Nyheder

Migræne? Spis mere fisk

Foto: Adobe Stock
10. august 2021

Ny forskning viser, at man ved at ændre sin kost kan lindre migræne. Faktisk i en sådan grad, at kostændringen ser ud til at være mere effektiv end nogen kendt farmaceutisk behandling.

Migræne er et udbredt problem blandt den arbejdsdygtige del af befolkningen. Flere kvinder end mænd bliver ramt, men fælles er, at anfaldene kan virke invaliderende. Der er stor forskel på, hvor længe et migræneanfald varer og hvor hyppige de er, ligesom de kan have forskellig sværhedsgrad. Men er man en af de cirka 15 procent af danskerne, som lider af migræne i en eller anden grad, vil man nok blive glad for den her nyhed.

Forskning udgivet i The British Medical Journal tidligere på sommeren viser nemlig, at man ved at lave om i sin kost kan reducere migræne. I et forsøg delte forskerne migræneramte mennesker ind i tre kategorier for at undersøge, om omega-fedtsyrer kunne spille en rolle i forhold til migræneanfald. Kontrolgruppen spiste, som de plejede, i de fire måneder, forsøget stod på. Gruppe nummer to fik en diæt, som var rigere på omega-3 fedtsyrer, mens den sidste gruppe både fik mere omega-3 og mindre omega-6 i deres kost.

[relateredehistorier]

Resultatet var klart. Gruppen, som havde fået både mere omega-3 og mindre omega-6 oplevede en reduktion på fire migrænedage i løbet af en måned. Alle deltagere havde minimum 16 migrænedage til at starte med – og for kontrolgruppen blev det ved med at være sådan. Gruppe to, som havde fået mere omega-3, men samme mængde omega-6, oplevede også et fald i migræne-dage, dog i mindre grad.

Neurolog Dr. Rebecca Burch, som ikke var involveret i forsøget, kalder i The New York Times fundet slående. Hun forklarer, at ny migrænemedicin har vist en reduktion på to migrænedage, hvilket altså er betydeligt mindre, end hvad man har opnået med kostændringer i det nye studie.

Ændringer i blodet

Foruden en reduktion i migrænedage oplevede deltagerne også et fald i antal timer, som deres migræne stod på, efter de var begyndt på den nye kost. Samlet set taler altså meget for, at man ved at ændre på sin omegasammensætning kan lindre migræne betragteligt. 

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvorfor det er sådan. Det er der stadig usikkerhed omkring. Forskerne fandt dog ændringer i nogle biomarkører i blodet hos de deltagere, som fik mere omega-3. Mere specifikt så man en stigning i det, der hedder 17-HDHA, som er kendt for at virke smertelindrende. 

Der er flere studier på vej for at undersøge effekterne nærmere og også gøre os klogere på, om diæten kan virke smertelindrende på andre former for lidelse. 

Farvel fast-food

Vil man selv afprøve kostændringen, er der to vigtige komponenter. For det første skal man have rigeligt med omega-3. Det kan man få fra fisk som sardiner, laks og tun, samt fra nogle frø og nødder. Man kan også tage et fiskeolietilskud.

Dernæst skal man skære ned på sit indtag af omega-6 fedtsyrer. Her gælder det især om at gå uden om korn og sojabønner samt friteret og forarbejdet mad, der ofte er lavet med omega-6 holdige planteolier. I køkkenet derhjemme kan man med fordel gå efter smør, oliven-, kokos-, avocado- eller macadamiaolie, når man skal stege eller lave popcorn. De har nemlig et lavere indhold af omega-6 end andre olier.

Lider man ikke af migræne eller smerter, kan der stadig være god grund til lige at se sin kost efter i forhold til fedtsyrerne. For selvom både omega-3 og -6 er vigtige for kroppen, og vi skal have begge dele i kosten, indtager mange mennesker i den vestlige verden væsentligt mere omega-6 end -3, hvilket er blevet linket til øget inflammation i kroppen.

Forrige artikelSkændes I om skærmtid? Du er ikke alene

Næste artikelEnergi til løbeturen – og meget mere