Nyheder

Middelhavskost mod svangerskabsforgiftning

Det er velkendt, at middelhavskost reducerer risikoen for hjertekarsygdomme. Nu viser et nyt studie, at også gravide bør finde olivenolien frem. 

Foto: Shutterstock
28. december 2022

Det er velkendt, at middelhavskost reducerer risikoen for hjertekarsygdomme. Nu viser et nyt studie, at også gravide bør finde olivenolien frem. 

Når en gravid vælger middelhavskost, giver det en markant reduceret risiko for få komplikationer under graviditeten. Det viser en amerikansk undersøgelse. 

Middelhavsdiæt mindskede risiko med 28 pct

Forskere fra Cedars-Sinai Hospital i Los Angeles, Californien, har fundet ud af, at kvinder, der holder sig til middelhavskost, har en 28 procent nedsat risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning. 

Svangerskabsforgiftning rammer 2-3 pct. af alle gravide kvinder i Danmark. Den opstår, når en kvindes blodtryk når farligt høje niveauer under graviditeten, og hun er i risiko for at få nyre- og leverskader.  

Tilstanden er hyppigst i slutningen af graviditeten. De fleste tilfælde af svangerskabsforgiftning opstår inden for den sidste måned før termin. I sjældne tilfælde kan svangerskabsforgiftning føre til krampeanfald ledsaget af bevidstløshed – kaldet eklampsi. 

Madvaner blev analyseret

Undersøgelsen er offentliggjort tidligere i december i JAMA Network Open, og den inkluderede data fra 7.798 kvinder. 

Førstegangsfødende blev bedt om at udfylde et spørgeskema med madfrekvens i løbet af deres første trimester. Spørgeskemaet fokuserede på kvindernes spisevaner i løbet af de tre måneder forud for deres besøg og bad dem om at rapportere deres indtag af almindelige fødevarer og drikkevarer. 

Svarene blev derefter kategoriseret i de ni bestanddele af middelhavskost – grøntsager, frugter, nødder, fuldkorn, bælgfrugter, fisk, monoumættet ogl mættet fedt, rødt og forarbejdet kød og alkohol. 

Man gav derefter deltagerne en såkaldt middelhavsdiætscore, der kvantificerede hvor meget af indholdet i middalhavskosten, vedkommende spiste. 

– Vi har også kigget på de enkelte komponenter i middelhavskosten og fundet, at højere indtag af grøntsager, bælgfrugter og fisk var relateret til lavere forbundet risiko for et ugunstigt graviditetsudfald, siger Dr. Bello, direktør for Hypertension Research hos Cedars-Sinai, til Daily Mail. 

Middelhavskost mindskede også risiko for svangerskabsdiabetes

Resultaterne viste, at en høj middelhavsdiætscore var relateret til 21 procent lavere risiko for at have et negativt graviditetsudfald. 

Det var specifikt forbundet med en 28 procent lavere risiko for svangerskabsforgiftning og en 37 procent lavere risiko for svangerskabsdiabetes. 

 Svangerskabsforgiftning er en ekstremt alvorlig tilstand – især på verdensplan, hvor den hvert år koster 76.000 gravides liv, ligesom 500.000 babyer dødfødes.  

Kilde: Daily mail

Forrige artikelLedsmerter efter Covid-19

Næste artikelIBS: Postbiotika mere effektiv end probiotika

Thomas la Cour

Journalist