Nyheder

Miljørigtig fisk

9. januar 2012

Vi ved, at fisk er sundt, og at vi helst skal spise det flere gange om ugen. Men hvilke fisk udgør de mest miljørigtige valg?

 

Verdensnaturfonden, WWF, udgav i november sidste år en ny fiskeguide, der kan give danskerne en oversigt over hvilke fisk, de bør vælge, hvis miljøet også skal tilgodeses.

Kun otte arter klarer frisag

WWF har undersøgt 35 forskellige fisk og skaldyr, der sælges på det danske marked, og resultatet var nedslående. Kun otte arter kan ubetinget spises med den reneste samvittighed. Det drejer sig om sej og laks fra Alaska, brisling, regnbueørred, torsk fra Barentshavet eller østlige Østersø, sild, makrel og østers.

WWF har delt de 35 arter op i tre grupper. En gruppe for de arter, du roligt kan kaste dig over, en gruppe for de arter, hvor der er grund til at tænke sig om, og en gruppe, du bør holde dig fra, hvis miljøet betyder noget for dit valg af fødevarer.

Rødspætter er ikke nødvendigvis et miljøvenligt valg

Når der ved 15 af arterne manes til eftertanke kan det bl.a. skyldes nogle fangstmetoder og fangstpladser, hvor der sker overfiskeri. F.eks. bør du tænke dig om, før du vælger traditionelle danske spisefisk som rødspætte, skrubbe, mørksej og kuller. Det skyldes, at der er usikkerhed om bestanden i Skagerrak og Kattegat, hvor den fortsat fiskes, hvorimod bestanden i Nordsøen opfattes som velforvaltet og i fremgang. Derudover er der også forskel på fangstmetoderne, hvor trawl opfattes som den mest miljøbelastende, fordi der som oftest sker en større bifangst end ved brug af garn eller det såkaldte snurrevod. Trawl har også den kedelige egenskab, at den ødelægger havbunden.

– Vi er nødt til at tænke over, hvilke fisk vi spiser. Hvis vi fortsætter, som vi gør i dag, er der stor sandsynlighed for, at der ikke er flere fisk tilbage i havet til vores børnebørn, når de er voksne. Det er den yderste konsekvens, men lad os dog undgå den, når vi nu reelt kan gøre noget ved det, siger Gitte Seeberg, tidligere medlem af Folketinget og nuværende generalsekretær for WWF.

90 pct. af de store fisk er væk

Baggrunden for at udgive fiskeguiden hvert år er beskæmmende. Siden 1950 er 90 pct. af verdens store fisk, som tun, torsk og haj, forsvundet. 85 pct. af verdens fiskebestande er enten fisket til det yderste, overfisket eller på grænsen til at uddø. I Nordsøen alene bliver op mod 800.000 ton fisk og havdyr smidt døde tilbage i havet som konsekvens af utilsigtede bifangster.

MSC-mærket

WWF anbefaler, at du kigger efter det blå MSC-mærke, der er en garanti for bæredygtigt fiskeri. Du kan f.eks. godt få MSC-mærket tun på dåse, hvor fangstmetoden sikrer miljømæssig bæredygtighed. I løbet af 2012 vil du også kunne støde på en ny ASC-mærkning, der sikrer miljømæssig bæredygtighed på opdrættede fisk.

Du kan se WWF’s fiskeguide her, og du kan læse om MSC-mærket på msc.org.

Kilde: wwf.dk

Forrige artikelKamp mod lugt forgifter naturen

Næste artikelLys chokolade får dig til at overspise