Det anstrengte sig alt for meget for hvert pump.

– Jeg tænkte: Hvordan kan det være, at jeg har gået rundt med en hjertefejl i 45 år, aldrig har mærket til den og har kunnet dyrke sport? Men efter skilsmissen på ti måneder bliver hjertefejlen afgørende for mit liv. Hvad har jeg gjort anderledes i de ti måneder? Jeg havde ikke ændret noget fysisk. Det eneste anderledes i mit liv var skilsmissen. Altså noget psykisk, siger Lene Hansson.

Lenes overbevisning om, at hendes hjertesygdom havde rod i den psykiske belastning, som skilsmissen havde været, fik hende til at kontakte terapeut og metamediciner Lars Mygind, som introducerede hende for teorien om metamedicin og fik hende til at læse bogen ‘Din intelligente krop’ af svenskeren Susanne Billander. Teorien bekræftede Lenes tanker om sygdom. Nemlig at psyken og fysikken hænger sammen.

– Da jeg læste i ‘Din intelligente krop’, kunne jeg se, hvordan det hele hang logisk sammen, siger Lene Hansson.

Kroppen tænker også

Teorien bag metamedicin er, at fysiske sygdomme også skal behandles psykisk. Metamedicinen forkaster ikke lægevidenskaben, men skal ses som et supplement til den traditionelle medicin, der har glemt sindets betydning.

– Det føltes, som om alle cellerne i min krop vibrerede på samme tid. Det vendte op og ned på, hvordan den etablerede lægeverden betragter sygdom. Nemlig som noget, der gør mennesket magtesløs, siger forfatteren Susanne Billander om den første gang, hun selv hørte om metamedicin.

Metamedicinen opererer med tanken om, at kroppen er intelligent. Faktisk at hver eneste celle er intelligent, og at cellemembranen reagerer på signaler fra hjernen, andre celler og miljøet omkring os. Cellemembranen sender signalerne videre til cellekernen, hvor vores DNA påvirkes og sender signaler til cellens dele om at udføre et bestemt arbejde. Derfor kan man ofte finde sygdommens årsag i sindet, som dermed bliver et diagnosticeringsværktøj, siger metamedicinen.

Konflikt og helbredelse

Metamedicinens centrale begreb er konfliktchokket, der:

− er uventet

− er følelsesmæssigt stærkt og dramatisk

− fører til isolation fra andre mennesker

− påvirker personligheden

Konfliktchokket er kimen til sygdommen, som metamedicinen opdeler i to faser:

Konfliktfasen: En følelsesmæssig begivenhed udløser et konfliktchok i hjernen. Kaldes også ‘kæmp eller flygt-fasen’ eller ‘den kolde fase’.

Helbredelsesfasen: Her opstår den egentlige sygdom. Kaldes også ‘spis og sov-fasen’ eller ‘den varme fase’.

Det er en ny måde at anskue sygdom på, når den kobles sammen med helbredelse. Ser man på Lene Hanssons sygdomsforløb, er konfliktfasen de ti måneder, det tog hende at blive skilt fra sin mand. Herefter kommer helbredelsesfasen.

For Susanne Billander, der har beskæftiget sig med metamedicin i 13 år, handler metamedicin om at være bevidst om sin krop og tage ansvar for sine handlinger.

– Jeg vil gerne give min viden videre til folk, inden de bliver syge. På den måde har de en slags kort at navigere efter og slipper for at befinde sig i en konfliktfase i ét, ti eller måske 20 år, hvor kroppen virkelig kan tage skade, siger Susanne Billander.

Ti måneder kan ødelægge et hjerte

Metamedicin linker bestemte psykiske hændelser med bestemte dele af kroppen. Derfor var det ganske klart for Lene Hanssons terapeut, at hjerteproblemerne hang sammen med at blive skilt fra en kærlighedsperson.

– Hvis jeg havde gjort mig selv syg på ti måneder, så mente jeg også, at jeg kunne gøre mig selv rask på ti måneder, siger Lene Hansson om sin tro på kroppens selvhelbredende evner.

Derfor tog hun orlov og brugte tiden på forskellige terapiformer. Hun søgte efter tegn i sin fortid, der kunne forklare, hvorfor hun havde fået det dårlige hjerte. Og tidslængden ti måneder synes at være karakteristisk for Lene Hansson, der som barn blev skilt fra sin mor og tilbragte de første ti måneder af sit liv på børnehjem.

Ti måneder efter hjertesygdommen blev diagnosticeret, blev Lene undersøgt af en af landets mest ansete hjertelæger, som ikke havde set hendes tidligere journaler. Han kunne ikke forstå, hvorfor hun kom til ham, da der ikke var noget galt med hendes hjerte. Da han nogle dage senere gennemgik hendes gamle journaler, kunne han til gengæld ikke forstå, hvordan hun var blevet rask.

 

International konference om Metamedicin i Danmark

International Meta-Medicine Association (IMMA) afholder årets store internationale konference d. 17-20. maj i Middelfart, som vil danne rammerne for videndeling blandt alle med interesse for integrativ medicin og psykosomatik.

Både Susanne Billander og Lene Hansson er foredragsholdere på konferencen og får følgeskab af MD Sanna Ehdin (Sverige), Dr. Anton Bader (Tyskland), Rob van Overbruggen (Holland), Richard Flook (Canada), Dr. Kwesi Anan Odum (Tyskland), Johannes Fisslinger (USA/Tyskland) og Lars Mygind (Danmark) på talerstolen.

For mere information se www.imma2012.dk

Forrige artikelAkupunktur, kost og motion: Alternativer til ADHD-medicin

Næste artikelHjælp til selvhjælp mod overvægt