Nyheder

Miljøgifte kan være årsag til migræne

Hver tiende dansker lider af migræne, og nu viser nye, danske forskningsresultater, at miljøforurening kan være blandt årsagerne.

Foto: Shutter- og Adobestock
7. november 2023

Hver tiende dansker lider af migræne, og nu viser nye, danske forskningsresultater, at miljøforurening kan være blandt årsagerne.

Migræne kan være en nærmest invaliderende lidelse, når den dukker op. Den er forbundet med lys- og lydoverfølsomhed, kvalme og en hovedsmerte, som smertestillende medicin kan have svært ved at fjerne.

Nu tyder nye forskningsresultater på, at der er en sammenhæng mellem migrænehovedpine og miljøforurening.

Samarbejde med franske forskere

Forskere fra Dansk Hovedpinecenter og Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet samt Roskilde Universitet har i samarbejde med franske kollegaer netop offentliggjort en undersøgelse, som viser en sammenhæng mellem flere miljøforurenende stoffer og aspekter af migrænesmerter. Der er tale om stoffer som bisphenol A, benzofenoner, parabener, ftalater og en række pesticider som lindan og pentachlorophenol.

Læs også: Derfor bliver dine tømmermænd værre med alderen

Undersøgelsen er i første omgang lavet på mus, og den skal nu yderligere testes. Resultaterne er dog så markante, at forskerne mener, at studiets resultater allerede nu skal udbredes i offentligheden.

Migræne med og uden aura

Migræne er en pulserende hovedpine, som varer fra timer til nogle døgn. Den kan ofte være halvsidig.

Under migræneanfald sker der en ændring i størrelsen af hjernens blodkar.

Med aura kommer der aurasymptomer før hovedpinen. Aura er sædvanligvis flimrende synsforstyrrelser som udvikles gradvist over 20 minutter, men kan også være forbigående føleforstyrrelser eller tale- og sprogforstyrrelser.

Hovedpinen kan være mildere som en spændingshovedpine eller stærkere som migræne uden aura.

Påvirker hjernens biologi

Forskerne viser i studiet, at mange miljøkemikalier kan aktivere en smertereceptor. Dermed frigøres et signalstof, som udløser migræneanfald.

– Det er tankevækkende, at vi kan dokumentere en sammenhæng mellem så mange forskellige miljøkemikalier og migræne. Undersøgelsens data giver os en helt ny indsigt i, hvordan miljøkemikalier kan påvirke hjernens biologi, siger professor på Roskilde Universitet og seniorforsker ved Rigshospitalet David Møbjerg Kristensen, som er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Studiet blev igangsat, fordi data tyder på, at migræneforekomsten er steget de seneste årtier.

– Der er studier ude, som har vist en stigning i migrænetilfælde blandt andet i Danmark i løbet af de seneste par årtier. Måske kan den øgede eksponering til miljøkemikalier være med til at forklare denne stigning, siger ph.d.-studerende Rikke Holm Rasmussen ved Dansk Hovedpinecenter, som sammen med David Møbjerg Kristensen har været en af de drivende kræfter i studiet.

“Akupunktur er også en mulighed.

Naturlig behandling af migræne

Smertestillende medicin er som oftest førstevalget mod migræne. Men hvis du vil afsøge andre muligheder, er helsekostbutikkernes tanacinkapsler og pilebark-complex muligheder, der kan afprøves.

Forrige artikel7 urter, der hjælper med at falde i søvn

Næste artikel5 gode råd mod for hurtig aldring

Thomas la Cour

Journalist