Et middel mod store urin-mængder?

Findes der et naturligt middel, der kan regulere urinproduktionen? Min mand er oppe en gang i timen hele natten, og afleverer ret meget urin hver gang (ca. 3 dl!). Han tisser normalt i dagens løb – med flere timers mellemrum. Men om natten går det helt “bananas”. Vil vanddrivende midler kunne hjælpe, så urinen er ude af kroppen i løbet af eftermiddagen?

Hvis ja, findes der så noget naturligt?

Han kan ikke ret godt tåle medicin efter en meget alvorlig medicinforgiftning for 8 år siden.

Hustruen

 


 

Det anses for normalt for seniorer at tømme blæren en til to gange natligt – men hver time, det er tydeligvis for tit. At give vanddrivende medicin om dagen kan nogle gange være til hjælp, men kun hvis din mand døjer med vand i benene eller kroppen. Ellers er de desværre ikke til megen hjælp til natterenderiet.

Med alderen sker der nogle gange det, at kroppen ”bytter om på nat og dag”, når det gælder urinproduktionen. Eller sådan føles det. Normalt har vi en stigning af hormonet vasopressin om natten, når vi ligger ned, som mindsker vandmængden, der udskilles. Men med alderen kan det relæsystem svigte, og så producerer vi urin natten igennem.

Er der tale om dette fænomen, er det en næsespray med ren vasopressin-hormon, der kan tænkes at være til hjælp (pr. recept hos egen læge), og som kan anvendes, hvis urinproduktionen om natten er blevet større end om dagen. Men inden det kommer på tale, er det vigtigt at få klargjort, om der kan være forstørret prostata.

De hyppige vandtømninger kan muligvis tyde på at din mands blære er let at irritere eller hurtig til at signalere tømningssignalerne – måske pga. en forstørret prostata.

Hvis prostata viser sig at være normal – og ikke en del af problematikken, og blæren også er normal, kan det være et givtigt forsøg at prøve at træne blæren op til at kunne rumme mere end tre dl., inden den signalerer tømning. Det gøres ved at vænne sig til at holde på vandet jævnt tiltagende over uger, så tømningsrefleksen først slår ind ved f.eks. 4-5 dl.

Er blæren muskel-overaktiv kan det være tegn på magnesiummangel (oplever han lægkramper eller urolige ben til aften?), så kan en afprøvning med 400 mg magnesium daglig i nogle uger kaste lys på, om det er en del af problematikken.

Din mand har sikkert allerede forsøgt at undgå at drikke vand/væske (inkl. øl, vin og kaffe) efter kl 19, måske spise noget mere saltholdigt om aftenen, for ellers er dette også en hjælp for nogle.

Mange venlige hilsner

Anna Iben Hollensberg, læge og heilpraktiker

1 kommentar

 • sille siger:

  For lidt kalium i kroppen kan også være problemet.

  Kalium holder på vandet.
  Tjek ved blodprøve og prøv evt at spise et par bananer inden sengetid. Der er også tryptofan i der er søvndyssende

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *