Sind

Metasundhed og den psykiske svulst

12. maj 2013

I Krop-klummen kommer vi denne gang i høj grad ind på psyken, og hvad den gør ved kroppen. Det handler om metasundhed.

Meta betyder at se ting oppefra, fra helikopterperspektiv – danne sig både overblik og dermed fred. Overblik over, hvad sygdomme opstår af, hvordan vi styrker os selv gennem forløbet bedst muligt og tager ansvar for at blive raske. Intet er meningsløst, og når du til det sted i dit sygdomsforløb, hvor du finder ro og fred med dig selv og din situation, ja, så er det her miraklerne sker.

Metasundhed tager sit udgangspunkt i, at sygdomme – også kræft – opstår som følge af et chok. Ikke på baggrund af vira eller celler, der uden lige begynder at opføre sig anderledes, genetiske fejl, arvemæssige belastninger eller noget som helst andet. Alle disse forhold kommer først i spil, når man udsættes for konfliktchok.

Konfliktchokket kalder man i metasundhed for UDIN.

U – Fordi det sker helt Uventet.

D – Det er altid meget voldsomt og Dramatisk.

I – Episoden efterlader dig Isoleret, fordi det skete ofte er meget privat.

N – Du er ude af stand til at se en vej ud af konflikten, der er Nul strategi.

Chokket påvirker hjernen øjeblikkeligt. Teorien er, at der ved chokket sker en frekvensforandring i en bestemt del af hjernen og alt afhængig af, hvor forandringerne sker, og er så bestemmende for, hvor i kroppen cancerproblemet vil opstå.

Bag et konfliktchok

Og hvad kan et konfliktchok så være? Uventede dødsfald, fyring, skilsmisse, utroskab og langvarigt stress er klare eksempler på konfliktchok. Men meget mindre drastiske ting kan være UDIN, ligesom man også kan have arvet et konfliktchok af sine forældre.

Vi er jo forskellige som mennesker, og vi reagerer ikke ens på de samme situationer. Derfor er det ikke alle, der får f.eks. cancer af at komme ud for et konfliktchok. Alle UDIN’er sætter en proces i gang i kroppen, men det er ikke alle situationer, folk oplever som en UDIN.

Hvis en kvinde f.eks. afslører sin mand i at være hende utro, kan hun reagere ved at føle og sige: “jeg er ikke god nok seksuelt, nu skal vi skilles, jeg overlever aldrig som enlig” hvilket jo vil give hende en gennemsyret negativ følelse.

Tænker/føler hun derimod: “Nu mister han noget værdifuldt i hans liv, jeg er bedre værd end at blive sammen med ham, jeg kan sagtens klare mig selv” – så står hun meget stærkere og med en positiv vinkel på problemet: “Min mand er mig utro”. Og chokket vil klart være meget mindre og påvirkningen af hele hendes krop en helt anden.

Den kolde fase i metasundhed

Lige efter chokket, går man ind i den fase, der hedder den kolde fase. Finder vi ikke en løsning på konflikten, kan vi “fastfryse” i denne fase.

Den kolde fase – også kaldet stressfasen – indebærer:

 • Vedvarende stresstænkning på problemet. Det virker håbløst at finde en løsning.
 • Blodforsyningen prioriteres til musklerne. Kolde hænder og fødder, dårlig appetit, ofte vægttab til følge.
 • Blodforsyningen til pandelapperne bliver mindre. Kan ikke tænke helt klart, reagerer mere instinktivt.
 • Ofte koldsved, bleg hud.
 • Konflikten indeholder elementer, der er så intime, at det er svært at dele det med andre. Man isolerer sig og trækker sig ind i sig selv. Mængden af stresshormoner er øget med muskelspændinger til følge.
 • Søvnproblemer, hvor man ofte vågner efter kun kort tids søvn. Udmattet og fyldt med tanker.
 • Blodtryk og puls forøges. Hjertebanken, højt blodsukker.
 • Holder vejret. Trækker vejret overfladisk og hurtigt, og åndedrættet kommer slet ikke ned i maven.
 • Tørhed i øjne og mund forekommer ofte.
 • Hård mave.
 • Der kan opstå celleforandringer eller funktionsforstyrrelser, alt efter i hvilken del af hjernen konflikten tilhører.

Denne fase opstår på baggrund af UDIN, men kan også opstå af en såkaldt trigger. Omgivelser og omstændigheder i forbindelse med et chok kan lagres og huskes/genkendes af vores ubevidste. Hvis du f.eks. oplever et konfliktchok samtidig med, at du spiser et æble, kan du blive allergisk overfor æbler.

Så vil du kende baggrunden for en allergi, kan du forsøge at finde frem til hvad/hvilke følelser, der kan have trigget den. Drikker du et glas vin samtidig med at du bliver slået i hovedet, kan dit ubevidste koble disse to ting: vin og ondt i hovedet og udløse migræne, hver gang du drikker vin.

Eller drikker du et glas mælk og dit ubevidste husker, at du som spæd blev taget fra mors bryst uden at være mæt, kan der opstå en konflikt, fordi du kobler mælk med “hjælp, jeg overlever ikke”. Vil du helbrede disse koblinger, kan der med held bruges Tankefeltterapi.

Fra det øjeblik du erkender, at du har ansvar for din situation og finder energien til at arbejde positivt med sygdommen, går du over i konfliktløsningen. Det vil sige, at der nu kommer en reel løsning. Det kan være, du blev fyret og nu finder et nyt job. Eller du blev skilt og nu finder en ny partner. Og så kan du komme videre, til regenerationsfasen, som bliver kaldt den varme fase.

Den varme fase i metasundhed

Den varme fase, fase 2, er også kaldet reparationsfasen:

 • Der kommer ro på tankerne, og følelsen af at have det godt.
 • Blodforsyningen kommer tilbage til hænder og fødder. De bliver varme
 • Normal blodforsyning til pandelapperne. Tænker mere klart, roligt og rationelt.
 • Varm sved, der kan opstå feber.
 • Stort behov for at bryde ud af isolationen, at tale og dele med andre.
 • Søvnkvaliteten bliver bedre, stort søvnbehov. Ofte meget massiv træthed.
 • Blodtryk, puls og blodsukker normaliseres. Kan en overgang være lave værdier.
 • Fuldt åndedræt.
 • Klare øjne og tilpas med mundvand.
 • Tynd mave.

Det er normalt at være meget træt og udmattet i begyndelsen af fase 2. Og så er du i den fase, der hedder helbredelsesfasen.

Nu må du have et eksempel fra den bog, der hedder “Fra kræft til kraft” (casen her er en del forkortet). Bogen kan købes på www.metasundhed.dk og er absolut vigtig at læse for enhver med diagnosen cancer inde på livet.

En kvinde får konstateret cancer i æggestokkene, livmoderen, bughinden, tyktarmen og lymferne. Hun oplevede, at dette var på baggrund af en dyb selvnedvurdering i forbindelse med, at hun var blevet fyret fra sit job.

Umiddelbart herefter følte hun tydelige tegn på konfliktfasen: kolde hænder og fødder, tankerne kredsede om det, hun havde oplevet.

Hun arbejder selv med konflikten omkring sin fyring, og får efterhånden varmen tilbage i hænder og fødder, tankerne er roligere, hun havde genvundet sin appetit, men var dog stadig meget træt og udmattet. Tegn på, at hun er gået ind i den varme fase. Det er oftest her, at en sygdom som kræft vil blive opdaget.

Hun kommer til lægen og får konstateret, at hendes “tarm er gennemsyret af kræft, og der er ikke helbredelsesmuligheder”. Hun sendes hjem uden håb.

Til trods for lægernes vurdering går kvinden i gang med at bearbejde det følelsesmæssige chok, hun søger hjælp fra flere andre terapiformer. I dette arbejde er det optimale at finde og kende sin UDIN, og få den følelsesforløst. Vores case erklæres senere helt rask af lægerne.

For at blive helbredt…

Hvis den varme fase afslører sygdom som i casen, skal der arbejdes med at finde balance på flere områder i livet. Metamedicin udpeger seks områder, som hver især skal finde en optimal balance:

 • Kost. Som regel ved den enkelte godt, hvad der burde luges ud af kosten, men ellers er de gængse kostråd et godt sted at begynde.
 • Bevægelse. Skal der mere motion til? Hvilken slags ville være godt for dig? Eller træner du for meget, så der skal skæres ned her? Sover du godt og roligt?
 • Bearbejdning af tanker og følelser. Måske skal du have hjælp af en terapeut eller anden behandler? Du skulle gerne opnå at føle dig rolig, fredfyldt og let.
 • Fysiske miljø. Støtter det dig, eller skal du i gang med at rydde godt og grundigt ud i rodet? Bor du et sted, du kan lide, og er indeklimaet godt?
 • Sociale relationer. Har du nogen, du kan tale med, eller skal du finde et netværk? Har du nogen, der kan støtte dig i hele processen eller i et af disse seks områder, der beskrives her? Husk i øvrigt, at det er ikke alt, man skal fortælle til alle.
 • Spirituel praksis. Hvordan arbejder du bedst med det, der er større end dig selv? Ville det gavne dig at gå mere i kirke, meditere, bruge mantraer?

Her i Danmark er det Lars Mygind og Hanne Heilesen, der arbejder flittigt med og uddanner andre i metasundhed.

Kilder: Lars Mygind, metasundhed.dk m.m.

 

Vil du vide mere?

“Din intelligente krop” af Susanne Billande.

“Fra kræft til kraft” af Trine Helgerud, Bent Madsen og Dagfrid Kolås.

Læs også mere på www.metasundhed.dk

 

Forrige artikelGear ned med en hviskevideo

Næste artikelNår valget er solcreme

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.